Autor Wątek: Poszukiwana zawodnicza sztyca do podbieraka  (Przeczytany 1393 razy)

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
Poszukiwana zawodnicza sztyca do podbieraka
« dnia: 21.01.2025, 22:45 »
Cześć, proszę was o pomoc ponieważ mam problem ze znalezieniem odpowiedniej sztycy. Szukam lekkiej, względnie sztywnej, najlepiej 4m lub dłuższej sztycy do podbieraka Nie musi być jakaś mocarna ponieważ waga poławianych ryb rzadko będzie przekraczać kilogram a jak już się trafi jakiś bonus to raczej do 3kg. Chciałbym przeznaczyć na nią max 450zł, wiadomo że im mniej tym lepiej.

Z góry dziękuję za wszelki odzew :)

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Odp: Poszukiwana zawodnicza sztyca do podbieraka
« Odpowiedź #1 dnia: 21.01.2025, 23:53 »
Parabolix map, trochę drożej. Lekka, w miarę sztywna i wytrzymała. Lecz zajechałem gwint w sezon podbierając karpie 10-17kg, drapieznik wymienił na nową i teraz na treningach używam Monstera 3.6 ;)
Jakbyś myślał o Aventusie to nie jest to żywotna sztyca..

Mam na handel jakaś karpiową sztyce Garbolino w długości 5m. Bardzo mocna, cena katalogowa to coś koło 900zl, za 500 oddam w dobre ręce.

Pro Tip: staraj się używać sztycy 3m do wędek 9-11ft jeśli karpie nie będą szorowały brzuchem po dnie przy podbieraniu ;)

Offline pknr1

« Odpowiedź #2 dnia: 22.01.2025, 00:16 »
Parabolix map, trochę drożej. Lekka, w miarę sztywna i wytrzymała. Lecz zajechałem gwint w sezon podbierając karpie 10-17kg, drapieznik wymienił na nową i teraz na treningach używam Monstera 3.6 ;)
Jakbyś myślał o Aventusie to nie jest to żywotna sztyca..

Mam na handel jakaś karpiową sztyce Garbolino w długości 5m. Bardzo mocna, cena katalogowa to coś koło 900zl, za 500 oddam w dobre ręce.

Pro Tip: staraj się używać sztycy 3m do wędek 9-11ft jeśli karpie nie będą szorowały brzuchem po dnie przy podbieraniu ;)

Cześć, dzięki za propozycje ale ja potrzebuję sztycy na rzekę raczej z tych bardziej finezyjnych do podbierania wszelkiej maści krąpi, płoci, kleni, jaziaków i leszczyków do kilograma więc raczej karpiowa odpada. Czasem trafi się wariacki duży leszcz 3kg albo brzana ale to rzadkość. Karpiową sztyce mam i gdyby nie to że jest ciężkawa to bym nie rozglądał się za nową ;) Wędek używam 13 i 14ft no i często tyczki.

Offline grzegorz88

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 22.01.2025, 01:27 »
4m map waży tylko 380 gramów, 100 gramów mniej od polecanego wszędzie Monstera/C drome 3.6m.
Smumła i sztywna, nie braknie mocy w nurcie. Ja operuje z gumowym koszem 20 cali.
Kilowe leszczyki możesz dźwigać w górę na pełnej długości ;)

Offline fido40

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 22.01.2025, 03:13 »
Cześć. Idealny wybóŕ dla Ciebie to sztyca Flagman GRANTHAM 4m ...bardzo lekka sztywna i mocna  ... mam 2 sezon - robi robote na zawodach
Koniec tyki, czas na koszyki :-)

Offline pknr1

« Odpowiedź #5 dnia: 22.01.2025, 11:34 »
Cześć. Idealny wybóŕ dla Ciebie to sztyca Flagman GRANTHAM 4m ...bardzo lekka sztywna i mocna  ... mam 2 sezon - robi robote na zawodach

Dzięki za propozycję ale tego Flagmana nie mogę nigdzie znaleźć.

4m map waży tylko 380 gramów, 100 gramów mniej od polecanego wszędzie Monstera/C drome 3.6m.
Smumła i sztywna, nie braknie mocy w nurcie. Ja operuje z gumowym koszem 20 cali.
Kilowe leszczyki możesz dźwigać w górę na pełnej długości ;)

Będę musiał się nad tym MAPem grubo zastanowić, ostatnio i tak mi ubyło sporo pieniędzy z portfela tak teraz muszę jeszcze 600 zapłacić za naprawę samochodu. Jak będę miał za co to kupie tę sztycę :thumbup:

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 22.01.2025, 12:56 »
A zobacz sobie jeszcze nowość od Górka może akurat Ci podejdzie https://gorek-gliny.pl/sztyca-gorek-top-series-4-sztyce-w-jednej/

Offline grzegorz88

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 22.01.2025, 13:53 »

Będę musiał się nad tym MAPem grubo zastanowić, ostatnio i tak mi ubyło sporo pieniędzy z portfela tak teraz muszę jeszcze 600 zapłacić za naprawę samochodu. Jak będę miał za co to kupie tę sztycę :thumbup:
Da się znaleźć sztyce trochę tańszą i lżejszą, ale wątpię czy będzie tak sztywna I wytrzymała jak Map. Rzuc okiem na Nzone Z możliwością dokupienia dopałki.
Najlepiej zamówić sobie 3 modele, porównać jak leżą w ręce i dwa odesłać.
Mapa ma kilku znajomych zawodników MF I żaden złego słowa nie powiedział.
Ponoć Drennan accolyte też jest super.

Offline pknr1

« Odpowiedź #8 dnia: 22.01.2025, 16:12 »
Ostatecznie zamówiłem sztyce Sensasa Nanoflex Competition. Skusiłem się bo cena była niska, waga na 4m to niecałe 300g i mam ogólnie pozytywne doświadczenia ze sprzętem tej firmy. Jak przyjdzie i będę miał czas przetestować to wstawie recenzję. Nie spodoba się to najwyżej odeśle i kupię MAPa. Dzięki wszystkim za aktywność w wątku :)

Offline pknr1

« Odpowiedź #9 dnia: 17.02.2025, 17:28 »
Napiszę tak na szybko bo ostatnio często jestem poza domem. Na początku lutego byłem na rybach z tym Sensasem. Udało się złowić parę ładnych płoci, kleni i dwa jelce. Tak ogólnie sztyca ma jeden gwint, jest sztywna, lekka, operatywna i sprawia wrażenie mocnej jednak nie miałem jeszcze na tyle dużej ryby by to potwierdzić. Dodam że korzystam z kosza do podbieraka Preston Supalite ale myślę że z cięższym też nie będzie problemu. W marcu jak starorzecza odmarzną startuje z wagglerem więc może uda się złowić jakiegoś lina czy karpika który wyda ostateczny werdykt odnośnie mocy tej sztycy. Na tą chwilę spełnia swoje zadanie więc jestem zadowolony :thumbup: