Autor Wątek: Picker 2.4 m na komercję oraz do białorybu  (Przeczytany 3483 razy)

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
  • Ulubione metody: method feeder
Picker 2.4 m na komercję oraz do białorybu
« dnia: 25.10.2023, 23:29 »
Poszukuję na przyszły sezon progresywnego pickera 2.4 m na komercję oraz do białorybu. Głębokość łowiska ok 1-2 m. Mam zamiar łowić blisko (do 20 m). O ile mniej więcej znam charakterystykę niektórych wymienionych wędek w dłuższych wariantach, to w wariancie 2.4 m nie mam pojęcia, czego mogę się spodziewać. Zakładam, że to będą delikatne witki ale z mniejszym lub większym zapasem mocy. Mnie interesują te drugie. Spędziłem długie godziny na wertowaniu forum i zauważyłem, że im więcej czytam o różnych wędkach, tym większy mętlik mam w głowie.

Niemalże wszyscy jednym głosem wymieniają Mikado Black Draft. Po takich rekomendacjach wziąłbym go w ciemno ale raczej nie nadaje się na komercje (karp 5 kg to praca na całej długości i brak kontroli) oraz posiada tycie przelotki (startowa 5 mm), co niezbyt mi się podoba. Z drugiej strony Garbolino Precision Picker 2.7 m 40 g ma przelotkę startową 8 mm, a po podpięciu Okumy Longbow 640 (plecionka Mikado Octa Braid 0.1 mm + strzałówka 0.3 mm Drennan Method & Feeder Mono), pusty podajnik 40 g leci na 30-40 m.

Myślałem również o polecanym Flagmanie Cast Master 2.4 m 30 g, ale czytałem wątki poświęcone dłuższym wariantom (w tym 2.7 m) I było bardzo dużo opinii, że karp 3 kg to już górna granica tej wędki (nawet sam Mateusz Przebięda o tym mówił). W związku z tym zakładam, że z wariantem 2.4 m będzie podobnie. Wyczytałem również opinię, że jest o wiele lepszy niż Black Draft. Minus - do transportu trzeba wyciągać szczytówkę. Poza tym obecnie jest niedostępny.

Po wielu godzinach czytania o pickerach wytypowałem kilka modeli. Każdy z nich jest wart zakupu i w związku z tym proszę Was o pomoc w wyborze. Dzięki 🙂
  • Shimano Aernos Commercial Picker 2.44 m 40 g - na forum jest wiele pochlebnych opinii
  • Garbolino Silver Bullet Picker 8 ft 35 g - (chyba) następca słynnego Bullet Pickera
  • Shimano Aero X1 Finesse Picker 2.44 m 40 g - tej wędki nie trzeba przedstawiać
  • Cormoran GF Picker Pro 2.4 m 30 g - na forum jest wiele pochlebnych opinii
  • Mikado Black Draft 2.4 m 40 g
  • Mivardi Enigma Picker 2.4 m 25 g - następca słynnego Axioma
  • Shimano X3 Precision Picker 2.44 m 40 g - o żadnej wędce z serii X3 nie ma nawet wzmianki na forum
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Picker 2.4 m na komercję oraz do białorybu
« Odpowiedź #1 dnia: 26.10.2023, 06:06 »
Jak dla mnie faworytem Garbolino silver bullet ,mocne patyki progres akcja :beer:

Offline Cost

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 27
« Odpowiedź #2 dnia: 26.10.2023, 06:57 »
Możesz jeszcze przyjrzeć się squadron pro picker. W sklepach już chyba słabo dostępny ale jest na olx:
https://www.olx.pl/d/oferta/flagman-squadron-pro-picker-bydome-power-feeder-4000-CID767-IDU5oOP.html

Z tego co czytałem to trochę mocniejsza wędka.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #3 dnia: 26.10.2023, 06:57 »
Mam Shimano X1 2.4m picker. Karpie 7kg wyjeżdżają aż miło, jesiotry 90cm również, większym da radę natomiast nie trafiły się jeszcze. To mocny kijek, widać po przelotkach, miałem też beastmaster 2.4, który był delikatniejszy dużo. Karasie też nim połowisz, ale zabawa jest z karpiami, nawet tymi dzikusami od 2kg co pierwszy raz kłuty przeciągnie po całej wodzie.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 26.10.2023, 07:00 »
Możesz jeszcze przyjrzeć się squadron pro picker. W sklepach już chyba słabo dostępny ale jest na olx:
https://www.olx.pl/d/oferta/flagman-squadron-pro-picker-bydome-power-feeder-4000-CID767-IDU5oOP.html

Mam również, syn łowi. Denerwować może przedostatnia przelotka na szczytowce. Mocny kij, ale nie dałbym 250 tu można lepszych wyborów dokonać jak wspomniane X1.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 26.10.2023, 10:11 »

Mam również, syn łowi. Denerwować może przedostatnia przelotka na szczytowce. Mocny kij, ale nie dałbym 250 tu można lepszych wyborów dokonać jak wspomniane X1.

Nie doczytałem tam z kręciołem jest, to trochę zmienia postać rzeczy. Jednak dalej różnica między squadronem a x1 jest znaczna.

Offline Miwol

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 26.10.2023, 10:50 »
Dzięki za szybki odzew :beer:

Squadron był jednym z faworytów, ale niestety jest już niedostępny. Ogólnie zestaw wygląda interesująco. Jednak wolę kupować od sprawdzonych ludzi (np. użytkownicy tego forum), zwłaszcza jeśli chodzi o kołowrotki, o czym kiedyś ostrzegał Czesio.

Mam Shimano X1 2.4m picker. Karpie 7kg wyjeżdżają aż miło, jesiotry 90cm również, większym da radę natomiast nie trafiły się jeszcze. To mocny kijek, widać po przelotkach

Czy ta wędka nada się również na białoryb (leszczyki, płotki)? Feedery X1 są na duże ryby i białorybu za bardzo na nich nie czuć. Zastanawiam się, czy miękciejszy Aernos nie będzie lepszym kompromisem.

Obecnie moimi faworytami są Garbolino oraz Aernos/X1.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 26.10.2023, 11:44 »
Z płotkami to tam nie będzie zabawy. Właśnie beastmaster był taki, że głównie małe i średnie ryby, a uradził i grubszej. X1 to rybki plus pół kg, żeby mieć radość z tego.

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 26.10.2023, 14:27 »
Ja bym polecił coś ze szczytówką 0.25oz czyli garbolino lub tubertini :thumbup:

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #9 dnia: 26.10.2023, 14:58 »

Miałem kiedyś picker Garbolino Challenger 9 ft i szczytówka 0,75 oz była naprawdę twarda, organoleptycznie oceniałem ja bardziej na 1,5 oz więc to też różnie bywa z tymi twardościami i miękkościami w przyrodzie ;D
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 26.10.2023, 15:08 »
Jeżeli to ma być kij delikatniejszy to przemyśl sobie Aernosa ;)

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
« Odpowiedź #11 dnia: 26.10.2023, 15:11 »

Miałem kiedyś picker Garbolino Challenger 9 ft i szczytówka 0,75 oz była naprawdę twarda, organoleptycznie oceniałem ja bardziej na 1,5 oz więc to też różnie bywa z tymi twardościami i miękkościami w przyrodzie ;D

mam do tej pory precision picker 0,25 co Luk pokazał, praktycznie szczytówkę można zawiązać, a chyba tubertini ma 1/5 oz (5,66grama )

Offline Miwol

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 26.10.2023, 15:31 »
Również posiadam Garbolino Precision (poprzednik Challengera) 2.7 m i pięknie pracował zarówno pod amurem 5 kg oraz leszczykiem 20 cm.

Sprawdziłem czułość szczytówek. Garbolino Silver Bullet posiada 0.75, 1 oraz 1 oz, a Shimano Aernos 0.5 oraz 1 oz. Trudny wybór :-\
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 26.10.2023, 15:39 »
Mocniejszy będzie silver bullet :beer:

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #14 dnia: 26.10.2023, 15:56 »

mam do tej pory precision picker 0,25 co Luk pokazał, praktycznie szczytówkę można zawiązać, a chyba tubertini ma 1/5 oz (5,66grama )

Być może mój model Challenger, w sumie dość budżetowy miał niższej klasy szczytówkę. Choć sama wędka była super, pracowała w duecie z Trabucco Precision i fajnie się nimi holowało rybki :thumbup:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.