Autor Wątek: Czy jest następca zyłki Hyper Sensor?  (Przeczytany 7465 razy)

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Czy jest następca zyłki Hyper Sensor?
« Odpowiedź #15 dnia: 27.09.2024, 14:03 »
Mi z kilku źródeł polecono tę: KATRAN Crypton Carp&Method Feeder. łowię w tym sezonie prywatnie i parę razy na zawodach... nic się nie dzieje, nie skręca się. Z tym, że ja zawsze używam zestawów z ok. 1m fluoro na krętliku.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline forcarmichal@wp.pl

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #16 dnia: 27.09.2024, 14:30 »
Do metody tylko Mimicry.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #17 dnia: 27.09.2024, 15:26 »
Hyper Sensora zamieniłem na Invisitec Shimano, przegrunione ale i tak wolę od HSa.

Przegrabiona o 0,02 czy więcej?
Bo patrząc po wytrzymałości to chyba o 0,04. Chyba, że wytrzymałość jest zawyżona.
0.225 to brytyjską 0.25

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #18 dnia: 27.09.2024, 15:34 »
Hyper Sensora zamieniłem na Invisitec Shimano, przegrunione ale i tak wolę od HSa.

Bo patrząc po wytrzymałości to chyba o 0,04. Chyba, że wytrzymałość jest zawyżona.
0.225 to brytyjską 0.25
Nie rozumiem, na jakiej zasadzie to działa?
Brytyjczycy inaczej mierzą w milimetrach?
Czy na swój rynek wypuszczają przegrubioną, a na nasz normalną.

O co chodzi?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #19 dnia: 27.09.2024, 15:59 »
Zadam kontrowersyjne pytanie: co Wy wszyscy macie taką alergię na przegrubienie? Przecież to tylko 0,02mm, więc w czym problem? Rozumiem w mechanice 0,02mm - w szczególności tej precyzyjnej. Ale w wędkarstwie? Odnoszę wrażenie, że niektórzy popadają w paranoję zwaną "przegrubienie żyłki".
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #20 dnia: 27.09.2024, 16:12 »
Bo przy tak małych wartościach różnica między np. 0,20 a 0,22 to aż 10%

Jeśli mamy wymiary w centymetrach różnica jest już wtedy pomijalna ;)

Edit: weźmy na tapet różnicę 0,03, bo tak mi będzie łatwiej. Bez żadnego problemu rozróżnię na oko żyłkę 0,25 od 0,28. Różnica ta będzie też odczuwalna w trakcie rzutów podajnikiem np. 30-gramowym.
Krwawy Michał

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #21 dnia: 27.09.2024, 16:15 »
Michał, ale z tego robi się jakaś fobia, by nie rzec - paranoja.
Zatem pytam ponownie - Jaki negatywny wpływ w wędkarstwie ma przegrubienie żyłki o 0,02mm?
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #22 dnia: 27.09.2024, 16:18 »
No nie wiem... Jak kupuję 0,25, to nie chce mieć 0,27 (czy 0,28, bo raczej takie grubości się produkuje). Gdybym chciał taką, to nie kupowałbym 0,25. Dlatego może to i śmieszne i we wogle, jednak jeśli producent podaje dokładną grubość, to niech nie oszukuje o 10%. I to jest oczywiste oszustwo, a nie błąd pomiaru, bo taki pomiar można zrobić w 2 sekundy w garażu, a mówimy o fabryce, która wypuszcza to tysiącami kilometrów.

Z drugiej strony masz trochę racji. Bo np. w Anglii raczej się patrzy na wytrzymałość żyłki, nie na jej grubość.
Krwawy Michał

Offline Michu83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 27.09.2024, 16:30 »
Hyper Sensora zastąpiłem Quantum Salsa, ale z racji tego, że i ta jest już praktycznie nieosiągalna w średnicach poniżej 0.25 na dużych szpulach postanowiłem przejśc na Katran Synapse Neon. W karpiówkach grubsze średnice mi się sprawdzają, to i cieńsze w metodzie czy klasyku też powiiny dać radę.
Już raczej nie znajdziesz Salsay w śred 0.25 czy 0.22  Wiosną też szukałem tej żyłki. Dostałem info ze sklepu Makarfish że Quantum wycofuje się z rynku Polskiego.

