Autor Wątek: Ranga i reputacja  (Przeczytany 6831 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Ranga i reputacja
« dnia: 19.02.2015, 18:53 »
Tak sobie po marudzę bo mam to we krwi! ;) Zastanawiałem się nad panelem użytkownika forum!Np. kwadraty zaangażowania jak najbardziej na tak! Ale staus ? Czy nie powinien zależeć od reputacji?? Ja np. mam Ekspert (Którym się w żadnym wypadku nie czuję) ale tylko i ze względu na ilość wysyłanych postów! Myślę że bardziej wiarygodnie było by to uzależnić od punktów reputacji!Co o tym myślicie??
Arek

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
Odp: Ranga i reputacja
« Odpowiedź #1 dnia: 19.02.2015, 18:59 »
Ok robimy głosowanie nad detronizacja Arunia :) A tak na poważnie to Arunio ma rację.  Reputacja reputacja a status uzytkownika to coś zupełnie innego myślę że eksperta powinno sie zastąpić inna nazwa.
Jožin z bažin

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 19.02.2015, 19:06 »
Niech by ten Ekspert został ,ale na ten tytuł trzeba by było zapracować właśnie reputacją!!
Arek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19.02.2015, 19:27 »
Np.31 no ja jestem za

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #4 dnia: 19.02.2015, 19:33 »
I 1000 postów :) juz tylko jeden Cie dzieli.
Jožin z bažin

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19.02.2015, 19:42 »
1000     Może na tytuł Eksperta nie zasłużyłem,ale jestem tu od samego początku i biorę czynny udział na forum. Dziękuję

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #6 dnia: 19.02.2015, 19:46 »
Całkowicie się z kolegami zgadzam że miano Ekspert powinno być uzależnione od reputacji,bo chociaż wędkuje około 20 lat to czytając kolegów posty wiem że moja wiedza wędkarska jet bardzo malutka.A wystarczyło by że w każdej odpowiedzi na byle jaki post dawał bym kciuk w górę lub w dół i miał bym na forum miano Eksperta,tylko co ten Ekspert miałby wspólnego z wiedzą wędkarską-chyba nie wiele :)
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 19.02.2015, 20:11 »
Całkowicie się z kolegami zgadzam że miano Ekspert powinno być uzależnione od reputacji,bo chociaż wędkuje około 20 lat to czytając kolegów posty wiem że moja wiedza wędkarska jet bardzo malutka.A wystarczyło by że w każdej odpowiedzi na byle jaki post dawał bym kciuk w górę lub w dół i miał bym na forum miano Eksperta,tylko co ten Ekspert miałby wspólnego z wiedzą wędkarską-chyba nie wiele :)
I stąd moja propozycja!!!
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #8 dnia: 19.02.2015, 21:17 »
Propozycja bardzo fajna i również wg mnie logiczna.
Problem tylko (i aż) taki, że tego w żaden sposób nie da się zrealizować. Forum nie oferuje takiej możliwości.

Grupy użytkowników mogą bazować jedynie na liczbie wiadomości.
Można by jedynie zmienić nazwy grup, żeby bardziej wskazywały na związek z ilością postów. I tak zamiast obecnego Ekspert byłby np. Stały Bywalec albo Gaduła :) Takie nazwy grup funkcjonują na niektórych forach.
Nie ma natomiast możliwości, żeby system analizował ilość punktów reputacji i przyporządkowywał użytkownika do danej grupy.

Jest jakaś starej daty modyfikacja (wtyczka), która po zainstalowaniu zastępuje grupy oparte na postach grupami opartymi na reputacji. Ale to nie jest dobre rozwiązanie, bowiem grup opartych na ilości postów też potrzebujemy.

Wprowadzenie takiej opcji możliwe jest za poprzez spore ręczne zmiany kodu źródłowego, co już mocno wykracza poza moje kompetencje  (o dostępnym wolnym czasie przeznaczonym na programowanie nie wspominając).
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 19.02.2015, 21:22 »
Rozumiem Doktorze :( :(! Miałem nadzieję że to prościej da się obejść ! W wielu przypadkach nie potrafię pomóc kolegom i ten tytuł jest na wyrost!  Nie chcę robić pod górkę! Wątek proszę usunąć!!
Arek

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
« Odpowiedź #10 dnia: 19.02.2015, 22:22 »
Propozycja bardzo fajna i również wg mnie logiczna.
Problem tylko (i aż) taki, że tego w żaden sposób nie da się zrealizować. Forum nie oferuje takiej możliwości.

