Autor Wątek: Drennan acolyte plus czy acolyte commercial 11ft ?  (Przeczytany 6660 razy)

Online Jozi

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
Odp: Drennan acolyte plus czy acolyte commercial 11ft ?
« Odpowiedź #45 dnia: 29.01.2026, 20:25 »

Powiem tak, jutro odbieram Shimano X7 9ft która ma chyba podobnej wielkości przelotkę startowa i będzie do niej zamontowany albo Stradic albo Caldia właśnie w rozmiarze 4000.

No faktycznie ten shimaniak zbrojony w przelotki fuji alconite w systemie KR, czyli startowa 16.
W tym systemie w spinningu przynęta latała jak z katapulty, więc chyba nie ma obawy, ale też kołowrotek ze zbyt szeroką szpulą nie jest wskazany, tym bardziej, że stary stradic 4000 to nie jest ta szerokość szpuli co nowy 4000.
Tak jak shimano stella 4000 z 2010 roku ma szpule szeroką 46mm a 2018 rok chyba 51mm.Musiałbym mierzyć, bo dokładnie nie pamiętam.

Wersja 10 i 9 ft mają średnicę 9mm.
Racja, wielkość przelotki podaje się bodajże wg wymiaru wewnętrznego pierścienia.

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #46 dnia: 29.01.2026, 21:31 »
Wszystko na zdjęciach. Szpula Daiwa ma 54 mm a Stradic 52 mm średnicy.

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #47 dnia: 29.01.2026, 22:15 »
elegancko wyjaśnione, dzięki, kolego a powiedz mi ile żyłki nawinę do tej tdrki w rozmiarze 0,23 ? spoglądam też na nowego Twinpowera pg 4000 Fe ale to już chyba tdr lepiej wybrać pod metodę

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 349
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 29.01.2026, 22:21 »
elegancko wyjaśnione, dzięki, kolego a powiedz mi ile żyłki nawinę do tej tdrki w rozmiarze 0,23 ? spoglądam też na nowego Twinpowera pg 4000 Fe ale to już chyba tdr lepiej wybrać pod metodę

Pojemność to sobie możesz już w necie sprawdzić. Używam zwykłego TP do feedera, sprawdza się bez problemu. PG to trochę za wolno.

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #49 dnia: 29.01.2026, 22:36 »

Nie mam pojęcia ile, jakiś podkład trzeba dać - to napewno. Nikt Ci tego nie powie. Kupujesz szpulkę 0,23 - np 300 metrową, dajesz na oko i na wyczucie jakiś podkład i dowijasz 0,23 ile trzeba do brzegu szpuli. Ja taki miernik mam "w oku", to kwestia wyrobienia sobie tego z biegiem lat. Najlepiej jak kupisz szpulkę 1000 metrów- z Shimano albo innej firmy, wtedy nie musisz mocno szacować i się stresować czy Ci wystarczy na drugi kołowrotek itd. Działaj, reszta jest praktyką :) Twin Power jest gites, można, ja bym go kupił ale do spinningu. Z drugiej strony- to Tobie ma sprzęt pasować. Decyduj :)