Autor Wątek: Jak zmontować prawidłowy zestaw przelotowy?  (Przeczytany 17709 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jak zmontować prawidłowy zestaw przelotowy?
« Odpowiedź #15 dnia: 29.10.2015, 11:51 »
Moim zdaniem do splątania dochodzi z czystej fizyki kula 16mm swoje wazy - plecionka ma skłonności sama w sobie do plątania a osiągi jakie masz 80 mb to siłowe rzuty.
Proponuje:
Rezygnacje z wszelakich grubych rurek antysplątaniowych maja właściwości do podnoszenia a nie przylegania zestawu do podłoża co powoduje straszenie ryby ( powietrze w rurce zawsze się gromadzi) jak już to te najcięższe  z tym że znowu przelot hm inna konstrukcja zestawu ... na rzecz innych materiałów :
ledkor , floorokarbon

Przypon : jeśli plecionka to w przyponie łamanym na floorokarbonowym / plecionka lub ladkor/plecionka
długość przyponu to również zasadnicza sprawa im krótszy tym mniejsze prawdopodobieństwo splątania
Maciek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #16 dnia: 29.10.2015, 11:59 »
Dość często łowiłem w roku 2014 na zestaw helikopterowy (też TandemBaits) i zestawy się nie plątały, ale to był zestaw nieprzelotowy. Nie wiem czy istnieje wersja przelotowa, nie kombinowałem - ponieważ polowałem raczej na karpie i to spełniało swoja rolę.
;)

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #17 dnia: 29.10.2015, 14:31 »
Suwi bez urazy ale zadajesz podobne pytania w wielu wątkach i nie wyciągasz wniosków
1. Nie wiem dlaczego tak bardzo uparłeś się na zestaw przelotowy skoro na takiej odległości zdecydowanie lepiej sprawdzi się zestaw samo zacinający montowany na ledcor pokazywałem ci takie zestawy do tego ciężarek w kształcie kuli (Wiem że taki stawia większy opór i bliżej leci ale lepiej zacina rybę oraz zmniejsza ryzyko splatania) a odległość na której chcesz łowić wcale nie jest aż tak duża     
2. Na przypon używaj plecionki w otulinie w którymś z twoich tematów wkleiłem ci film jak je wioząc i jakiej plecionki użyć
3. jest jeszcze jeden sposób jaki używam do łapania karpi i amorów stosuje karpiowe przeżynany do metody i wbijam haczyk w zanętę na sprężynie               
Krzysztof

Offline suwi

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #18 dnia: 29.10.2015, 16:43 »
OK już chyba wiem co chce, więc będę obserwował co tam ciekawego piszecie nie będę wstawiał głupot. DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC. POZDRAWIAM.
Suwi