Autor Wątek: Korda Goo - wasze opinie  (Przeczytany 53574 razy)

Offline RafałOrłoś

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Zarząd G. PZW też posiada "teczki", dlatego rządzi
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Korda Goo - wasze opinie
« Odpowiedź #135 dnia: 10.11.2015, 18:08 »
Ceny, ceny, ceny dla wędkarzy, no mają nas za krezusów....albo naiwniaków, może założymy wątek, pt. jak się nie dać nabić w butelkę, zacznę nieskromnie od siebie :-) marker do żyłki woskowy, w kolorze czerwonym i białym w cenie 25 zł w sklepie z artykułami biurowymi, cena wędkarska to 50 zł za ten sam produkt...(nie bądźmy naiwni, firmy wędkarskie nie produkują wszystkiego, często kupują od innych + marża 100% :-) ) klej do zanęt, robaków, czyli guma arabska w kolorze naturalnym, beżowym, można kupić w sklepie z artykułami fotograficznymi za 2/3 ceny w stosunku do "magicznego" kleju ze sklepu wędkarskiego ;-)

Pod jaką nazwa występuje "guma arabska"  w sklepie z artykułami fotograficznymi. Pytanie do RafałOrłoś.

Guma arabska występuje w tych sklepach pod nazwą: guma arabska, ale faktycznie jest tak jak tu piszą koledzy, rozbieżności są duże jeśli chodzi o ceny i trzeba zwracać uwagę na wielkość opakowania i odnosić to do ceny za kg.

Ja kupowałem tutaj:
http://szlachetnafotografia.com/guma-arabska/

Cena jak widać 67 zł/kg. Katmay znalazł za 35 zł/kg i za to :thumbup: :beer:

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #136 dnia: 08.12.2015, 09:22 »
Miałem dodać fotkę z dipem fluo Top Secret. Trochę to trwało O:) ale mam za to filmik ;)

W razie pytań jestem do dyspozycji.

JK

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #137 dnia: 08.12.2015, 10:20 »
Ja po swoich wyprawach na nocne łowienie na Tamizie daję Goo kolejne 5 punktów. Aplikowanie go na rzece wg mnie pozwala rybom szybciej lokalizować przynętę. Jeżeli dodaje się go do torebek pelletowych, to uwalnia się większość z niego dopiero na dnie. Na Tamizie uciąg był średni i Goo świetnie się to sprawdzało. Normalne atraktory są zbyt rzadkie. Kamil zapodał Goo czosnkowe - i juz wiem, że zasili to w nowym sezonie mój arsenał, specjalnie z nastawieniem na rzeki - na brzany, leszcze i klenie. Rybom odpowiada pelet ozzing czosnkowo-serowy - więc myślę, że taki smaczek tylko dopomoże. Ważne aby mieć aplikaor z wąską końcówką...
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #138 dnia: 08.12.2015, 10:24 »
Jkarp jaką nute zapachową  preferujesz?
wiosna
lato
jesień
Maciek

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #139 dnia: 08.12.2015, 10:26 »
Ja po swoich wyprawach na nocne łowienie na Tamizie daję Goo kolejne 5 punktów. Aplikowanie go na rzece wg mnie pozwala rybom szybciej lokalizować przynętę. Jeżeli dodaje się go do torebek pelletowych, to uwalnia się większość z niego dopiero na dnie. Na Tamizie uciąg był średni i Goo świetnie się to sprawdzało. Normalne atraktory są zbyt rzadkie. Kamil zapodał Goo czosnkowe - i już wiem, że zasili to w nowym sezonie mój arsenał, specjalnie z nastawieniem na rzeki - na brzany, leszcze i klenie. Rybom odpowiada pelet ozzing czosnkowo-serowy - więc myślę, że taki smaczek tylko dopomoże. Ważne aby mieć aplikator z wąską końcówką...

Lucjanie Goo dajesz na koszyk czy moczysz przynętę?
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #140 dnia: 08.12.2015, 10:58 »
Wstrzykuję do torebek z pelletami, daję na siatkę, na przynętę... Myślę, że na  płynącej wodzie pozwala to rybom szybciej znajdować przynęty. W przyszłym roku pójdę krok dalej, i będę przygotowywał torebki z Goo przed wyprawą. Takie podejście na pewno tez da efekty, bo atraktor wchłonie się i będzie dłużej smużył. Takie coś jak pokazuje JKarp też jest dobre - ale większość firm karpiowych nie chce wyjść na przeciw feederowcom, i pakuje wszystko w idiotyczne pojemniki bez aplikatorów, zawężając grupę odbiorców do karpiarzy tylko.

Co do samej alternatywy nad Goo - ja kombinuję, jak zagęścić Yum Yuma z Drennana. To jest smakowo idealny aromat, ale zbyt rzadki. Śledzę wątek o zagęstnikach  i innych takich i czekam na efekty... :D
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #141 dnia: 08.12.2015, 11:35 »
Wstrzykuję do torebek z pelletami, daję na siatkę, na przynętę... Myślę, że na  płynącej wodzie pozwala to rybom szybciej znajdować przynęty. W przyszłym roku pójdę krok dalej, i będę przygotowywał torebki z Goo przed wyprawą. Takie podejście na pewno tez da efekty, bo atraktor wchłonie się i będzie dłużej smużył. Takie coś jak pokazuje JKarp też jest dobre - ale większość firm karpiowych nie chce wyjść na przeciw feederowcom, i pakuje wszystko w idiotyczne pojemniki bez aplikatorów, zawężając grupę odbiorców do karpiarzy tylko.

