Autor Wątek: Kołowrotek + wędka karpiowa (i reszta zestawu)  (Przeczytany 5889 razy)

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Kołowrotek + wędka karpiowa (i reszta zestawu)
« dnia: 03.08.2024, 12:18 »
Cześć

Chciałbym się poradzić odnośnie zakupu pierwszej karpiówki z racji, że dopiero zaczynam przygodę z połowem karpi. Zasiadki głownie będą na komercjach i jeziorach. Potrzebuję wędkę do wyrzutów na odległości tak do 70 metrów (tak mi się wydaje :D). Nie będę używał łódek do wywózek.

Co do kołowrotków to mam już trzy typy:

https://www.sklep-mietus.pl/kolowrotki-z-przednim-hamulcem/13231-kolowrotek-dam-quick-6-sls-5000-fd-5706301569417.html

https://skleprybka.pl/pl/p/Kolowrotek-Penn-Rival-6000-LC-Gold/20048

https://sklepdrapieznik.pl/84737-kolowrotek-shimano-ultegra-xte-14000.html

Co sądzicie o tych kołowrotkach, może podpowiecie coś innego.

Co do kija to chciałbym kij o długości 3,6 m, ale nie wiem ile LB mam wziąść 3.0 czy więcej i tu bardzo Was proszę o poradę. Co do marki zastanawiam się na firmą Sonik no chyba że polecicie coś innego. Na kij chcę przeznaczyć max 600-700 zł.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Kołowrotek + wędka karpiowa (i reszta zestawu)
« Odpowiedź #1 dnia: 03.08.2024, 15:32 »
Z tych trzech, które wymieniłeś mam Ultegrę.
Powodów do narzekania nie mam. Wręcz przeciwnie - przerobiłem kilka kołowrotków karpiowych i Ultegra bardzo mi przypadła do gustu. Co do wędki - jeśli nie zamierzasz daleko rzucać (a piszesz o granicy 70m), jeśli nie będziesz zakładał PVA, a łowił "metodą" lub ciężarkiem (centryczny, boczny klips) do 85gr. - myślę, że sprawdzi Ci się takie wędzisko. Z pewnością będzie fajnie amortyzowało "kopnięcia" ryby, możesz liczyć się z mniejszym ryzykiem spinek, ale musisz się przyzwyczaić, że przy rzucie takie wędzisko jest bardzo miękkie i będziesz musiał się przyzwyczaić do tej charakterystyki podczas rzucania.

[EDIT]
Przez dwa sezony łowiłem TAKIMI wędkami. Dość celne, fajnie trzymają rybę. Na tyle elastyczne, że pracują pod rybą, ale dość sztywne przy rzucie, by zapewnić celność i powtarzalność.
W TYM wątku masz prezentację wędek Shimano Tribal TX-2 12ft. 3,25lb.

[EDIT_2]
Mogę być stronniczy w swoich ocenach, a to dlatego, że bardzo podchodzi mi sprzęt od Shimano. A to za sprawą zaufania do marki, jakim darzę Shimano już od dawien-dawna, za sprawą wysokiej jakości produktów do rowerów górskich. Tyrałem tamten sprzęt i nie dałem mu rady. A skoro tak - to poszedłem w Shimano w wędkarstwie.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 04.08.2024, 14:40 »
Dzięki Martinez :beer:

Musisz mi jeszcze podpowiedzieć odnośnie kija. Właśnie, że będę chciał używać na tym kiju zestawu z ciężarkiem i do tego woreczki rozpuszczalne PVA oraz też będę czasem używał metody ale to rzadziej. Głównie ciężarek, kulka i PVA. Kijek musi być 3 składowy.

Dodatkowo podpowiedz świeżakowi jak zmontować zestaw pod ciężarek, kulka i PVA.
Jakie haczyki stosować itd.

Dzięki wielkie.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 04.08.2024, 15:02 »
Kołowrotek zdecydowanie ultegra. XTE to wszystko czego potrzebujesz i nie ma sensu iść w droższe modele. Korbka wkręcana w przekładnie a co z tym idzie mnóstwo mocy. DO tego świetny nawój i szpula rzutowa. W tych pieniądzach najlepszy możliwy wybór.

Co do rzutów na 70m z pva to kij 3.25 sobie poradzi. Musisz jednak pamiętać o odpowiednim zestawie. Żyłka 0.28-0.30, strzałówka min. 0.40 albo żyłka koniczna. No i samo pva musi być małe (Siatka 16-20mm).

Poleciłbym nash x series 3.25lbs gdy by chodziło o 2 składy.