Offline marcopolo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 27.09.2024, 21:17 »
Zadam kontrowersyjne pytanie: co Wy wszyscy macie taką alergię na przegrubienie? Przecież to tylko 0,02mm, więc w czym problem? Rozumiem w mechanice 0,02mm - w szczególności tej precyzyjnej. Ale w wędkarstwie? Odnoszę wrażenie, że niektórzy popadają w paranoję zwaną "przegrubienie żyłki".
Ja dużą część kołowrotków mam przygotowanych z podkładem na 150m żyłki 0,26 i nie chcę się zastanawiać czy kupując inną żyłkę mam kupić 100m, a może 200m, trzymanie się rzeczywistych wymiarów bardzo ułatwiłoby sprawę i dziwię się, że dalej coś takiego funkcjonuje na rynku, przecież to jakaś paranoja :facepalm:

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #25 dnia: 27.09.2024, 22:21 »
Mam alergię na kłamstwa producentów, kiedy podają, że żyłka ma 0,25 mm a faktycznie ma 0,28. Kupuję i nie mieści mi się na kołowrotku. Z kłamstwami o wytrzymałości żyłki jakoś sobie radzę, wiem, jaka jest wytrzymałość dla rzeczywistej grubości żyłki. Nie ma tu dużych różnic pomiędzy markami.
Dlatego cenię sobie takie firmy jak Drennan, Preston, Prologic i Daiwa, które podają rzeczywiste średnice żyłki i rzeczywiste wytrzymałości.
Cenię sobie również takie firmy, które zawyżają wytrzymałość ale podają w miarę realną grubość żyłki.:
Quantum Quattron Salsa
MS Range Pro LS Feede i inne
Pozdrawiam,
Tomek

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #26 dnia: 28.09.2024, 01:06 »

0.225 to brytyjską 0.25
Nie rozumiem, na jakiej zasadzie to działa?
Brytyjczycy inaczej mierzą w milimetrach?
Czy na swój rynek wypuszczają przegrubioną, a na nasz normalną.

O co chodzi?
Ta sama wytrzymałość i długość szpulki w UK jest opisana jako 0,25, a w PL jako 0.225. Znajomy mierzył i parametry pokrywają się z opisem Z dystrybucji na UK.

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #27 dnia: 28.09.2024, 06:55 »
Do metody, to tak jak w temacie o żyłkach już było, Mimicry i quantum. W moim osobistym odczuciu quantum wypadał lepiej, mimicry szybciej się "męczy" i o wiele łatwiej przeciera. Hypersensora jak znajdziesz u nas to pewnie leżak magazynowy. :)
Plum

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #28 dnia: 28.09.2024, 08:29 »

Ja mam alergię na oszukiwanie :) Dlatego takiemu Prestonowi ufam, ale takim firmom spod krzaka już nie. Po prostu wiem, że przy Prestonie jest przegrubienie, ale żyłka trzyma wartości, natomiast wiele cudownych żyłek o parametrach kosmicznych to jeden wielki badziew. Moim zdaniem wytrzymałość żyłki można uzyskać zmieniając skład chemiczny, jednak traci się inne wartości, jak np. zapamiętywanie kształtu czy...trwałość. Po prostu woda osłabia żyłkę, i ta traci sprężystość, a to znów sprawia, że na węźle żyłka pęka. Sprawdziłem około 10 różnych żyłek, i zawsze jest to samo. Żyłka poddana przeciążeniom związanym z holem ryb jak i warunkami woda/słońce traci swe parametry. Jak jakaś żyłkja oferuje super wytrzymałość, to traci swe wartości jeszcze szybciej plus można liczyć na 'efekty specjalne'.

Ma to duże znaczenie przy cienkich żyłkach, bo tracą swe parametry szybciej. Dlatego jak firma oszukuje, to mam obawy czy oszustwo dotyczy tylko przegrubienia, czy odnosi się też do wytrzymałości. Daiwa Hypersensor jest cieńsza i mocna, ale traci swe parametry, dlatego odcięcie danego odcinka po kilku sesjach to mus, w innym przypadku należy się liczyć z utratą zestawu, jak pęknie na węźle. Prestonowi ufam, ale nie mają dużych szpul, nie chce mi się nawijać podkładu, wolę ładować całe szpule, zwłaszcza jeżeli taka Daiwa daje prawie 2 kilometry żyłki do feedera. Pod spławik wolę szpule 300 metrów, i tu zazwyczaj wybieram Shimano.

Każdy kto chwali swoją żyłkę niech sprawdzi po kilku sesjach, gdzie holuje się ryby (to wązne, bo są przeciążenia), czy po zawiązaniu węzła są w stanie rozerwać żyłkę w rekach. Wg mnie będą. Mowa o żyłkach do 12 lb.

Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #29 dnia: 28.09.2024, 08:33 »
Hypersensora jak znajdziesz u nas to pewnie leżak magazynowy. :)

To fakt, jednak przy szpulach dużych nawijasz wpierw żyłkę, której nie wykorzystujesz, więc ta słabsza jest podkładem :) A pierwsze 100 metrów będą raczej narażone na warunki atmosferyczne, reszta jest szczelnie przykryta.
Lucjan