Autor Wątek: Mikado katsudo slim method feeder - wasze opinie  (Przeczytany 6001 razy)

Offline otius

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
Odp: Mikado katsudo slim method feeder - wasze opinie
« Odpowiedź #15 dnia: 04.12.2024, 08:59 »
Teraz rozumiem, dzieki za wyjasnienie.

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #16 dnia: 04.12.2024, 09:36 »
Mam kij 3,05 i 3,30. Kijem 3,30 łowie maksymalnie na 45 metrze.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 04.12.2024, 10:55 »
Picker to taka wędka która musi być miękka i dobrze amortyzować odjazdy ryb. Długości 9 czy 10 ft nie są projektowane pod rzuty w okolicy 60 metra, tylko bliższe, często pod nogami.
Brania karpia czy lina potrafią być bardzo gwałtowne, dlatego wędka musi posiadać odpowiednią pracę, tutaj odległość podajnika od wędki to często kilkanaście metrów i nawet najlepsza żyłka może nie pomóc jeśli wędka będzie sztywną pałą.

Wydłużyć rzuty możesz przechodząc na plecionkę która na wielu komercjach jest zabroniona, albo używając cienkich żyłek głównych kosztem mniejszej wytrzymałości zestawu.

W Twoim przypadku i ryb 15+ spowoduje to ciągłe zerwania zestawów, albo ryba będzie Cię wozić po całym stawie, co na pewno sąsiedzi ze stanowisk obok szybko docenią :P

Podsumowując pod duże ryby i większe dystanse warto mieć mocną wędkę i mocną linkę główną. Przedmiotowy Mikado myśle że jest okej na komercję, ale używany zgodnie z przeznaczeniem ;)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline otius

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 04.12.2024, 12:51 »
Picker to taka wędka która musi być miękka i dobrze amortyzować odjazdy ryb. Długości 9 czy 10 ft nie są projektowane pod rzuty w okolicy 60 metra, tylko bliższe, często pod nogami.
Brania karpia czy lina potrafią być bardzo gwałtowne, dlatego wędka musi posiadać odpowiednią pracę, tutaj odległość podajnika od wędki to często kilkanaście metrów i nawet najlepsza żyłka może nie pomóc jeśli wędka będzie sztywną pałą.

Wydłużyć rzuty możesz przechodząc na plecionkę która na wielu komercjach jest zabroniona, albo używając cienkich żyłek głównych kosztem mniejszej wytrzymałości zestawu.

W Twoim przypadku i ryb 15+ spowoduje to ciągłe zerwania zestawów, albo ryba będzie Cię wozić po całym stawie, co na pewno sąsiedzi ze stanowisk obok szybko docenią :P

Podsumowując pod duże ryby i większe dystanse warto mieć mocną wędkę i mocną linkę główną. Przedmiotowy Mikado myśle że jest okej na komercję, ale używany zgodnie z przeznaczeniem ;)

Dziekuje za rzeczowe wyjasnienie jak do tego podchodzic.
Nie pozostaje nic innego tylko udac sie do sklepu i organoleptycznie dobrac wedke albo zmienic wymagania jakie sobie ubzduralem.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #19 dnia: 04.12.2024, 18:48 »
Nie pozostaje nic innego tylko udac sie do sklepu i organoleptycznie dobrac wedke albo zmienic wymagania jakie sobie ubzduralem.

Kolego na forumowej giełdzie za 130zł pojawiła się wędka co prawda 3.3m ale za to wpasowuje się w pełni w rybostan i odległości, które zasugerowałeś, myślę, że nie masz co się zastanawiać, tylko brać i potwierdzić w praktyce.(mowa o Shimano Aero X1-mam, bez problemu obsłuży wspomniane odległości, świetnie nadaje się do nęcenia szklaneczką i nie boi się grubszego zwierza).