Co do samej alternatywy nad Goo - ja kombinuję, jak zagęścić Yum Yuma z Drennana. To jest smakowo idealny aromat, ale zbyt rzadki. Śledzę wątek o zagęstnikach  i innych takich i czekam na efekty... :D

dzięki Lucjanie za odpowiedź

tak na szybko z zagęszczeniem Yum Yum fakt jest rzadki co do przenikalności dipu do kulek , pelletów to lepiej że jest rzadki - za rzadki natomiast złe jeśli chcemy polać i rzucić przynętę do wody
myślę że zmielone najwyższej klasy pellety halibutowe plus troszke mąki ryżowej tą mieszanke zalać rzadkim youm youm i powinien być super liqud
Maciek

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #142 dnia: 08.12.2015, 11:38 »
Jkarp jaką nute zapachową  preferujesz
wiosna
lato
jesień

Ulubiony zapach to krewetki&pikantna mieszanka&miód plus dip w proszku ( Original Robin Red- Honey & pure Shrimps ). Podbijam to czasem pop up Natural Garlic- Pilchard & pure Shrimps czyli czosnek - sardynki%krewetki.
Drugi w kolejności to Splendid Turkey- Mango & pure Shrimps (wspaniały indyk- mango & krewetki) użyty z pop up i dipem w proszku.
Nie jestem zwolennikiem ukierunkowania kulek na zasadzie wiosna to ryba, lato na słodko a jesień to monter krab .
W tym roku miałem też trochę brań na kulki ostry tuńczyk z serii Cannabis - kulki są bardzo miękkie, szybko pracują. Ja swoje utwardziłem liquidem Liquid CANNABIS . Co ciekawe ten liquid jest słodki i dość przyjemnie pachnie. Kulki zalałem i poczekałem aż wchłonęły płyn. Po tym zabiegu kulka wytrzymywała bez problemu ponad 12 godzin w wodzie.
Kulki mają pracować i to jest najważniejsze.
Jak widać nie łowię na konkretny smak a smaki łączę - mam tak od dobrych kilku lat. Obojętne jaka firma ale samki zawsze były łączone nie wspominając o tym jak coś sobie ukulałem :P
JK

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #143 dnia: 08.12.2015, 11:42 »
Jkarp dzięki za info

Łowisz w wodach mocno przełowionych , eksploatowanych czy na wodach o małej presji wędkarskiej?
Maciek

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #144 dnia: 08.12.2015, 11:52 »
Łowię tylko w wodach PZW. Wody są dość trudne, niektóre przełowione.

JK

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #145 dnia: 08.12.2015, 11:59 »
Jk może byś pokazał na foto parę miśków z 2015......
Maciek

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #146 dnia: 08.12.2015, 12:08 »
Szkopuł w tym, że w zasadzie drugi rok nie robię fotek rybom. Robię fotki krajobrazów, kwaitków, roślin, itd . Przestałem robić fotki i opisywać miejscówki po kilku przykrych incydentach jak po rozpoznaniu miejsca i po nazwie wody ludzie obstawiali miejscówki namiotami jak na targu :-X
Mam na FB kilka karpi, trochę krajobrazów ale to sprzed kilku lat. Teraz naprawdę mało wstawiam fotek a jeśli już są to grupy zamknięte gdzie wiem, że nikt nie sprowadzi mi nad wodą tłumów wędkarzy.
JK

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2222
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #147 dnia: 08.12.2015, 12:12 »
Szkopuł w tym, że w zasadzie drugi rok nie robię fotek rybom. Robię fotki krajobrazów, kwaitków, roślin, itd . Przestałem robić fotki i opisywać miejscówki po kilku przykrych incydentach jak po rozpoznaniu miejsca i po nazwie wody ludzie obstawiali miejscówki namiotami jak na targu :-X
Mam na FB kilka karpi, trochę krajobrazów ale to sprzed kilku lat. Teraz naprawdę mało wstawiam fotek a jeśli już są to grupy zamknięte gdzie wiem, że nikt nie sprowadzi mi nad wodą tłumów wędkarzy.
JK
:thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #148 dnia: 08.12.2015, 12:16 »

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #149 dnia: 08.12.2015, 12:24 »
Jeden z opisów ( starszych ) :
http://www.ssg.pl/modules.php?name=News&file=print&sid=489

JK

Dzięki
Na moich wodach 2010 to prehistoria  PZW było rybne bezwiększego problemu 5 szt karpia za 12 godz zasiadki ważyło ponad 30 kg , zdarzały się i doby z wynikami przekraczającymi 50kg ale to historia
liczy się tu i teraz czyli 2015  jest bardzo ciekawy opini na temat tej firmy o ktorej pisałeś ( poszukam w necie co karpiarze piszą o tej firmie)
Maciek