Autor Wątek: Kołowrotek do dystansu i na rzekę do Guru A-Class Distance Power 13FT (~500zł)  (Przeczytany 15706 razy)

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
Czyż płytkie szpule nie są cięższe od głębokich ?
Są, gdyż mają większą średnicę wewnętrzną, a za tym idzie nieco większą ilość materiału użytego do jej zrobienia.

W związku z tym nie rozumiem poszukiwania na siłę kołowrotków z płytkimi szpulami :)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 904
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Podkład swoje też pewnie waży, ale przypuszczam, że mniej niż materiał (najczęściej aluminium) użyty do zrobienia płytszej szpuli, choć nigdy tego nie sprawdzałem :). Dla porównania, dwie Daiwy Ninja 6000:

365g

https://www.sklep-mietus.pl/kolowrotki-z-przednim-hamulcem/54574-kolowrotek-daiwa-23-ninja-lt-6000-043178174517.html?search_query=Ninja+6000&results=16

390g

https://www.sklep-mietus.pl/kolowrotki-z-przednim-hamulcem/54590-kolowrotek-daiwa-23-ninja-feeder-lt-6000ss-043178175736.html?search_query=Ninja+6000&results=16

Akurat w tym przypadku, na masę ostateczną może też mieć wpływ odmienny system składania korby, ale myślę że niewielki.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Bardzo trafne spostrzeżenie Przyjacielu :thumbup:,oprócz masy szpuli ,różnica jest też wagi korbki te składane są cięższe :beer:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2236
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Eee... ile tam więcej tego materiału na szpuli musi być? Pamiętajmy, że to tylko po obwodzie ta sama grubość jest. A na głęboką szpulę już nawijamy podkład, który cały wypełnia różnicę w głębokości tych szpul. Więc raczej podkład będzie ważył dużo więcej.

Zresztą na pewno macie kołowrotki ze szpulą płytką i głęboką zrobioną z tego samego materiału. Niech ktoś zważy i da znać.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline fishunter1990

• Ekspert
Wczoraj przetestowałem Insurgenty nad Odrą. Pracowały z koszykami 120g i muszę przyznać, że spisały się rewelacyjnie. Zero jakichś niepożądanych oporów podczas zwijania. Wprawdzie tym razem królowej rzeki nie złowiłem, ale 8 kleni (3 w przedziale 1,5-2kg) i kilka innych ryb udało się wyholować. Jestem naprawdę miło zaskoczony stosunkiem ceny do jakości.

Offline Luuki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Cieszy mnie taka informacja bo sam zakupiłem dwa takie kręcioły 😁 Właśnie po tym jak dodałeś posta że kupiłeś;)
Łukasz

Offline fishunter1990

• Ekspert
Niech służą :thumbup: :beer:.