Autor Wątek: Świetliki nocne  (Przeczytany 1049 razy)

Offline MaTeUsZeK44

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Świetliki nocne
« dnia: 04.10.2024, 18:59 »
Cześć.
Mam pytanie związane ze świetlikami. Kupiłem większą ilość i przesyłkę dostałem w torebce strunowej. Kiedy kupowałem, w sklepie wędkarskim zawsze były w takich nieprzezroczystych torebkach. Pytanie jest takie czy trzeba je przetrzymywać bez dostępu światła, czy nie ma różnicy ? Z góry dzięki za informację. :fish:

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
Odp: Świetliki nocne
« Odpowiedź #1 dnia: 04.10.2024, 19:26 »
Ja trzymam w szufladzie ale nigdy nie rozkminiałem czy coś się z nimi dzieje gdy są długotrwale wystawione na światło.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 05.10.2024, 08:59 »
Nie wiem czy ma to wpływ, bo aby świetlik zaczął świecić, potrzeba aby doszło do reakcji i połączenia się dwóch substancji. Świetlik świeci dłużej jak się go trzyma w niskiej temperaturze, ale to po tej reakcji właśnie. Wg mnie kupiłeś coś od kogoś, kto przepakował świetliki z dużej paczki do woreczków, co jest częstą praktyką na platformach sprzedażowych. Mniejsze paczki są inne, bo sprzedaje się je na sztuki, są więc to opakowania z nazwą, opisem, grafiką, mają przyciągać swym wyglądem. Nie zaszkodzi jednak schować te co kupiłeś do szuflady :)

Ja teraz bazuję na chińskich świetlikach z niebieską rybką na opakowaniu. I trafiłem na lepszą partię, bo teraz na 3 dwa świecą równie mocno a tylko jeden niedomaga, co wkurza mając dwa kije obok siebie. Więc coś jest na rzeczy, że nie każdy świeci, nie jest to raczej wpływ promieniowania UV. Dobre są też świetliki z Lidla, ale tylko raz udało mi się je kupić, tu świecą równie mocno.
Lucjan

Offline brendas

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 64
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 05.10.2024, 10:07 »
Szybkie podgrzanie świetlika zapalniczką poprawia jego działanie, świeci wtedy intensywniej.
Należy uważać, żeby za długo nie podgrzewać świetlika, wystarczy dosłownie chwila, chyba, że ktoś chce wyglądać jak ranny Predator ;D
Kuba

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 05.10.2024, 10:20 »
W sumie bardzo fajny pomysł. Bo i tak zawsze mi świetlik tylko na raz wystarczy. Potem świeci niepotrzebnie kilkanaście godzin w pokrowcu. :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #5 dnia: 05.10.2024, 10:40 »
W czasach dzieciństwa, gdzie się przelewało, zawsze po nocce umieszczaliśmy świetliki w zamrażarce i rzeczywiście przedłużało to ich żywot. Szkoda, że nie wiedzieliśmy wtedy, że podgrzanie świetlika zapalniczką zwiększa intensywność świecenia (na jakiś czas oczywiście).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline MaTeUsZeK44

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #6 dnia: 05.10.2024, 17:52 »
Nie wiem czy ma to wpływ, bo aby świetlik zaczął świecić, potrzeba aby doszło do reakcji i połączenia się dwóch substancji. Świetlik świeci dłużej jak się go trzyma w niskiej temperaturze, ale to po tej reakcji właśnie. Wg mnie kupiłeś coś od kogoś, kto przepakował świetliki z dużej paczki do woreczków, co jest częstą praktyką na platformach sprzedażowych. Mniejsze paczki są inne, bo sprzedaje się je na sztuki, są więc to opakowania z nazwą, opisem, grafiką, mają przyciągać swym wyglądem. Nie zaszkodzi jednak schować te co kupiłeś do szuflady :)

Ja teraz bazuję na chińskich świetlikach z niebieską rybką na opakowaniu. I trafiłem na lepszą partię, bo teraz na 3 dwa świecą równie mocno a tylko jeden niedomaga, co wkurza mając dwa kije obok siebie. Więc coś jest na rzeczy, że nie każdy świeci, nie jest to raczej wpływ promieniowania UV. Dobre są też świetliki z Lidla, ale tylko raz udało mi się je kupić, tu świecą równie mocno.

Ja właśnie zamówiłem te o które pytam z TEMU. Dużo tam kupuje,  jakościowo daje rade towar od Chińczyka więc po co przepłacać.