Generalnie zastanów się, czy 3 skład to warunek konieczny. Kije 2 składowe o wiele lepiej pracują + jest znacznie większy wybór.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 04.08.2024, 15:38 »
Dzięki ledi12

Kij musi być 3 składowy ze względu na transport.
Co do zestawu to czy dobrze rozumuję: żyłka główna 0,30 później krętlik później żyłka strzałowa 0,40. Na żyłce strzałowej montuje zestaw z ciężarkiem później kretlik i przypon z hakiem ? Biczy strzałowa musi być? Nie wystarczy żyłka główna i przypon? Pytam bo świeżak jestem ;)

Powiedz mi jakie stosować haczyki do kulek proteinowych i z czego przepony robić.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 04.08.2024, 15:55 »
Żadnych krętlików, agrafek, czy innego tałatajstwa pomiędzy linką główną, a strzałówką!!! Jedyny krętlik jaki jest dopuszczony, to na łączeniu przyponu ze strzałówką (ten pod bezpiecznym klipsem).
Zestaw, w razie zerwania linki głównej, musi być zestawem bezpiecznym. Tak, by ryba mogła zrzucić obciążenie (podajnik od metody, ciężarek) i pływała tylko z fragmentem linki głównej i przyponu.
Łączenie strzałówki z linką główną węzłami typu "Mahin-Knot", lub jego modyfikacja - węzeł "marchewkowy". Osobiście preferuję ten drugi węzeł. Nigdy nie miałem z nim problemów, a przechodzi bardzo gładko przez przelotki w czasie zarzucania zestawu - o to chodzi.

Haczyki - zależy od kilku kwestii - regulamin łowiska, rodzaj przyponu, wielkości przynęty, itp.
W większości przypadków na łowiskach komercyjnych obowiązują haczyki z mikrozadziorem, bezzadziorowe lub w ostateczności - właściciele dopuszczają "zaklepanie" zadzioru i nie ma problemu.
Materiał przyponowy to najczęściej plecionka o wytrzymałości 20-25lb, czasem więcej, albo fluorocarbon o średnicy 0,40-0,50mm. Wszystko zależy od typu przyponu, kulek (tonące, neutralne, pływające), rodzaju dna. Generalnie na Twoim miejscu skupiłbym się na prostocie. Czyli najzwyklejszy przypon, wykonany z plecionki, na haczyku nr 2 (takich haków używam do kulek 20mm) i do wody.
Bardzo lubię łowić na przypony typu blow-back-rig na przyponie łamanym (częściowo plecionka, częściowo fluorocarbon), albo przypon typu D-rig. Jednak ten drugi jest rzadziej w użyciu.

Dobra rada: Nim wybierzesz się na komercję, nim zarezerwujesz termin, opłacisz - przeczytaj dokładnie regulamin łowiska. Tam masz wszystko dokładnie opisane co wolno, co jest zabronione i jak ma być zbudowany zestaw. Regulamin pomijany przez wielu wędkarzy (tak, jak instrukcja obsługi przez lwią część mężczyzn) jest tym, co uratuje Ci skórę i oszczędzi nerwów.

Co do kijów 3-składowych to nic nie mogę Ci doradzić. Miałem na początku 3-składowe, o których wstydzę się mówić, a i pamiętać też nie chcę. Od czterech lat bazuję tylko i wyłącznie na "dwuskładach".

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #6 dnia: 04.08.2024, 16:06 »
Kij musi być 3 składowy ze względu na transport.

Tryb "nie znam się, ale się wypowiem" ;D  Popatrz też na kije z teleskopowym dolnikiem. Mam Nasha Dwarfa 10ft z teleskopowym dolnikiem, po złożeniu kij ma ciut ponad 1m, takie 3,6 powinno mieć ok 1.30 max, po rozsunięciu kompletnie nie widać, że tam jest coś teleskopowego, pracuje to bez zastrzeżeń :D
Dzierżno uzależnia

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 04.08.2024, 16:32 »
Martinez mądrego aż miło posłuchać. Dużo już mi podpowiedziałeś ale maj jeszcze kilka pytań. Jak długa ma być ta strzałowa, na której żyłce mam montować obciążenie (czy to ma być rurka z agrafką na ciężarek czy coś innego) czy przypon montować na quick snapa?
Co do przyponow to lepiej kupić czy samemu wiązać? Będę łowił na kulki więc od chaczyka ma wystawać kawałek pleciony do montażu kulki?
Pozdrawiam
Grzechu

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 04.08.2024, 16:46 »
Naucz się wiązać - Satysfakcja ze złowionej ryby ogromna :) Poza tym większość gotowców to szajs.

Z przyponami nie cuduj. Zacznij od najprostszego włosa, albo d-riga. Na youtube jest mnóstwo materiałów jak to zawiązać.

