Autor Wątek: Zestaw do Method Feeder & klasyka  (Przeczytany 2190 razy)

Offline WzP62

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Zestaw do Method Feeder & klasyka
« dnia: 29.01.2024, 21:14 »
Witam Serdecznie wszystkich użytkowników oraz miłośników wędkarstwa na forum !

Założyłem temat w sprawie udzielona porady, sugestii, która w późniejszym czasie może się też przydać innym użytkownikom tego forum.

Zakupiłem zestaw do klasyki na grunt, nastawiony na karpiowanie na wodach PZW oraz komercjach w zależności od wolnego czasu, mianowicie wędki:
1. Nash Dwarf Shrink 10ft 3.25 LB + kołowrotek Nash Dwarf Freespool 4000 Reel
2. Nash Dwarf Shrink 10ft 3.50 LB + kołowrotek Nqsh Dwarf Freespool 6000 Reel

Proszę o Wasze propozycję, żyłki jakich producentów, oraz rozmiary polecacie do w.w modeli wędzisk.

Zestaw do Method Feeder (PZW & komercja)
2 x TUBERTINI ATRAX PRO 3.3M 45G (kołowrotki w trakcie poszukiwań)

Ja myślałem o żyłce Quantom Quatrron Salsa Red do klasyki jak i metody. Czekam na Waszą pomoc , z góry serdecznie dzięki !

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Zestaw do Method Feeder & klasyka
« Odpowiedź #1 dnia: 29.01.2024, 21:35 »
Przeniosłem do odpowiedniego działu.

Co rozumiesz przez słowo "klasyk"?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline WzP62

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29.01.2024, 21:45 »
Przeniosłem do odpowiedniego działu.

Co rozumiesz przez słowo "klasyk"?
Koszyczek zanętowy i sygnalizatory z centralką i relaxik ;)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 29.01.2024, 21:48 »
Kupiłeś wędziska, kupiłeś kołowrotki - ale co i gdzie, oraz jaką metodą, zamierzasz łowić tym sprzętem. Bo tak enigmatycznie jest to napisane, że trudno rozumieć, co masz na myśli.
Ni cholery nie umiem dopasować tego, co napisałeś (kupiłeś), do tego, co można z tym robić.

[EDIT]
Czy ja dobrze zrozumiałem - wędki typowo karpiowe do łowienia "z podchodu", sztywne jak koci ogon chcesz zastosować do łowienia na klasyczny feeder? Chyba trochę nie to zastosowanie...
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #4 dnia: 29.01.2024, 21:50 »
Kupiłeś karpiówki do łowienia z koszyczkiem.

To tak nie działa...

Edit: tymi do metody będziesz mógł też łowić na klasyka.

Z koszyczkiem stosuje się przeważnie przypon 30 cm wzwyż i żyłkę powiedzmy 0,14-0,20... Czy tam ciut grubszą.
Ty masz wędki do żyłki głównej 0,35 wzwyż i przyponów typowo karpiowych.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline WzP62

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29.01.2024, 22:00 »
Kupiłeś wędziska, kupiłeś kołowrotki - ale co i gdzie, oraz jaką metodą, zamierzasz łowić tym sprzętem. Bo tak enigmatycznie jest to napisane, że trudno rozumieć, co masz na myśli.
Ni cholery nie umiem dopasować tego, co napisałeś (kupiłeś), do tego, co można z tym robić.

[EDIT]
Czy ja dobrze zrozumiałem - wędki typowo karpiowe do łowienia "z podchodu", sztywne jak koci ogon chcesz zastosować do łowienia na klasyczny feeder? Chyba trochę nie to zastosowanie...
nie nie , z Nash'a karpiówki , zamierzam łapać na PZW oraz komercjach , w zależności od czasu wolnego , na Method Feeder zakupiłem Tubertini

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 29.01.2024, 22:01 »
Tak, jak mówisz Michale - klasyka (do 40, 50 metrów) spokojnie "obsłuży" tymi Tubertini. Koszyczek zanętowy 25, 30gr + towar i będzie O.K. Z tym, że te kołowrotki to naprawdę "betoniary". Szpula w kołowrotku wielkości 4000, która pomieści 300 metrów żyłki 0,33mm - no za nic w świecie to się nie chce dodać.

