Autor Wątek: Czy jest następca zyłki Hyper Sensor?  (Przeczytany 7489 razy)

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Czy jest następca zyłki Hyper Sensor?
« Odpowiedź #30 dnia: 28.09.2024, 10:49 »
Po namowie Michała zakupiłem Mimicry. Dzięki Michał. Zobaczymy co przyjdzie.
Po burzliwej konwersacji, która tu się toczy zastanawiam się nad jednym. Dlaczego firmy przegrubiają żyłki?????
Jaki to ma sens? Tak jak Michał wskazał, jeżeli żyłka jest o 0,02 mm grubsza przy 0,20 mm tzn. że zużyto o 10% więcej surowca do jej produkcji.
Idąc dalej, koszt produkcji jest 10% większy. Będąc producentem nie chciałbym marnować surowca. To jest jedno.
Po drugie.
Zakupiłem 0,25 mm bo cieńszej nie widziałem lub nie umiałem poszukać.
Dlaczego trudno dostać żyłki cieńsze?
Zawsze łapałem na 0,20 lub zbliżone rozmiary. HS miałem 0,235.
Teraz przejdę na 0,25. Czy potrzebne są aż takie grube żyłki????
Czy cieńsze żyłki będą tylko w szpulach 100-300 metrów.
Takie sobotnie przemyślenia. Miłej soboty. :)
Marek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 28.09.2024, 10:58 »
Ja myślę, że tutaj były przeprowadzone odpowiednie badania rynku (albo nawet bez badań samo wyszło w praniu) i polscy wędkarze są przyzwyczajeni do bycia oszukiwanymi. Patrzą głównie na wytrzymałość. Ale nie tylko tę na opakowaniu (zawsze zawyżoną), ale też tę nad wodą. Więc jak sobie kupią 0,25 trzymającą rozmiar i 0,25, która jest 0,28... to różnice czują od razu. I kupują tę wytrzymalszą. Ja miałem z 15 letnią przerwę w wędkowaniu. Pamiętałem stary polski rynek wędkarski, gdzie wędka węglowa to było marzenie, a kołowrotek co teraz kosztuje 500 zł, kosztował wypłatę. I jak sobie po raz pierwszy kupiłem prawdziwe 0,25, to wyglądała dla mnie jak 0,18 z czasów dzieciństwa.
Szybko zrozumiałem, że 0,25 ma mieć taką a nie inną grubość i wytrzymałość. Natomiast większość chyba woli tego nie zrozumieć. Woli mieć napisane 0,25, ale nawijać 0,28 i mieć spokojną głowę, że żyłka jest jednocześnie cienka i wytrzymała :D

A z Mimicry będziesz Pan zadowolon!
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Pszenicznik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 216
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #32 dnia: 28.09.2024, 11:52 »
Odnośnie zmęczenia żyłki

Łowiłem w tym roku od Marca do Czerwca na bata z gumą a jako żyłki głównej stosowałem Preston Reflo Power 0.26mm, producent deklaruje 5.7kg a na moich testach osiągałem między 6.3-6.8kg okręcając jeden koniec o śrubokręt a drugi o wagę. Waga jest dość dokładna choć kosztowała śmieszne 18zł ma odychylenie ok 100g na 10kg i 200g na 20kg. Wiadomo żyłka jest przegrubiona ale mi to nie przeszkadza a żyłka Preston Accu Power mimo prawidłowej średnicy jest gorszą jakościowo żyłką, z pamięcią oraz gorszą wytrzymałością na węzłach. Uzyskanie na Reflo Power 6kg na zwykłej Easy Loop x2 obrót lub (dzewiątaka/ 8 i 1/2) jest dość powtarzalne co na innych żyłkach a testowałem całą masę jest nierealne. Po ok 3.5 miesiącach użytkowania jednego zestawu i wyholowania +/- 100kg ryb głównie z przedziału od 0.5-1.5kg oraz zaczepów jak trzciny czy lilie sprawdziłem wytrzymałość żyłki wybierając elementy, które nie miały przetarć i uzyskałem wyniki mędzy 5.9-6.4kg co uważam za dobry wynik po takim czasie. Oczywiście żyłka była topiona i większość czasu znajdowała się pod wodą (szybkie szarpniącie z zanurzoną szczytówką). Przypon natomiast z doświadczenia wymieniam na nowy co każde łowienie lub nawet w trakcie łowienia jeżeli uznam, że już swoje wytargał lub może być zniszczony przez zaczep/koluchy. Dość dobrą żyłką jest również Shimano Aspire Slik Shock, wycofana z produkcji na szpulach po 150m w dość dobrej cenie.

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #33 dnia: 28.09.2024, 12:23 »
Cześć
Mam pytanie jak w temacie, czy jest następca?
Bardzo polubiłem tą żyłkę.

