Autor Wątek: Jaki kosz do podbieraka?  (Przeczytany 45967 razy)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jaki kosz do podbieraka?
« Odpowiedź #120 dnia: 12.03.2024, 20:31 »
Inne z Guru nie są gumowane. Ale tu w opisie jest: - Powłoka gumowa. Jak dojdzie jutro to potwierdzę. Nie ma informacji o wadze. Przyjdzie to zważę i się podzielę
Zamówiłem na https://zlowokazje.pl/t/podbieraki/guru-duel-600-specimen-net
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #121 dnia: 13.03.2024, 05:26 »
Korum wypuścił fajny gumowany kosz idealny pod metodę. Średnica 55cm, głębokość około 55cm, także sporego miśka się tam zmieści. Jego zaletą jest to że jest bardzo lekki, nawet mokry.

https://jarofishing.pl/centrum-wedkarskie/kosz-podbieraka-korum-floating-fast-latex-net-head-22.html

Wysłane z mojego Lenovo TB-J607Z przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Rych

• Ekspert
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #122 dnia: 13.03.2024, 05:50 »
Korum wypuścił fajny gumowany kosz idealny pod metodę. Średnica 55cm, głębokość około 55cm, także sporego miśka się tam zmieści. Jego zaletą jest to że jest bardzo lekki, nawet mokry.

https://jarofishing.pl/centrum-wedkarskie/kosz-podbieraka-korum-floating-fast-latex-net-head-22.html

W "D" podają, że ten kosz waży około 390g, wiec taki lekki to on nie jest, ale fakt każdy gumowany waży prawie tyle samo mokry jak i suchy. 

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #123 dnia: 13.03.2024, 05:52 »

W "D" podają, że ten kosz waży około 390g, wiec taki lekki to on nie jest, ale fakt każdy gumowany waży prawie tyle samo mokry jak i suchy.
Subiektywnie, w stosunku do tego co oferuje wydaje się bardzo lekki. Trochę tych koszy przerobiłem i obecnie jest to mój nr 1 pod metode

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
« Odpowiedź #124 dnia: 13.03.2024, 10:47 »
A jaka jest wielkość oczek w siatce
Marcin

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
« Odpowiedź #125 dnia: 13.03.2024, 10:56 »
Korum Fast Net Head - 22" ma też lateksową siatkę , ale 5mm...
Zaryzykuję....
Marcin

Offline melek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #126 dnia: 13.03.2024, 15:32 »
Tubertini "Big game" z gumowanej siatki o oczkach 8 mm. Występuje w dwóch rozmiarach. Kupiłem w tym roku 60x50 i manewrowanie w wodzie jest swobodne, podpięty do sztycy Prologica 2.40 m (ta z korkiem).

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #127 dnia: 13.03.2024, 17:17 »
Tubertini "Big game" z gumowanej siatki o oczkach 8 mm. Występuje w dwóch rozmiarach. Kupiłem w tym roku 60x50 i manewrowanie w wodzie jest swobodne, podpięty do sztycy Prologica 2.40 m (ta z korkiem).

Sadze ze przy wyborze zakupu kosza do podbieraka należy rozważyć następujące czynniki.

1. Kosz gumowany jest sporo cięższy niż nylonowy czy żyłkowy.
2. Sztyca do podbierania karpi czy amurów musi byc sztywna i solidna  (a co za tym idzie ciężka)
3. Im dłuższa sztyca tym większy mamy ciężar do udźwignięcia w 1 ręku.
4. Do podbierania komercyjnych karpi oczywiście zależy to komercji, stromizny brzegu, oraz długości wedki-feedera  używamy sztyc od  3 do 4 m długości (najczęściej jest to przedział 3-3.60m). Sztyca 2.40m uważam ze nie nadaje sie w 80% przypadków do podbierania ryb łowionych na feeder.

Wiec ja juz dawno wyleczyłem się z gumowanych koszty podbierakowych i rozmiarów XXL i tego typu kosz zabieram nad wodę jako awaryjny.

Jak ktoś ma przedramiona i bicki Pudziana to prowadzi sobie nawet z siatka na "motyle". Poza tym podebranie 30 karpi na sesje tym XXL to mordęga i można się na parę dni zniechęcić do łowienia ryb.

Offline szulmar

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #128 dnia: 13.03.2024, 21:09 »
Co byście polecili do sztycy C-Drome 3m, łowie głownie leszcze, czasami zdarzy się karp max 5kg. Teraz mam kosz Kongera gumowany ale ciężko się nim operuje.
Pozdro

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #129 dnia: 13.03.2024, 21:33 »
Genaralnie wymiary kosza 50x40cm. Moze byc Matrix Carp Landing Net 50x40cm lub jego ekwiwalent. Polecam dno kosza z drobniejszej siatki wtedy traci sie mniej bagentow z przyponow wlosowych.

