Autor Wątek: DAM DETEK XX-HEAVY FEEDER 390CM 240G - Uniwersalny kij na Wisłę?  (Przeczytany 2234 razy)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 858
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
No ni ma, a ja mam na sprzedaż model 3,6m 2,5lb (2szt) jakby co ;).

https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=24939.0

Kurde to co z tymi korumamI? Znów jakąś nową wersje wypuścili?

Wyszła trzecia seria Korum Barbel z oznaczeniem 3K, ale niestety nie ma wersji 2,5lb, no i ciężar wyrzutowy jest nieco niższy niż w drugiej serii. Najmocniejsza wersja (2,75lb) ma max. ciężar wyrzutowy 220g (model 2,5lb 13ft z drugiej serii ma 230g) i występuje w 3-składzie, co nie każdemu musi odpowiadać (w tym mnie ;)).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Widzę że kolega preferuje ciężki grunt jak i ja dlatego w drodze do mnie są kije Korum Limitless Feeder Rod 14FT // ≤200g.Zastanawiam się  jednak czy to dobry wybór. Jeśli chodzi o parametry podane przez producenta to ok ale czy będą dobrze zauważalne brania mniejszych ryb. Jak dla mnie to wolał bym długość 4,5m

Offline Michuuu

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
Też ciekawa opcja aczkolwiek jeśli dalej będzie taki problem z dostępnością tych starszych modeli to chyba skuszę się na ciut krótsze ale 2,25lbs. W zasadzie sezon za nami więc nie ma ciśnienia będę czekał.

https://sklepdrapieznik.pl/97161-wedka-korum-3k-barbel-12ft-225lb.html
"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
W mojej ocenie chyba lepszy jest dłuższy kij jeżeli chodzi o grunt na rzece. Kiedy zaczynałem przygodę z wędkowaniem (był to 1983-4r) z wujkami jeździłem na ryby. Posiadali  oni kije po 4,5-5m bambusy. Czepiało się wtedy wszystko klenie brzany sumy(ki) nikt nie wybierał kija pod rybę. Zaznaczam jest to moje ocena doboru kija do wędkowania na rzece

Offline Michuuu

• Użytkownik
  • **
Mam jeszcze jeden taki bambus po dziadku w domu, do tego taki okrągły tyrkoczący kołowrotek :)
Jurek, zatem powiedz mi ile twardsza będzie wędka 13 ft 2,7lbs vs 12 ft 2,25 lbs? Chodzi mi o to, że mam już Prologica 13ft 3,5 lbs i jest dość twardy na mniejsze ryby w moim odczuciu. W żadnym wędkarskim w moim mieście Koruma nie mają , więc nie mam nawet jak sprawdzić tego.
"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
Nie pomogę bo nie mam bladego pojęcia. Pierwszy raz w koruma wchodzę. Mogę powiedzieć tylko ,że rozmawiałem z gościem na forum nie pamiętam z kim było to jakiś czas temu i powiedział bym się tym nie przejmował. Będę widział brania mniejszych ryb. A jak będzie to się okaże najwyżej sprzedam, zwrócę  lub zostawię sobie na ewentualne komercyjne karpie. Gdzie obecnie mieszkam też nie ma sklepu bym mógł pomacać kije wiec kupiłem  i może się wstrzelę.

Offline Michuuu

• Użytkownik
  • **
Chyba też zaryzykuję. Kije 2,75 lbs opisywane są jako kije "miekkie".

Najpopularniejsze krzywe ugięcia

2,5 – 2,75lbs – wędki o takiej krzywej ugięcia są dosyć „miękkie”. Zastosowanie takiego wędziska jest dobrym wyborem podczas połowu na niewielkich akwenach bez podwodnych przeszkód. Hol na takim sprzęcie zagwarantuje nam wiele emocji – czuć każdy, nawet najmniejszy ruch ryby.
    3lbs – najbardziej uniwersalna krzywa ugięcia. Sprawdzi się w większości przypadków, a wody z zaczepami nie są dla niej problemem. Ten parametr daje nam pewien „zapas mocy”.
    3,5lbs – 3,75lbs – taką krzywą ugięcia stosujemy na cięższych wodach oraz w miejscach, gdzie musimy posłać nasze zestawy na niemałe dystanse a wywózka jest zabroniona.
https://blog.wedkarski.com/jaka-wedka-na-karpia/

Dam znać jak kij dotrze do mnie :thumbup:

Offline Michuuu

• Użytkownik
  • **
Dziś przyszedł do mnie KORUM, jakość kija, jego wygląd i wykonanie klasa 8) Jak będzie podczas holu mam nadzieję przekonać się jeszcze w tym roku :narybki:

Offline pknr1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Gratuluję wyboru, oby służył nienagannie :thumbup: