Odpowiedziałbym sobie na pytanie czy warto używać tanich zanet
Ja Ci powiem z własnego doświadzcenia że najdrozszy nad woda jest czas, i wiem o tym że dobra zanęta potrafi poprawić wynik o kilka razy a nawet jeśli "nic nie bierze" siądzie ktoś obok z dobrą zanetą i zacznie fajnie łowić 
My najwieksze efekty feederowe na zaporówce jezioro żywickie mieliśmy w momencie jak zaczelismy zamiast jaxona używać np MVDE g5 z dodatkiem jakieś zanety na bazie pelletu, do tego przesiać to koniecznie dodać kukurydze melase prażoną mielona konpie itp i naprawde efekt jest warty tego zachodu
No chyba że jeździsz codziennie na rybki i wsioryba czy coś złapiesz czy nie 
Mam podobne zdanie. Nie wiem czy warto szukać tanich zanęt do koszyka, bo można mieć potem wrażenie, że słabe wyniki są pokłosiem miernej jakości zanęty. Ale skoro masz pellet 2 mm, to zmiel go i dodaj do bazowej zanęty, jak radzą forumowicze, np. Niwa. I już masz konkret, zważywszy, że do zanęty dodaje się dodatki (pellet, kukurydza, konopie, robactwo etc). Ja bym kierował się jedną rzeczą przy wyborze - zanęta nie może być zbyt mocno doprawiona. Czasem mam wrażenie, że wielu producentów chce ukryć słabość taniej zanęty aromatem. Ryba ma doskonały węch i nie potrzebuje sztucznego aromatu w nadmiarze, to może wręcz płoszyć a nie wabić. Przy czym jest różnica pomiędzy zapachem naturalnym pelletów, mączek a jakimś dodatkiem, na przykład piernikiem czy wanilią. Większość producentów mocno doprawiających zanęty aromatami robi to nie ze względu na ryby ale kupującego, którego urzeka taki zapach

Polecam też, jeśli nie masz, zaopatrzyć się w młynek do kawy, którym zmielisz nie tylko pellety. Bardzo często warto wrzucić do niego taką tanią zanętę i ją mocniej rozdrobnić. Bo zazwyczaj ma ona mieć grubsze frakcje, aby rybę zatrzymać na dłużej. To takie uniwersalne podejście. Jednak dodając coś do zanęty samemu, lepiej nie polegać na takich dodatkach, którym zazwyczaj jest pokruszona kukurydza. Młynek się nie męczy przy takim mieleniu, i można dość szybko przygotować kilo lub dwa mieszanki.
A jak chcesz coś dobrego pod koszyk, co nie wymaga kombinowania, to trzeba dać więcej kasiory. Najlepszy biznes to paczki 2 kilowe zachodnich firm jak Sonubaits czy Dynamite, bo wychodzą relatywnie taniej niż kilowe odpowiedniki.