Zastanawiam się nad jednym. Jeśli ta żyłka jest przez kogoś uznawana za dobrą, wciąż jest na rynku to właściwie czego oczekuje? Serio było tak fajnie jak żyłka o średnicy 0.01 miała wytrzymałość 100 kg?

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #34 dnia: 28.09.2024, 12:26 »
Będziesz zadowolony z mimicry :) Nieskromnie mówiąc czuje się trochę jej prekursorem na forum hehe. Żyłka kompletna, idealna do dystansowego łowienia. Mocna, daleko lata, trzyma na węzłach. Wysłałem kiedyś odcinek dla Tomby do zmierzenia i wyszło, że nie jest przekłamana. Deklarowana 0.28 miała 0.279-0.282 czyli wszystko w marginesie błędu.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #35 dnia: 28.09.2024, 14:11 »
Nieskromnie mówiąc czuje się trochę jej prekursorem na forum hehe.
Tak było!
Krwawy Michał

Offline makaro

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 28.09.2024, 15:12 »
Cześć
Mam pytanie jak w temacie, czy jest następca?
Bardzo polubiłem tą żyłkę.

Zastanawiam się nad jednym. Jeśli ta żyłka jest przez kogoś uznawana za dobrą, wciąż jest na rynku to właściwie czego oczekuje? Serio było tak fajnie jak żyłka o średnicy 0.01 miała wytrzymałość 100 kg?
Z chęcią bym ją kupił, ale u nas jest niedostępna. Nie chciałbym ją zmieniać.
Na amazonie nie wiem czy kupuję 300 metrów czy 1000?
Tam jakoś dziwnie jest to opisane. (nie robiłem tam jeszcze zakupów)
Widzę że adres w UK, więc może dla Ciebie ona jest dostępna, dla nas w Europie już nie.
Marek

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 28.09.2024, 16:51 »
Jak najbardziej. 17 funtów za zapas na dwa sezony. https://www.anglingdirect.co.uk/daiwa-hyper-sensor-monofil

Offline makaro

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 28.09.2024, 18:17 »
Jak najbardziej. 17 funtów za zapas na dwa sezony. https://www.anglingdirect.co.uk/daiwa-hyper-sensor-monofil
Fajnie dzięki. Jeśli się orientujesz to ile wysyłka kosztuje?
Marek

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 28.09.2024, 18:26 »
Fajnie dzięki. Jeśli się orientujesz to ile wysyłka kosztuje?

Na terenie UK za darmo powyżej chyba £30. Do Polski po brexicie chyba nie jest za ciekawie, nie wiem, czy się da. Najlepiej przez kogoś, żyłka nie zajmuje za dużo miejsca.

Edit: 

Sprawdziłem. Na terenie UK za darmo powyżej £25. Poza UK nie wysyłają.

Shopping From The EU?
You can cut delivery times by using our European stores. EU, DE, FR, NL

Czyli można użyć odpowiedników, europejskiego, niemieckiego, francuskiego i holenderskiego.

Edit 2

Niemiecka strona.

Nie wiem czym te żyłki się różnią. https://www.anglingdirect.de/catalogsearch/result/?q=daiwa%20sensor

Z niemieckiej strony (firma zarejestrowana w Holandii, podejrzewam, że gdzie byś nie zamówił to idzie z Holandii). Wysyłka : idzie do Polski 3-5 dni i kosztuje 8.99 euro a powyżej zamówienia na 100 euro jest za darmo.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #40 dnia: 28.09.2024, 23:33 »
Będziesz zadowolony z mimicry :) Nieskromnie mówiąc czuje się trochę jej prekursorem na forum hehe. Żyłka kompletna, idealna do dystansowego łowienia. Mocna, daleko lata, trzyma na węzłach. Wysłałem kiedyś odcinek dla Tomby do zmierzenia i wyszło, że nie jest przekłamana. Deklarowana 0.28 miała 0.279-0.282 czyli wszystko w marginesie błędu.
Zgadza się. Dla żyłki 0,8 mm.  Średnica nieco zmienna w ramach jednego odcinka. W innych żyłkach w ramach jednej szpuli jest zwykle stała.
Wytrzymałość na easy loop 5,5 kg producent deklaruje 6,2.
Dla średnicy 0,250mm  średnica w miarę podobna deklarowanej, wytrzymałość podobna. Deklarowana 5,2 KG, faktyczna na węźle easy loop 4,2 KG

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #41 dnia: 29.09.2024, 09:43 »
Odnośnie zmęczenia żyłki