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #130 dnia: 13.03.2024, 21:57 »

Na sucho jest o 40 g cięższy niż szmata Korum Folding Spoon Net - 26". Jednak szmatę położoną na dnie w oczekiwaniu na podebranie jest znacznie ciężej podprowadzić pod powierzchnię, niż gumowany kosz.
Więc nie sama waga kosza gra rolę.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #131 dnia: 14.03.2024, 08:21 »
Co byście polecili do sztycy C-Drome 3m, łowie głownie leszcze, czasami zdarzy się karp max 5kg. Teraz mam kosz Kongera gumowany ale ciężko się nim operuje.
Pozdro

Teraz bodajże 4 sezon z tym koszem (link na końcu). Jest to mój ulubiony kosz, lekki, ani razu mi się karp nie wciął płetwą grzbietową, szybko schnie. Sięgam po niego najczęściej. Na większe ryby kupiłem z prestona z gumowanej siatki i mocno nie polecam, bodajże seria quick dry. Największa wada to właśnie oczka w które grzbietówkami zaplątują się masowo karpie, w związku z czym, po jednym sezonie i zaledwie kilku użyciach już ma dziury, które połatałem plecionką, ale bardziej chodzi o frustrację nad wodą jak na 5 karpi 2-3 masz zaplątanych-psuje się płetwę rybie i dodatkowo podbierak, nie mówiąc o stracie czasu.
https://allegro.pl/oferta/siatka-daiwa-n-zon-do-podbieraka-nano-mesh-55x45-cm-15053494659

Offline melek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #132 dnia: 14.03.2024, 10:12 »

Sadze ze przy wyborze zakupu kosza do podbieraka należy rozważyć następujące czynniki.

1. Kosz gumowany jest sporo cięższy niż nylonowy czy żyłkowy.
2. Sztyca do podbierania karpi czy amurów musi byc sztywna i solidna  (a co za tym idzie ciężka)
3. Im dłuższa sztyca tym większy mamy ciężar do udźwignięcia w 1 ręku.
4. Do podbierania komercyjnych karpi oczywiście zależy to komercji, stromizny brzegu, oraz długości wedki-feedera  używamy sztyc od  3 do 4 m długości (najczęściej jest to przedział 3-3.60m). Sztyca 2.40m uważam ze nie nadaje sie w 80% przypadków do podbierania ryb łowionych na feeder.

Wiec ja juz dawno wyleczyłem się z gumowanych koszty podbierakowych i rozmiarów XXL i tego typu kosz zabieram nad wodę jako awaryjny.

Jak ktoś ma przedramiona i bicki Pudziana to prowadzi sobie nawet z siatka na "motyle". Poza tym podebranie 30 karpi na sesje tym XXL to mordęga i można się na parę dni zniechęcić do łowienia ryb.

Cześć, dzięki za odpowiedź ;)
1. Masz rację.
2. Też tak myślałem dopóki nie kupiłem właśnie tej Prologic.
3. Zgadza się, dodatkowo dłuższa sztyca już się trochę ugina i manewrowanie jest utrudnione.
4. Tu się nie zgodzę do końca, łowiąc karpiówką czy feederem nie miałem problemów z podebraniem ryb sztycą 1.80, fakt jest taki, że też zależy od łowiska czy np. nie mamy płycizny przed sobą.
Z ostatnim akapitem też mi ciężko się zgodzić bo sam mam witkę a daję radę bezproblemowo i bez zniechęcania.
Dodam, że łowię ryby zazwyczaj 6-13 kg i potrzebuję czegoś większego i stąd mój wybór.
Pozdrawiam :)

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #133 dnia: 15.03.2024, 19:30 »
Inne z Guru nie są gumowane. Ale tu w opisie jest: - Powłoka gumowa. Jak dojdzie jutro to potwierdzę. Nie ma informacji o wadze. Przyjdzie to zważę i się podzielę
Zamówiłem na https://zlowokazje.pl/t/podbieraki/guru-duel-600-specimen-net
No i przyszedł do mnie Guru Duel 600 Specimen Net.

Na początek dane z dwóch sklepów.
zlowokazje.pl:
Guru Duel 600 Specimen Net

- Wymiary: 50×60×80cm
- Materiał przyjazny dla ryb
- Powłoka gumowa
- Łatwy do utrzymania w czystości
- Bardzo kompaktowy
- Doskonały do łowienia na zawodach
- Idealny do łowienia spławikowo-gruntowego

Drapieżnik:
Producent: GURU
Wielkość oczek: Dół 2mm, boki 8mm
Rodzaj siatki: Klasyczny
Wymiary obręczy: 60x50cm
Głębokość podbieraka: ok. 60cm (zmierzona przez nas, producent podaje 50cm - długość do szwu)

Moje obserwacje:
Siatka na pewno nie jest gumowana. zlowokazje.pl wprowadza w błąd. Typowa dla Guru siatka z dość cienkiego nylonu, z pewnością da się szybciej wyrwać z wody niż Korum Folding Spoon Net - 26". Duże oczka z boku i małe na dnie, to się u mnie sprawdzało.
Głębokość zmierzona do szwu po lekkim naciągnięciu to 70 cm. Wystarczająca na duże ryby, również te długie jak Amury i Jesiotry.
Waga na sucho ok. 390 g. Myślę, że na mokro wyjdzie porównywalnie lub mniej niż Korum.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #134 dnia: 15.03.2024, 19:37 »
Super, możesz dodać jakieś zdjęcie porównawcze na sucho i z obciążeniem w siatce jak wygląda głębokość obu koło siebie?