U mnie koszyki max 60g a dystanse max 70m może zdarzyć się potrzeba 80m ale wątpię
Wreszcie pierwszy konkret. Linka główna może być plecionka, czy koniecznie żyłka, a jeśli tak, to jaka grubość. Im grubsza linka, tym większe wymagania do kija.
Jest wiele kijów do dystansu, do ustawienia sobie pod swoje potrzeby. Coś innego moglibyśmy doradzić.
Liderem obecnie jest chyba Zemex. Zemex Razer 3.9 110g powinien ogarnąć 70-80 m. To super kij ale to cena 4x większa od Daiwy.
Zapomniałem dodać że łowię na klasyka methoda to tylko odskocznia, duże jeziora PZW największe ryby to leszcze 2 do 2.5kg na kołowrotkach mam plecionkę 0.10
To ja Ci polecę Flagmana Legend 3.9 100g.
Mam go już 3 sezony,ten będzie czwarty.
Do klasyka ideał. Koszykami window L60g rzucam powtarzalnie na 75m z przyponem 50 cm.
W razie potrzeby,window 75g też daje radę bez problemu (również xl). Główna linka plecionka 0.10,strzałówka żyłka 0.33 lub plecionka 0.25.
Wędka jest sprężysta,dobrze czuć na niej leszcze,szczytówki tanie.
Kołowrotek powerfighter 6000,szpula 60/23 i 70m jest do osiągnięcia każdym bulletem.
Szczerze polecam,bo wędka mocna i odpowiednia do płoci i leszcza. Realne cw.120g.
W 90% łowię tylko na dużych jeziorach.
Tylko dobrze przemyśl,jak zanęcisz te 70m.
Ja innej drogi nie widzę ,jak spod i duża szklanka/rakieta.
W cenie Zemexa ,masz i Legenda z kołowrotkiem i spoda. W 1000 zł, wyrobisz się z wędkami i kołowrotkami.