Autor Wątek: Jaki kij do Shimano ultrega xte  (Przeczytany 1519 razy)

Offline Pełnołuski

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Jaki kij do Shimano ultrega xte
« dnia: 19.12.2024, 00:14 »
Witam zastanawiam się nad kupnem wędki feeder.
Chciałbym być miała kołowrotek od shimano ultrega xte i niewiem jaki kij do tego kołowrotka kupić chciałbym by kosztował +- 400zl.Niewiem czy to dobra proporcja ceny kołowrotka do kija jeśli to zła proporcja jestem otwarty na lepsze propozycje ,chciałbym łowić bez wywózki.Jaki sprzęt polecicie?

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jaki kij do Shimano ultrega xte
« Odpowiedź #1 dnia: 19.12.2024, 09:57 »
Ostatnio u nas w kraju jest moda na podpinanie ultegry do każdego kija, widziałem wędki 10ft/ 3m z Ultegrami. Lepiej dla Ciebie byłoby określić gdzie chcesz łowić, jakie ryby i na jakich odległościach. Wiele zależy od Twojego doświadczenia, chociaż wnioskując po pytaniu jesteś raczej nowy w świecie feedera. Jeśli faktycznie jesteś nowy, to największe znaczenie ma gdzie i jak daleko będziesz łowił. Z doświadczenia wiem, że najbardziej uniwersalny kij to 3,3. Napisz więcej to na pewno coś podpowie my.

Offline Pełnołuski

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19.12.2024, 10:07 »
Z góry dzięki za wszelką pomoc.Ogólnie chciałbym uniwersalną wędkę zazwyczaj łowienie nad jeziorem łowiąc karpie do maks 20kg (zazwyczaj 5 -8kg) ale jakby wędka sprawdzała się też na sporadyczny połow jesiotrów też było by miło.bCiężko mi określić jak daleko chce łowić ale jakąś uniwersalna odległość będzie dobra ;D.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 19.12.2024, 10:19 »
W takim przypadku poleciałbym coś mocnego o długości 3,3m/ 11ft. Może Preston C-Drome, Prolific Monster X, Guru N-gauge Pro Distance (nie miałem w rękach ale parametry się zgadzają), podobno Grabolino Zombie Carp jest mocna. Ceny będą pewnie ponad 400zl ale wędka jakiej szukasz jest bardzo specyficzna. Możesz zostawić Ultegre, ale chyba lepiej byłoby ją sprzedać i kupić coś Daiwa/Shimano w rozmiarze 4000.

Offline Pełnołuski

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19.12.2024, 10:35 »
Jakby ja jeszcze nie kupiłem nic niemam jeszcze ultregi poprostu słyszałem że naprawdę dobże robi swoją robota i jest najbardziej opłacalna.zależy mi na sprawdzonym sprzęcie i poprostu dosyć universalnym.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 19.12.2024, 10:59 »
Daiwa od Exceler/ Fuego w górę spełni twoje wymagania, jeśli Shimano to od Ultegry ale FC. Przywoite są też Matrix, Spro, Ryobi czy choćby Okuma. Topowi producenci to jednak Daiwa i Shimano.

Offline Pełnołuski

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 19.12.2024, 11:08 »
I do tych kołowrotkow te wędziska co napisałeś wczesniej a który z nich miałeś i najbardziej polecasz albo oglonie jaki kij najbardziej byś polecił do 500?

Prosimy o stosowanie zasad języka polskiego.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 19.12.2024, 11:52 »
Ja bym szedł w Preston C Drome (większe ryby) lub Preston Monster X (większą przyjemność z mniejszych sztuk).

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 19.12.2024, 12:05 »
A może Flagman Sherman Pro Feeder New Generation 3.75 m 100g kijek ten zbiera dobre recenzje do tego lekko ponad budżet

Offline Pełnołuski

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 19.12.2024, 12:39 »
A co do tego flagmana to normalnie będę mógł założyć na niego ultrege xte I łowić na metodę po większe karpie?i do tego zestawu jaką plecionke wybrać? I lepiej flagmana czy MIKADO KATSUDO SLIM DISTANCE FEEDER 360 c.w. up to 120g (3 sec.)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 19.12.2024, 17:49 »
A co do tego flagmana to normalnie będę mógł założyć na niego ultrege xte I łowić na metodę po większe karpie?i do tego zestawu jaką plecionke wybrać? I lepiej flagmana czy MIKADO KATSUDO SLIM DISTANCE FEEDER 360 c.w. up to 120g (3 sec.)
Zaproponowałem tylko kij ale przecież nikt ci nie zabroni założyć do niego ultegre

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 23.12.2024, 23:45 »
Pierwszy raz widzę, że ktoś szuka wędki do kołowrotka a nie odwrotnie. Zrozumiałbym, jakbyś miał już ten kołowrotek np. darowany ale Ty jeszcze go nie kupiłeś.
Shimano ultrega xte to albo Ultegra 14000 XTE, ciężki kołowrotek, raczej do karpiówki niż do feedera albo Utegra XTE Spod do rzucania spodem ale chyba nie o to Ci chodzi.
Według mnie ten kołowrotek nie bardzo nadaje się do feedera, chyba, że na bardzo dalekie rzuty bardzo mocnym feederem.
Na początek zacznij od wędki. Napisałeś, że chcesz łowić duże ryby. Na jakich łowiskach. Rzeki, zbiorniki PZW czy komercje? Na jaką odległość max. musisz zarzucić?  Na komercjach nie trzeba zwykle daleko zarzucać, na PZW czasem duże odległości są potrzebne ale zwykle ryby są mniejsze, na rzece rzuty niezbyt długie, ale kij powinien być dość mocny.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Pełnołuski

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 24.12.2024, 00:01 »
Rozumiem ale ciężko mi określić odległość czasami łowienie pzw czasami komercja ale niewiem ile m zażucam albo ile bym chciał .poprostu szukam kija do universalnej odległości itp

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #13 dnia: 24.12.2024, 00:02 »
Jakby ja jeszcze nie kupiłem nic niemam jeszcze ultregi poprostu słyszałem że naprawdę dobże robi swoją robota i jest najbardziej opłacalna.zależy mi na sprawdzonym sprzęcie i poprostu dosyć universalnym.

A zastanawiało Ciebie,po co ludzie używają tego typu kołowrotków i za co je chwalą ?

Zanim nabędziesz tak specyficzny kołowrotek,postaraj się znaleźć odpowiedzi na powyższe pytania,bo sama idea "kupię kołowrotek,a potem się pomyśli",szybko sprowadzi Ciebie do działu giełdy i ogłoszenia z (S) w tytule.
Szkoda tracić pieniążki.

Z kontekstu wywnioskowałem,że nie łowisz ,a interesujesz się ( dosyć apatycznie bym powiedział) łowieniem karpi 5-8 kg,więc w cenie owego xte,zakup wędkę z kołowrotkiem i zacznij łowić. Wtedy ukierunkujesz swoje preferencje.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #14 dnia: 24.12.2024, 00:14 »

Pierwsze słyszę, żeby XTE 14000 była kołowrotkiem uniwersalnym. To "betoniarka" z konkretnym zastosowaniem.
No, ale jeśli zaczyna się budowę domu od dymu z komina, to później takie są efekty.
Zatem Autorze tematu: zapoznaj się z budową i możliwościami XTE, a później próbuj ją podpiąć pod kij feederowy. Bo po mojemu to będzie więcej szkody i męczarni przy takim zestawieniu, jak przyjemności z wędkowania.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)