Offline WzP62

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 29.01.2024, 22:05 »
Tak, jak mówisz Michale - klasyka (do 40, 50 metrów) spokojnie "obsłuży" tymi Tubertini. Koszyczek zanętowy 25, 30gr + towar i będzie O.K. Z tym, że te kołowrotki to naprawdę "betoniary". Szpula w kołowrotku wielkości 4000, która pomieści 300 metrów żyłki 0,33mm - no za nic w świecie to się nie chce dodać.
Te kołowrotki sa tylko do wędzisk karpiowych Nash'a a do Tubertini nie mam jeszcze zakupionych, jestem na etapie szukania typowych do metody, tak żeby to miało ręce i nogi
  sorry że trochę zakręciłem ;)

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Marcin

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 29.01.2024, 22:09 »
Zakręciłeś i to bardzo. Bo te kije Nash'a za nic w świecie nie będą pasowały do połowu klasycznym feederem (skrętka + koszyk zanętowy). Przy tak ciężkim zestawie będziesz miał masę spinek, albo pourywanych przyponów.
Do tych Tubertini to kołowrotki w rozmiarze 4000, 5000 i spokojnie będziesz mógł łowić nimi do 50 metra. Sam mam podpięty kołowrotek w rozmiarze 5000 do wędki 11ft, tylko nieco cięższej, bo do 75gr.

Offline WzP62

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29.01.2024, 22:16 »
Zakręciłeś i to bardzo. Bo te kije Nash'a za nic w świecie nie będą pasowały do połowu klasycznym feederem (skrętka + koszyk zanętowy). Przy tak ciężkim zestawie będziesz miał masę spinek, albo pourywanych przyponów.
Do tych Tubertini to kołowrotki w rozmiarze 4000, 5000 i spokojnie będziesz mógł łowić nimi do 50 metra. Sam mam podpięty kołowrotek w rozmiarze 5000 do wędki 11ft, tylko nieco cięższej, bo do 75gr.
Na wedziskach Nash mam zamontowane kołowrotki Nash i nie biorę tych wędzisk pod uwagę do łapania metodą, tylko koszyk zanętowy + sygnalizatory i dlatego pytałem o żyłki co polecacie bo rozważałem między 0.30-0.35 użyć do tych karpiowek.

A do metody mam te Tubertini specjalnie zakupione, i rozważam zakup żyłki między 0.18-0.22 . Napisałem
abyście doradzili fachowej porady koledzy. Dzięki za tematy podrzucone z kołowrotkami, na pewno przejrzę

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 29.01.2024, 22:22 »
Zrozum - wędziska karpiowe nie będą współpracowały dobrze z tym co proponujesz. To są wędziska typowe do zestawów karpiowych - żyłka minimum 0,30mm, przypon z fluorocarbonu lub plecionki, do tego ciężarek (ważący 80, 100gr.) centryczny lub na bezpiecznym klipsie.

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #12 dnia: 29.01.2024, 23:04 »
Na wedziskach Nash mam zamontowane kołowrotki Nash i nie biorę tych wędzisk pod uwagę do łapania metodą, tylko koszyk zanętowy + sygnalizatory i dlatego pytałem o żyłki co polecacie bo rozważałem między 0.30-0.35 użyć do tych karpiowek.

A do metody mam te Tubertini specjalnie zakupione, i rozważam zakup żyłki między 0.18-0.22 . Napisałem
abyście doradzili fachowej porady koledzy. Dzięki za tematy podrzucone z kołowrotkami, na pewno przejrzę
Wszystko ok poza "koszykiem"... Jeśli już chcesz mieć towar blisko haczyka to  najlepiej użyj ciężkich i dużych podajników do methody lub ciężarków z doczepioną siatką pva z łakociami :). Co do grubości żyłek to zależy od miejsc w jakich łowisz. Jeśli możesz puścić rybę na hamulcu to nie ma problemu, jeśli musisz ją zatrzymać lub zmienić siłowo kierunek ucieczki to im grubiej tym lepiej. Jednak kosztem zasięgu i finezji. Coś za coś. Żyłka do methody to osobiście poniżej 0,23 na początek bym nie schodził.  Karpiowa to 0,35  wydaje się dobrym kompromisem na początek. Potem zdecydujesz w którą stronę pójdziesz :D

Offline WzP62

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 29.01.2024, 23:10 »
Apacz do metody będę używał podajnik, koszyk zanętowy chce używać do karpiowek przy łapaniu z gruntu

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #14 dnia: 29.01.2024, 23:28 »
Koszyk to też do feedera bardziej się nadaje. Do karpiówki lepiej się sprawdzi wspomniana oliwka lub 80g duży podajnik do methody. Ale oczywiście jak się uprzesz na koszyk do karpiówki to nikt nie zabroni... z tym że wygodniej będzie do koszyka użyć feedera ;)
Edit: do feedera na noc też można założyć sygnalizator