No właśnie ile osób tyle opinii ale 3m nie będzie za krótka do zarzucania. 3 LBS to chyba za mało będzie do rzucania ciężarek i towar, za miękki ?
Poza tym w 10ft nie ma chyba 50mm przelotki są 40 mm bo to są do wywózki raczej kije z tego co czytałem no chyba że się mylę.
Mam Mikado Noctis 10ft., 3.00lb. w dwu-składzie. Przelotka startowa 40mm. Typowa karpiówka pod wywózkę. Kupiłem dwie z myślą o spontanicznych wypadach na komercję, gdzie nie ma za dużo miejsca do operowania długimi wędziskami. Muszę powiedzieć, że o dalekich rzutach (a za takie uważam odległości +80m) tym kijem można zapomnieć. Podpięcie ciężarka 84gr (3 oz) i próba siłowego rzutu sprawia, że czujesz jakby to wędzisko "lało się". Nie ma możliwości oddania dalekiego i celnego rzutu. Na odległości do 50m są jak najbardziej w porządku.
Poniżej wspomniane wcześniej zdjęcia:
1. Klips do ciężarka w zestawie helikopterowym
2. Zakończenie ledcora do połączenia z linką główną/przyponem strzałowym
3. Łączenie końca ledcora z przyponem strzałowym węzłem typu palomar (nie obciąłem wolnego końca plecionki)
Nigdy nie używam krętlików szybkozłączek i innego rodzaju "ustrojstw" do łączenia ledcora z linką główną - zestaw ma być bezpieczny dla ryby w razie zerwania zestawu.
[EDIT]
(...)odpowiada mi długość dolnika w spodzie Shimano TX1
Shimano nie ma w ofercie takiego wędziska jak TX1 SPOD. Jedynymi wędkami do tego typu zadań (SPOD) są wędziska oznaczone Tribal TXA Spod, Marker i Tribal TX INTENSITY Spod, Marker.