Grupy użytkowników mogą bazować jedynie na liczbie wiadomości.
Można by jedynie zmienić nazwy grup, żeby bardziej wskazywały na związek z ilością postów. I tak zamiast obecnego Ekspert byłby np. Stały Bywalec albo Gaduła :) Takie nazwy grup funkcjonują na niektórych forach.
Nie ma natomiast możliwości, żeby system analizował ilość punktów reputacji i przyporządkowywał użytkownika do danej grupy.

Jest jakaś starej daty modyfikacja (wtyczka), która po zainstalowaniu zastępuje grupy oparte na postach grupami opartymi na reputacji. Ale to nie jest dobre rozwiązanie, bowiem grup opartych na ilości postów też potrzebujemy.

Wprowadzenie takiej opcji możliwe jest za poprzez spore ręczne zmiany kodu źródłowego, co już mocno wykracza poza moje kompetencje  (o dostępnym wolnym czasie przeznaczonym na programowanie nie wspominając).
Mateo, zawsze możesz stworzyć oddzielną grupę - Ekspert i sam przenosić użytkowników do tej grupy. Muszą tylko uzbierać określoną ilość reputacji i zgłosić to do administracji.
Error Team Poland

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 19.02.2015, 22:24 »
Niewiem moze sie myle ale chyba wiekszosc forum dziala tak ja nasze od ilosci wpisow to chodzi moze cie mnie uswiadomic czy gdzie indziej jest tak samo
Maciek

river

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19.02.2015, 22:38 »
Ja tam jestem tu krótko żeby się wypowiadać na ten temat ale napiszę tylko jedno co mi się od razu rzuciło w oczy jak tu trafiłem
Mianowicie osoba LUK-a która nakręca masę filmów i daje niezliczoną ilość porad i co widzę?

Reputacja 76

Na 1418 wiadomości 76 reputacja ?

Drastyczny przykład ale w naszym kraju często dajemy medale a najczęściej pośmiertnie uważam że to totalna głupota
Dlaczego osoby zasługujące na medal nie otrzymują go za życia?

Tak samo wracając na forum i do naszego życia - na codzień dużo widzimy co jest nie tak ale w drugą stronę żeby pochwalić,podziękować mamy problem w sumie dlaczego? Myślę że dla takiej osoby jak LUK i inni byłoby miło być w ten sposób docenionym tym bardziej że to nic nie kosztuje więc dziękujmy takim ludziom za chęci i pomoc
Ta osoba na pewno poczuje się lepiej my będziemy bogatsi w wiedzę i każdy zadowolony
To coś jak w małżeństwie trzeba się wspierać nawzajem łatwiej wtedy iść do przodu :P O:)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #13 dnia: 19.02.2015, 22:50 »
Mateo, zawsze możesz stworzyć oddzielną grupę - Ekspert i sam przenosić użytkowników do tej grupy. Muszą tylko uzbierać określoną ilość reputacji i zgłosić to do administracji.
Tak jest. To jedyna możliwość.
Zostawić grupy oparte na ilości postów (są one potrzebne m.in. do zezwoleń w pewnych działach).
Zmienić jakoś obecną nazwę Ekspert dla użytkowników, którzy mają powyżej 500 postów.
Stworzyć nową grupę z jakąś nazwą (np. Ekspert) i ręcznie dodawać do niej użytkowników.

Jest też możliwość bez tworzenia dodatkowej grupy. A mianowicie, w profilu każdego użytkownika jest takie pole do wpisania dodatkowego Tytułu, który będzie wyświetlał się zaraz pod nazwą użytkownika. Ple to jest niewidoczne dla użytkowników i tylko administrator może takie tytuły nadawać.
Ale może to pole zostawić dla jakiś jeszcze innych szczególnych odznaczeń (?) :)
Pozdrawiam
Mateusz

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19.02.2015, 22:50 »
River masz rację. Tylko ja np.mam taki problem,że jestem tylko na telefonie i na Tapa Talku nie ma w opcji: like lub a będąc na komputerze często zapominam,że miałem komuś dać nie pamiętam też że można przejść z TT na standardowe forum na telefonie,bo na TT wygodniej się pisze,wstawia zdjęcia itd.