Autor Wątek: Bat 8m  (Przeczytany 5254 razy)

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
Odp: Bat 8m
« Odpowiedź #15 dnia: 11.03.2025, 09:07 »
Zamówiłem po tym filmie ;D Przyjdzie to zmierzę go i dam znać, a później wypowiem się szerzej, gdy już go sprawdzę nad wodą :narybki:

Super! Czekam zatem na recenzję :)

Offline niebel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 12.03.2025, 10:43 »
Właśnie obejrzałem ciekawy film na YT odnośnie nowości Jaxon (Targi Rybo mania 2025) - mowa o BAT JXON AMAZUMA POLE XV 800cm.
Możesz podlinkować ten konkretny film lub podać kto jest autorem?
Też zerknę na filmik.

Offline brendas

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #17 dnia: 12.03.2025, 11:14 »
Właśnie obejrzałem ciekawy film na YT odnośnie nowości Jaxon (Targi Rybo mania 2025) - mowa o BAT JXON AMAZUMA POLE XV 800cm.
Też zerknę na filmik.
https://youtu.be/dObiAXdt7gU?si=b9loUswPt50RC7qF

Wysłane z mojego moto g82 5G przy użyciu Tapatalka

Kuba

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #18 dnia: 12.03.2025, 11:34 »
Też zerknę na filmik.
https://youtu.be/dObiAXdt7gU?si=b9loUswPt50RC7qF

O tym konkretnym modelu zaczynają rozmawiać około 7 minuty filmu

Offline pawsmo

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 12.03.2025, 17:17 »
Dzisiaj odebrałem wędkę.
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Bardzo przyzwoicie wyważona, sprawia wrażenie 'lekutkiej'. Waga bez górnego korka 342g, czyli 7g więcej niż w katalogu. Szczytówka lekko opada (wrzucam foto, lekko rozmazane, ale chyba widać wystarczająco wyraźnie :P). Kij sztywny o fajnej pracy. Myślę, że praca dosyć progresywna, na pewno nie typowo szczytowa. Dolnik  mierzony ciut nad korkiem 28mm. Długość równe 8m! Mierzyłem 3 razy O:) Fajnie leży w dłoni i pierwszy element ma taki delikatny oplot (załączam foto). Nie jestem na tyle doświadczony, żeby na sucho ocenić z jakimi rybami sobie bez problemu poradzi. Jest na pewno znacznie delikatniejsza od mojego colmica proximy (ale też 120g lżejsza i w pełnej długości 8m), ale myślę, że z leszczami, czy kleniami sobie poradzi.
Zapłaciłem 350zł z wysyłką i przyznam, że jestem w szoku! Sprawdzę nad wodą jeszcze w tym miesiącu i dam znać jak się spisuje :)

Fish on!

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #20 dnia: 12.03.2025, 17:26 »
Może się skusze na 7 oraz 4 😁
Konrad

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #21 dnia: 19.03.2025, 20:02 »
Tyle pozytywnych opinii się naczytałem na temat tej 8-mki Jaxona, że też się skusiłem i dzisiaj sobie zamówiłem. Myślę, że jeśli choć połowa jest prawdziwa to za takie pięniądze warto. W tym budżecie trudno kupić nawet dobrą 6-tkę, a co dopiero bat o 2 m dłuższy.

Offline Grzech

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #22 dnia: 19.03.2025, 21:49 »
Kupiłem 6 tego Jaxona. Miałem bata Tubertini area ct i amazuma naprawdę nie ma się czego wstydzić. Realna długość niestety 575 cm.

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #23 dnia: 19.03.2025, 22:02 »
Ja kupiłem 8m.
Zmierzyłem, ma równe 800cm. Mój egzemplarz bez górnego korka waży dokładnie 342g.
Uważam, że kij jest bardzo dobrze wyważony i świetnie leży w ręku.
Jeszcze nim nie łowiłem.

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #24 dnia: 19.03.2025, 22:03 »
Tyle pozytywnych opinii się naczytałem na temat tej 8-mki Jaxona, że też się skusiłem i dzisiaj sobie zamówiłem. Myślę, że jeśli choć połowa jest prawdziwa to za takie pięniądze warto. W tym budżecie trudno kupić nawet dobrą 6-tkę, a co dopiero bat o 2 m dłuższy.

Myślę, że będziesz zadowolony.
W każdym razie jak go otrzymasz napisz kilka słów od siebie . Jestem ciekaw Twojej opini.

Offline pawsmo

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 20.03.2025, 08:11 »
Ja jutro sprawdzę mojego w akcji i też dam znać :) O ile oczywiście rybki pozwolą na test O:) :beg:
Fish on!

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 20.03.2025, 18:50 »
Wrażenia. Pierwszy raz łowiłem 8 m batem, więc nie mam żadnego odniesienia do innych modeli w tej samej długości. Wędka mimo takiej długości ma naprawdę niewielki "zwis". Sztywność blanku wygląda tak, że chwytając bat za koniec i machając góra - dół, majtają się tylko 3 szczytowe elementy. Czyli kijek dosyć sztywny. Wpływa to na bardzo przyzwoite wyważenie. Bacik leci trochę na "pysk", ale nie az tak, żeby odbierać frajdę z łowienia. Przez ok 2h łowienia wędka nie dała mi się we znaki. Kij może nie super szybki, ale w tej długości chyba trudno o taki, ale na tyle dobry, że nie ma żadnego problemu z zacinaniem ryb. Nie potrzebowałem takiej wędki, ale skusiła mnie cena. Moim zdaniem bardzo atrakcyjna za takiej klasy bacik. Dla porównania 7 m Robinson TX4, czyli średnia pólka cenowa w tej długości - kosztuje 2x więcej. Nawet średniak cenowy z segmentu 6 m, czyli TX 633 jest droższy. Także jak ktoś szuka takiego bata a nie chce wydawać fortuny, to naprawdę warto.

Na zdjęciu ugięcie pod największą złowioną dzisiaj rybą - wzdręga ok 30 cm w nurcie rzeki.

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 20.03.2025, 18:52 »
cd..

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #28 dnia: 20.03.2025, 20:26 »
Ale TX4 7m jest jednak o 3 klasy lepszy w porównaniu do tego 8m czy jednak więcej klas nie patrząc na cenę?

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 20.03.2025, 21:22 »
Trudno w ogóle porównywać bat 8 m do 7 m. Musiałbym mieć porównanie tego Jaxona do np Colmica X-Treme 8m, żeby doświadczyć naprawdę dobrego bata w tej długości. Także trudno mi powiedzieć ile ten Jaxon odstaje od najlepszych batów w swojej długości. To oczywiste, że ta 7-mka Robinsona jest dużo lepsza od tego 8m Jaxona. Tak góra ze 3 razy. Raczej nie więcej.