Wszystkie konstrukcje na bazie parasola mają podobny system rozkładania, więc nie sądzę żeby któreś brolly było dużo szybsze w montażu od pozostałych. No chyba że bez montowania przedniego panelu, jak np. Korum Pentalite Brolly Shelter (który z resztą mam i chwalę), ale to schronienie na krótkie, najczęściej dziennie zasiadki (choć 2 nocki pod nim zrobiłem

). Obecnie jest "moda" na namioty o konstrukcji z zewnętrznym stelażem, rozkładanym w formie wachlarza. Chyba najtańszym znanym mi modelem jest Sonik AXS Bivvy. Do tego dochodzą takie modele jak: Trakker Tempest, Nash Titan, Fox Frontier i pewnie wiele innych. Ostatnio kumpel kupił Prologic SLR Bivvy i trza przyznać, że jest wypas (moskitiery dookoła namiotu i dość wysoka konstrukcja), ale też trza dodać, że w cenie 2,5k nie dostajemy nawet zwykłego, przezroczystego okna pvc w wejściu, a daszek jest jakby symboliczny

. Poza tym, to co pokazują na filmach marketingowych (wybrane sceny w przyspieszeniu, czy z pominięciem szczegółów) często mija się z prawdą, bo niby szybki i bezproblemowy montaż/demontaż nie jest taki, jak być powinien.