Nie miałem nigdy Armadala, więc się nie wypowiem.
Porównujesz, w jakimś sensie, kij Mantaray Elite Feeder 3,3 m 75 g. Mam i krótko go scharakteryzuję. Wędka dość szybka i dość sztywna. CW trochę zawyżone. Rzuty precyzyjne i dość długie, pomimo dość małej szczytówki startowej 12 mm ale za to oddalonej od kołowrotka o 625 mm. Ta odległość od kołowrotka dużo robi ale pierwsza przelotka jest dopiero na drugim składzie. Fabryczne szczytówki o bardzo małej średnicy osadzenia 2,0 mm. Szklana to nieporozumienie, ugina się tuż za miejscem osadzenia. Łowię tylko na 1,5 oz i to tylko ryby z komercji. Można dobrać inne, o średnicy 2,2 mm i doszlifować.
Mam Preston Monster X Carp Feeder 10FT CW 40g. Szczytówki – 1 oz, 1,5 oz, 2 oz. Łowię karpie na komercji na linii margin na 1,5 oz. 10 kg karp mu nie straszny, chociaż gnie się do dolnika. Pięknie pracuje, nawet pod płotkami.
Jeśli do Twoich Rybek Mantaray ze sczytówką 1,5 oz był ok. to weź Prestona Supera X Feeder 11FT / 3.35m / 45g lub 12FT / 3.65m / 40g albo 12FT / 3.60m / 60g. Warto dokupić zapasowe szczytówki, póki są. Do najmocniejszej wędki 60g masz w D. dostępne 0,75 - 1,0 oz plus te, które masz w zestawie.