Autor Wątek: Wymiana uchwytu kołowrotka- możliwość?  (Przeczytany 1396 razy)

Online pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 317
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Wymiana uchwytu kołowrotka- możliwość?
« dnia: 22.02.2024, 12:56 »
Mam Preston Supera 10ft, uwielbiam te wędkę ale coś mi nie pasuje w uchwycie kołowrotka. Wpadłem na pomysł czy nie możnaby wymienić go na jakiś ergonomiczny uchwyt Fuji lub Alps. Macie doświadczenie z takimi zabiegami? Da się to zrobić aby wyglądało jak oryginał ? Myślę o tym aby ktoś dla mnie to zrobił ale nie wykluczam samemu coś zrobić.

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
Odp: Wymiana uchwytu kołowrotka- możliwość?
« Odpowiedź #1 dnia: 22.02.2024, 14:15 »
Da się to zrobić, sam mam za sobą jednorazowe doświadczenie tego typu i nie mam zamiaru go powtarzać :) Są dwie metody- dajesz wędkę do pracowni rodbuildingowej i oni to przerabiają. Pewnie kilkaset złotych za to zechcą ale tak to jest. Druga metoda, dużo tańsza ale brutalna i czasochłonna- przecięcie wędziska, wyrzucenie starego uchwytu (łatwo się mówi), zamontowanie nowego (po jego precyzyjnym dopasowaniu) i sklejenie dwóch kawałków znowu w jeden kawałek wędki. Nie polecam żadnej z tych metod, odpuść temat :) Uchwyt Supery może z czasem polubisz :)

Offline Maniek-Lski

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 13
  • Maniek
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #2 dnia: 22.02.2024, 14:33 »
Stary uchwyt przy średnich zdolnościach manualnych ściągnąłbyś sam, przy użyciu dremela i pistoletu opalarki. Problem pojawi się przy zakładaniu nowego uchwytu, trzeba będzie ściągnąć przelotkę startową, nie miałem tego kija w rekach, ale przypuszczam ze beda znajdować się dwie przelotki na tej sekcji blanku. Jeśli znasz kogoś, kto bawi się w kręcenie kijaszków, to powinien zrobić ci te dwie przelotki za przysłowiową flaszkę :)
Wędkarstwo to uzależnienie z mojego własnego wyboru. Nie piję za dużo, nie rozbijam butelek, idę po prostu na ryby... Maniek lubi Brzaaanyyyy

instagram   mariusz_l_ski_fishing

Offline Maniek-Lski

• Nowy użytkownik
  • *
  • Maniek
« Odpowiedź #3 dnia: 22.02.2024, 15:01 »
Da się to zrobić, sam mam za sobą jednorazowe doświadczenie tego typu i nie mam zamiaru go powtarzać :) Są dwie metody- dajesz wędkę do pracowni rodbuildingowej i oni to przerabiają. Pewnie kilkaset złotych za to zechcą ale tak to jest. Druga metoda, dużo tańsza ale brutalna i czasochłonna- przecięcie wędziska, wyrzucenie starego uchwytu (łatwo się mówi), zamontowanie nowego (po jego precyzyjnym dopasowaniu) i sklejenie dwóch kawałków znowu w jeden kawałek wędki. Nie polecam żadnej z tych metod, odpuść temat :) Uchwyt Supery może z czasem polubisz :)

Kolego Herman, pierwszy raz słyszę, żeby ktoś przecinał blank tylko po to, żeby ściągnąć rękojeść. Nie tedy droga. Najpierw używamy dremela, delikatnie i bardzo, ale to bardzo ostrożnie przycina się wzdłuż cały plastikowy uchwyt kołowrotka, tak żeby tarcza dremla nie dotknęła samego blanku. Kolejnym krokiem jest pistolet nagrzewnica, grzejemy nacięty uchwyt kołowrotka i delikatnie rozginamy go na boki, cały czas podgrzewając, tutaj tez bardzo ostrożnie z wysoka temperatura. Jeśli za bardzo podgrzejemy blank, żywica zacznie puszczać mate węglowa w tym miejscu i uszkodzimy blank. Po ściągnięciu uchwytu czeka nas skrobanie blanku w tym miejscu, usuwamy pozostałe resztki kleju, jak i fore grip( pianka eva lub korek) znajdujący się przed uchwytem kołowrotka od strony przelotki startowej.
Wędkarstwo to uzależnienie z mojego własnego wyboru. Nie piję za dużo, nie rozbijam butelek, idę po prostu na ryby... Maniek lubi Brzaaanyyyy

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #4 dnia: 22.02.2024, 15:48 »
Spróbuj na FB skontaktować się z Radzian Serwis. Kiedyś coś robił do mojej wędki i cena była OK. Jakość wykonania super.
Marcin

Online pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 317
« Odpowiedź #5 dnia: 22.02.2024, 15:53 »
Skontaktowałem się z pracownią fisgingrod.pl, pełny koszt wychodzi około 270 zł. Musze przemyśleć ten zabieg.

Offline Maniek-Lski

• Nowy użytkownik
  • *
  • Maniek
« Odpowiedź #6 dnia: 22.02.2024, 16:18 »
Możesz jeszcze wrzucić post na sąsiednie forum jerkbait.pl, jest tam bardzo dużo użytkowników, którzy kręcą kije w domowym zaciszu tak jak ja. Masz wysokie prawdopodobieństwo znalezienia  kogoś w swojej okolicy, kto zrobi ci to w fajnej cenie.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 22.02.2024, 17:20 »
Zmienialem w pracowni nie pamietam ile to dokladnie  kosztowalo (cos pomiedzy 300 a 400 zł)
Ale bezproblemowo zdejmuja przelotke i wymienili uchwyt nie ma sladu po zabiegu .
Ja mam blisko bardzo dobra pracownie Kawalec tak że nie mialem obaw .