Autor Wątek: Jaki kij do Shimano ultrega xte  (Przeczytany 1508 razy)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jaki kij do Shimano ultrega xte
« Odpowiedź #15 dnia: 24.12.2024, 00:19 »
Jakby ja jeszcze nie kupiłem nic niemam jeszcze ultregi poprostu słyszałem że naprawdę dobże robi swoją robota i jest najbardziej opłacalna.zależy mi na sprawdzonym sprzęcie i poprostu dosyć universalnym.

Pierwsze słyszę, żeby XTE 14000 była kołowrotkiem uniwersalnym. To "betoniarka" z konkretnym zastosowaniem.
No, ale jeśli zaczyna się budowę domu od dymu z komina, to później takie są efekty.
Zatem Autorze tematu: zapoznaj się z budową i możliwościami XTE, a później próbuj ją podpiąć pod kij feederowy. Bo po mojemu to będzie więcej szkody i męczarni przy takim zestawieniu, jak przyjemności z wędkowania.

Cholera Marcin,musiałeś tą zabawę przerwać ? Ja tam liczyłem na inne propozycje w stylu Aventusów,albo innych Korumów ( no dobra,te wyszły już z mody ).
Bo tu widzę nawet coponiektórzy "starzy wyjadacze",nie orientują się w danym modelu,ale doradzić chętnie doradzą.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 24.12.2024, 00:43 »
Rozumiem ale ciężko mi określić odległość czasami łowienie pzw czasami komercja ale niewiem ile m zażucam albo ile bym chciał .poprostu szukam kija do universalnej odległości itp
Kijów do uniwersalnej odległości nie ma. Nie rzucisz kijem 3,3 m na 100 m.
Kij 3,3 m można uznać za uniwersalny. Rzucisz nim pod margin, 25 m, może do 50 m.
Do tego kołowrotek 4000 albo 5000.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Pełnołuski

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #17 dnia: 24.12.2024, 00:47 »
O to mi chodziło i jaki zestaw ty byś polecił ?

Offline marcopolo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 24.12.2024, 14:59 »
Polecam najpierw poczytać forum, znajdziesz tam wiele przydatnych opinii o sprzęcie, między innymi o akcji poszczególnych wędek, ich możliwościach rzutowych i pod jaki sposób łowienia najbardziej dany kij się nadaje. To samo dotyczy kołowrotków. Nikt tu nie poda Ci gotowego rozwiązania ze 100% pewnością, że dany sprzęt będzie odpowiedni dla Ciebie. Poczytaj forum, a jak już będziesz miał konkretne pytania i większą wiedzę o sprzęcie to zadasz bardziej precyzyjne pytania.
Proszę nie obrażaj się na mój post, chciałbym Ci pomóc, tak jak i inni użytkownicy forum, ale trudno coś uczciwie doradzić :)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #19 dnia: 25.12.2024, 12:43 »
Ja bym polecił taki zestaw Flagman Sherman Pro Feeder New Generation 3.3m 70g kołowrotek Ryobi Virtus 4000 FD lub  Shimano Nasci FC 4000. Kijek zbiera dobre recenzje natomiast ryobi to kołowrotek budżetowy i od 5-6 lat  złego słowa  nie mogę powiedzieć - wytargał trochę ryby. Teraz mam je 3 szt. wszystkie do kija 3,6m i jeden w zapasie. Shimano Nasci tez mi pasuje lecz mam go do tego samego kija ale dł.3,3m. Koledzy wcześniej napisali nie ma kija uniwersalnego i tego sie trzymam

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 26.12.2024, 00:47 »
Poleacam wątek https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=15491.msg440040#msg440040.
Masa informacji nie tylko dla nowicjuszy.
Jak nie chce Ci się przeglądać, to weź pierwszy lepszy polecony np. od Jurka. Będzie dobry.

Pozdrawiam,
Tomek