Autor Wątek: 2 wędki z kołowrotkami do method feeder (do 1000 zł za całość)  (Przeczytany 49407 razy)

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
Trabucco widziałem w akcji i są godne polecenia. Jeśli chcesz coś dobrego w rozsądnej cenie to sądzę że precisiony powinny Cię zadowolić ale oczywiście jest kilka jeszcze innych pozycji na stronce ktore mogą Ci się spodobać.  Natomiast co do kolowrotkow to celowa bym w shimano i model exage. Powinieneś zmieścić się w finansach.

mogłbyś napisać coś więcej o tych Trabucco Xt Pro Precision,według producenta jest o akcji progresywnej,przymierzam się do Precision Quiver 3,3 m  od 20g d0 70g jestem ciekaw jak sprawdzi się do Methody ?
Pozdrawiam
Jacek

Offline Qarg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • życie jest za krótkie żeby łowić tylko w weekendy
A zapomnialem o mlynku  :) no coz starosc >:( na wiosne tez sie przymierzalem do kolowrotka w tym przedziale cenowym po "macaniu" i rozmowach z kolegami ze sklepu wybralismy Team dragona tego najwiekszego   lub Ryobi arctice 3000 lub 4000  jezeli mozesz wydac na mlynki 350zl to spro red arc. Dobrze by bylo zebys mogl pokrecic tym co Ci proponujemy
Arek

Offline jaco

• Ekspert
  • Jacek
pytanie do bardziej obeznanych w temacie ,jakie są różnice między wędką o akcji progresywnej a parabolicznej,który rodzaj waszym zdaniem będzie lepszy do methody.Nie brakuje opinii ,że wędkę o akcji progresywnej trudno zaprojektować i wyprodukować i sama nazwa to chwyt marketingowy, a jak jest w rzeczywistości?
Pozdrawiam
Jacek

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Trabucco w czasie zabawy jest mocnym kijem ale ma pracę dość miękka. Wydaje się na pierwszy rzut ze jest sztywna wedka ale Przy  karpiszonach tak do 5 kilo bardzo ładnie pracowała na całej długości.  Jest wedka taka pomiędzy akcja progresywna a paraboliczna.  Uznał bym to jako taki złoty środek.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Tu muszę poprzeć wypowiedż kolegi j/w!! Trabucco z tego co zauważyłem jako użytkownik tego sprzętu!! Posiada raczej podobny typ akcji na większości wędzisk! A stopień ich ugięcia zależy od mocy Kija! Jeśli już raz zaczniesz z nich korzystać to raczej będziesz wiedział czego się spodziewać po pracy !! Akcję Trabucco określił bym jako Semiparabolik! Ze sporym zapasem mocy w dolniku!JAk byś chciał popatrzeć jak te kije pracują ,to polecam stronkę MRK.cz gdzie Marti Matak bardzo często korzysta z kijów trabucco !!
Arek

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
Osobiście używam ultegry 12' do 90g tak zwanej medium i jest wedka miękką. Kolega Qarg miał ją w rękach i mu osobiście nie lezala ale pierwszy wypad nad wodę i zmienił totalnie o niej zdanie. Wędka miękka a miota tak ze oczy wychodzą.  Na stawie gdzie łowilismy, pustym koszykiem 15g o mało nie skosil wedkarza na drugim brzegu. Sam chciał je kupić później ale już nie było i wybrał sztywnejsze speed mastery do 100g. Nie miałem okazji wyciągnąć na niej jakichś potworów ale na tyle co polowalem to jest zajefajna wedka.

Offline jaco

• Ekspert
  • Jacek
dziękuje za odpowiedzi,o taką pracę wędziska mi chodzi ,do tego Trabucco jeszcze jakiś picker i mogę czekać na wiosne ;D
Pozdrawiam
Jacek

elvis77

• Gość
Akcja progresywna to semiparabolik dla wymagających. Akcja szczytowa,ale pod pewnym obciążeniem pracuje do samego dołu,czyli na całej długości. Parabolik zaś od samego początku pracuje na całej długości. Dzisiaj jest o wiele łatwiej zaprojektować,bo stosują różne rodzaje węgla na różnych odcinkach wędki.

Offline jaco

• Ekspert
  • Jacek
Akcja progresywna to semiparabolik dla wymagających. Akcja szczytowa,ale pod pewnym obciążeniem pracuje do samego dołu,czyli na całej długości. Parabolik zaś od samego początku pracuje na całej długości. Dzisiaj jest o wiele łatwiej zaprojektować,bo stosują różne rodzaje węgla na różnych odcinkach wędki.

o której akcji będzie najodpowiedniejsza do Methody ,feeder mojej żony Dragon Thytan 3,60m  do 100g ma  szczytową akcje,francowata wędka nie ma ochoty się uginać, zaliczyliśmy kilka spinek fajnych rybek.Chyba sztywniutki Dragonik zostanie przeznaczony na żywcówke.   
Pozdrawiam
Jacek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Zapodaj sobie TRABUCCO PRECISION XT PRO QUIVER 330 - 70gr . Setka do metody to gruba przesada!! Kije trabucco są naprawdę niezniszczalne przy odpowiędnim podejściu a w akcji zadowolą większość urzytkowników!!
Arek

elvis77

• Gość
Dobór wędki to indywidualna sprawa. Wędka ze szczytową akcją nie wybacza błędów,łatwiej i celniej się nią rzuca,ale kosztem przyjemności z holu. Co do spinek dużych ryb to pomyśl raczej o zmianie haczyków na inny model,wielkość,kształt i ewewntualnie cieńszą żyłkę. Nie wydaje mi się,żeby duża ilość spinek była tylko z powodu zbyt sztywnej wędki,a feeder nie jest sztywną pałą tym bardziej jak na końcu wisi większa ryba. Zaczął bym od haczyków i techniki holu z naciskiem na hamulec i żyłkę. Spady na feeder to raczej małe i średnie rybki.
Miałem podobną sytuację,jak brat miał 5 spinek na 7 brań na 6 hak ownera,a ja wyjąłem 3 ryby na trzy brania na 14 hak bezzadziorowy. Były to liny około 1kg i karpie od 2-3kg. Nawet jednego dał mnie holować żeby nie było,że on nie umie łapać i też mi spadł. Po zmianie haka na inny wszystko się zmieniło. Ale nadal nie mogę go przekonać do  małych  i bezzadziorowych. Ale powoli,powoli.

Offline jaco

• Ekspert
  • Jacek
używamy,gotowych przyponów Guru z haczykami bezzadziorowymi 12,14,16 ,może to wina zbyt mocnego zacięcia ,co przy metodzie jest błędem.Na wiosnę dalej  potrenujemy methodę  ;D
Pozdrawiam
Jacek

elvis77

• Gość
Gotowce Guru są chyba na hakach MWG,a ja osobiście wolę QM1. Mam 20 MWG luzem,ale jeszcze nie używałem,one są dość grube i może przy tej wielkości to problem.

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
Zapytam ogolnie, jaka jest najbardziej optymalna dlugosc feedera do Methody, na wody stojace?
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Qarg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • życie jest za krótkie żeby łowić tylko w weekendy
wody stojace: naturalne, zalewy czy komercje ? na jakie odległości bedziesz łowił.
jak nie mozesz miec kilku wedek ja bym obstawiał 3,6 chyba najbardziej uniwersalna :)
Arek