Łowiłem w tym roku od Marca do Czerwca na bata z gumą a jako żyłki głównej stosowałem Preston Reflo Power 0.26mm, producent deklaruje 5.7kg a na moich testach osiągałem między 6.3-6.8kg okręcając jeden koniec o śrubokręt a drugi o wagę. Waga jest dość dokładna choć kosztowała śmieszne 18zł ma odychylenie ok 100g na 10kg i 200g na 20kg. Wiadomo żyłka jest przegrubiona ale mi to nie przeszkadza a żyłka Preston Accu Power mimo prawidłowej średnicy jest gorszą jakościowo żyłką, z pamięcią oraz gorszą wytrzymałością na węzłach. Uzyskanie na Reflo Power 6kg na zwykłej Easy Loop x2 obrót lub (dzewiątaka/ 8 i 1/2) jest dość powtarzalne co na innych żyłkach a testowałem całą masę jest nierealne. Po ok 3.5 miesiącach użytkowania jednego zestawu i wyholowania +/- 100kg ryb głównie z przedziału od 0.5-1.5kg oraz zaczepów jak trzciny czy lilie sprawdziłem wytrzymałość żyłki wybierając elementy, które nie miały przetarć i uzyskałem wyniki mędzy 5.9-6.4kg co uważam za dobry wynik po takim czasie. Oczywiście żyłka była topiona i większość czasu znajdowała się pod wodą (szybkie szarpniącie z zanurzoną szczytówką). Przypon natomiast z doświadczenia wymieniam na nowy co każde łowienie lub nawet w trakcie łowienia jeżeli uznam, że już swoje wytargał lub może być zniszczony przez zaczep/koluchy. Dość dobrą żyłką jest również Shimano Aspire Slik Shock, wycofana z produkcji na szpulach po 150m w dość dobrej cenie.

Wg mnie takie podejście nie do końca pokaże prawdę, bo łowisz na bata z gumą. Więc żyłka nie ulega takim przeciążeniom, bo energię walczących ryb czy też tej z zaczepów pochłania w większości guma. Łowiąc brzany albo karpie żyłka dostaje mocno. Podobnie przy łowieniu na spławik, przy mniejszych rybach sporo energii pochłania miękki kij, mający spora amortyzację. Ale łowiąc już większe ryby żyłka ma gorzej.

I to jest właśnie to - co z tego, że producent pisze o właściwościach żyłki, które są zgodne, jeżeli po kilku owocnych sesjach traci ona swoje parametry wytrzymałościowe? Wczoraj testowałem kij Prestona - Monster Wandzee 2.1 metra, i sprawił się doskonale, weszło z 30 karpi, głównie łowionych spod brzegu, skracałem hol jak mogłem, z żyłką Hyper Sensor 6 lb, mającą średnicę 0.21 mm i wytrzymałość 2.7 kg. Karpie były do 5 kilo.  Co ciekawe zerwałem raz przypon, ale żyłka główna nie pękła. I ogólnie można by chwalić Sensora, ale...no właśnie. Nie ma mowy, aby ta żyłka miała po tej sesji te same parametry, na długości około 15 metrów. Jest do wymiany lub musimy liczyć się z możliwością jej pęknięcia i utratą zestawu z większą rybą. I to samo będzie z każdą inną żyłką raczej.

Macie jakieś sprawdzone typy, które są równie mocne i trwałe? U mnie Mimicry z Prologica jest tylko w grubych opcjach, karpiowych, ale i tak nie wierzę w jej cudowne właściwości, zwłaszcza, że Prologic to firma 'tańsza', oferująca rozwiązania bardziej przyjazne dla kieszeni. A zbliża się jesienno-zimowy sezon brzanowy i coś lepszego by się zdało, bo przewiązywanie zestawów co dwie trzy sesje męczy. ALe jeszcze bardziej strata dużej ryby...

Lucjan

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #42 dnia: 29.09.2024, 09:53 »
Jeżeli chodzi o "karpiowe" żyłki to dla mnie na pierwszym miejscu, niezmiennie od czterech lat, jest Katran Synapse Neon. Do Prologica, jako dostawcy linek (żyłek, plecionek) mam uraz po tym, kiedy zakupiłem Prologic XLNT Camo 0,25mm i ta skręcała się jak świński ogon. Nie jestem odosobniony w swojej opinii, bo kilku kolegów miało bardzo podobną sytuację.
Na feederach mam Quattron Salsa 0,25mm i szczerze powiedziawszy - w gwizdku mam czy jest przegrubiona czy nie. Jest wytrzymała, dwa sezony nie była wymieniana i daje radę pod różnymi "narwańcami" z wody. Dla mnie liczy się to, że żyłka ma się nie skręcać, ma się nie rwać w palcach i łatwo poddawać przy wiązaniu. A powyżej wspomniane właśnie tym się odznaczają.
Mam jeszcze Shimano Technium 0,22mm, ale to dopiero pierwszy jej sezon więc niewiele mogę powiedzieć. Nic ponadto, że całkiem przyjemnie "latają" na niej podajniki, nie plącze się, nie skręca.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #43 dnia: 29.09.2024, 11:11 »
Prologic XLNT Camo to tragedia Mialem używałem.

Której Mimicry używacie zielonej czy brązowej ? Z chęcią przetestuje w nowym sezonie.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #44 dnia: 29.09.2024, 12:23 »
Brązowa w ciapki.
Krwawy Michał