Offline otius

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 04.12.2024, 19:04 »

Kolego na forumowej giełdzie za 130zł pojawiła się wędka co prawda 3.3m ale za to wpasowuje się w pełni w rybostan i odległości, które zasugerowałeś, myślę, że nie masz co się zastanawiać, tylko brać i potwierdzić w praktyce.(mowa o Shimano Aero X1-mam, bez problemu obsłuży wspomniane odległości, świetnie nadaje się do nęcenia szklaneczką i nie boi się grubszego zwierza).
Dziękuję za info. Postanowiłem podjechać do wędkarskiego i na żywo zobaczyć co tam mają. Shimano Areo słabo mi się kojarzy, kiedyś napaliłem się właśnie na Shimano ale do Pellet Wagglera. Jak wziąłem ją do ręki to wydała mi się strasznie lejąca. Dostałem też do ręki Guru N-Gauge i to była miłość od pierwszego kontaktu ;) W to lato pięknie udało mi się połowić właśnie na PW i Slow Sinking Bomb i rozochocony postanowiłem popróbować method feeder na wiosnę, ale bez pomacania wędki raczej nic nie będę kupował. Póki co zdobyłam widzę na sucho.
Wasze odpowiedzi bardzo dokładnie wyjaśniły mi, że błędnie podchodziłem do tematu. Póki co robię sobie listę wędek, które chciałbym zobaczyć na żywo.
Póki co wiem tylko tyle, że szukam dwuskładu 10ft, który poradzi sobie z komercyjnymi karpiami. A cała reszta wyjdzie w praniu

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #21 dnia: 04.12.2024, 19:14 »
Póki co robię sobie listę wędek, które chciałbym zobaczyć na żywo.
Póki co wiem tylko tyle, że szukam dwuskładu 10ft, który poradzi sobie z komercyjnymi karpiami. A cała reszta wyjdzie w praniu
Karpie karpiom nie równe, na większości łowisk większość ryb jest w przedziale do 5kg, trochę bonusów po 7-10kg i w takie komercje wpasuje Ci się każdy kij 3m w zasadzie, jak dołożyć dalszą odległość to zawęża się wynik do tych sztywniejszych/mocniejszych wersji. Ale są jeszcze komercje z naprawdę dużymi rybami a można łowić na feedery, np wspomniane przez Ciebie 15kg i tu już masz nie lada wyzwanie, bo kupisz sztywnego króciaka to będziesz spinał ryby mniejsze i średnie, a bonusy+12 to raczej nie jest codzienność łowienia (chyba że łowisko ma taką specyfikę). Z kijków 3m ze sporym zapasem, który u mnie sobie radził np z 7-9kg jesiotrami to był Zemex Iron, tylko że on jest w 3 składzie, bo ma demontowaną szczytówkę, więc nie wpasowuje się w parametry wejściowe.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 05.12.2024, 05:22 »

Dziękuję za info. Postanowiłem podjechać do wędkarskiego i na żywo zobaczyć co tam mają. Shimano Areo słabo mi się kojarzy, kiedyś napaliłem się właśnie na Shimano ale do Pellet Wagglera. Jak wziąłem ją do ręki to wydała mi się strasznie lejąca.

Łowię Aero X1 Pellet Waggler trzy sezony już, jeśli wędka była lejąca to na pewno nie miałeś Shimano w rękach. Oni nie robią wędek parabolicznych, wszystkie ich patyki to progresy ze sporym zapasem mocy, tak też jest w przypadku X1 Feeder. Na miętusie masz ją w śmiesznych pieniądzach, nie zawiedziesz się.

https://www.sklep-mietus.pl/pl/2-elementy/41234-wedka-shimano-aero-x1-precision-feeder-22-305m-do-60g?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAmMC6BhA6EiwAdN5iLUoMwWZ8-je8ai_jDqVK-GukEY7iw7pz4FYmz9waC9L053w2qyeqShoCF8MQAvD_BwE
Dzierżno uzależnia