Ja do spomba jak i szklanki przy dystansach do 40m używam lekkiej, pół-teleskopowej karpiówki Nash Dwarf SPOD 10ft, 4,5lb - pięknie to się sprawdza, nie zajmuje miejsca, kijek przystępny cenowo. Gdy łowię karpie to rzucam tym kijem dużym spombem nawet na dobre 60m a używam go od 4 sezonów - polecam bo to bardzo wdzięczny kij a teraz widziałem go za 300zł więc i cena przyzwoita! Mam też Shimano TX1 Spod 12ft - spomb lata dalej ale z celnością ten kij niewiele ma wspólnego więc raczej nie polecam. Ostatnio zanabylem tez Greys Prodigy Distance Spod 12,6ft i to jest juz bardzo miły kijek do celnego nęcenia na dystans do 100m (w mega przecenia teraz na Total Fishing - wysyłają do PL bez problemu) Natomiast miałem też przyjemność testować spody z górnej półki jak Orient Chameleon oraz Shimano Intensity Spod 13ft - to drogie kije ale trzeba przyznać, że to zupełnie inna liga - czuć potężną moc. Można bez obawy użyć pełnej siły do wykonania rzutu a i powtarzalność jest świetna nawet na dystansie 150m (przy braku wiatru). Na pewno taką katapultę z czasem sobie sprawię. Tyle ode mnie. PS. Do spombowania używam plecionki 0,18mm oraz kołowrotka Ultegra XTE Spod.