Bardzo lubię firmę Shimano lecz uważam że kiedyś bardziej stawiali na jakość.
Mam kilka dokładnie 6 kołowrotków Shimano
Dwie Catany z pierwszej produkcji (kupione do nauki smarowania) 4000 i 2500
Jeden super Aero GTM 3000
Dwa Baitrunnery 8000 gte
Jeden Baitrunner 8000 re
Wszystkie były rozebrane na części pierwsze i smarowane. Tam gdzie się dało dostały łożyska zamiast plastikowych tulejek. Możliwe że Catany nie mają łożyskowanej rolki bo nie pamiętam czy się w to bawiłem?
Moim zdaniem są to kołowrotki lepsze o niebo od nowych produkcji czy to drenanowskich czy innych wynalazków.
Bardzo lubię stare konstrukcje Shimano i może nie posiadam jakiś unikatów to z tych co mam jestem bardzo zadowolony

Oczywiście będę starał się kupować jeśli tylko będą mi potrzebne nowe stare kołowrotki i dawał im życie lub kupię w idealnym stanie.
Obecnie mniejsza Catana leży i czeka (nie wiem na co?

) większa służy do markera

GTM jest przy pikerku, dwa GTE przy karpiówkach a re przy mocnym rzecznym federze.
Kij niestety mam tylko jeden z którego jestem mega. Jest bardzo lekki i wspaniale czuć na nim nawet małe okazy. Dodałem tylko do niego dwie przesuwne przelotki fuji tak aby na ostatniej części było ich więcej. Wcale też nie uważam że match nie może być w teleskopie

Kupiłem ją w mega promocji od mojego kolegi jako nówkę raz czy dwa nad wodą. Sam mam już ją z 3 lata a może dwa nie pamiętam
Dokładnie taka 3,9 m
http://www.rybomaniak.pl/product.php/wedki_kolowrotki_zylki,666.html