Strzałówka max 2 krotność wędki. Plecionka lepiej naładuje kij, jednak na większości łowisk jest ona zakazana + plecionka nie wybacza błędów przy holu, stąd zawiąż na fluo. Powodzenia!
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 04.08.2024, 18:30 »
Grzechu - tak, jak napisał ledi12: najlepsze są przypony własnej roboty. Używam haków Korda Wide Gape/Wide Gape lub od Prologic-a. Nie polecam haków Korda Kamakura. Dlaczego? Pomimo, iż są cholernie ostre to bardzo łatwo się tępią. Nawet podczas zwijania zestawu. A cena, którą trzeba zapłacić za paczkę (10 szt.) to trochę za wiele jak dla mnie. Kolega dwa lata temu miał te haki na zawodach karpiowych. Co ja się nasłuchałem bluźnierstw pod ich adresem to moje :D
Długość włosa dobierasz do kulki, do tego jak ryba pobiera pokarm. Tak, jak nie ma "złotej kulki", tak nie ma uniwersalnego przyponu. Mam w piórniku kilkadziesiąt gotowców, ale to z racji tego, że łowię na swoje kulki, wiem jaka długość włosa mi się sprawdza i po prostu korzystam.
Przypony kupne są przyponami wątpliwej jakości. Dlatego używam sprawdzonych materiałów przyponowych, a jak coś zawiedzie - znaczy, że to ja popełniłem błąd podczas wiązania, czy też kontroli przyponu po zwinięciu zestawu.
Długość przyponu strzałowego - przeważnie mam ok. 10 metrów. Takiej długości mam strzałówkę z plecionki (Daiwa J-Braid 8-splotowa, 0,28mm) - pozwala mi na to regulamin łowiska. Z kolei łowiąc na komercji używam przyponu konicznego z firmy Katran, o długości 15 metrów, 0,30-0,57mm.

Budowa zestawu - do linki głównej (celowo używam określenia "linka" - z uwagi na fakt, że czasem jest to żyłka, czasem plecionka) wiążesz przypon strzałowy. Później to już jest loteria. Bo możesz łowić "klasycznym" zestawem z ciężarkiem centrycznym, możesz mieć ciężarek na bocznym klipsie, a możesz też mieć zestaw helikopterowy. Każdy różni się od siebie - dlatego tu odsyłam Cię do filmów w sieci - polecam Ci filmy z Janem Zawadą, ma ogromną wiedzę i jest w stanie ją fajnie przekazać.

Bardzo ważna uwaga, którą zamieścił ledi12 - plecionka nie wybacza błędów, nie amortyzuje a tym samym może zrobić naprawdę dużą szkodę rybie. No i nie jest mile widziana na części łowisk tak PZW, jak i komercyjnych. Dlatego na początku Twojej drogi z karpiowaniem - proponuję żyłki, przypony koniczne i materiały fluo. Oczywiście same przypony (zestaw końcowy) to już różne "wariacje".
Są też leadcore-y, ale to inna melodia :)

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 04.08.2024, 19:21 »
Głowę mam już pełną… wielkie dzięki za cenne uwagi. Z wiązaniem haków nie mam problemów bo łowię już ponad 20 lat, ale jednak to łowienie spławikowe głównie. Wujek Google i YouTube na pewno pomogą. Powiedzcie mi jeszcze jak długie przypory stosować i jak je łączycie ze strzałową? Wiążecie czy jakieś quick snapy?
Jeszcze polećcie mi jaką żyłkę główną kupić.

Martinez to jest ten węzeł marchewkowy:
Pozdrawiam
Grzechu

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 04.08.2024, 19:40 »
Ilu wędkarzy, tyle długości przyponów. Sam musisz zdecydować :) Sam używam 10 - 20 cm. Podałem zakres, ponieważ tego nie mierze, gdyż moim zdaniem ma to znaczenie marginalne a wręcz zerowe.

Węzłów do łączenia strzałówki jest również mnóstwo i to kwestia preferencji (Odsyłam google).

Żyłka to również temat rzeka. Na samym forum jest pierdyliard tematów o żyłce.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: 04.08.2024, 19:44 »
Ledi12 masz racje, mięcha złotego srodka i tez ilu ludzi tyle opinii. Ale dzięki za jakiś zakres. Co do żyłki to poleć jakąś na początek dla amatora. No i jeszcze jedno co lepiej amatorowi na strzałowke wziasc: żyłkę czy plecione.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 04.08.2024, 20:59 »
Od siebie mogę polecić pb control. Zarówno 0.30 do rzutu jak i 0.35 do wywózki. W czasach feedera łowiłem na mimicry 0.28 i również bardzo ją chwaliłem (Są moje posty na forum). Strzałówka z żyłki.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 04.08.2024, 21:54 »
(...)
Martinez to jest ten węzeł marchewkowy:

Nie, to nie jest ten węzeł.
Tutaj masz rozrysowane: