Autor Wątek: Okuma 6K Feeder - nowy, ciekawy kołowrotek dystansowy  (Przeczytany 12285 razy)

Offline Pastor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 13
Odp: Okuma 6K Feeder - nowy, ciekawy kołowrotek dystansowy
« Odpowiedź #15 dnia: 17.09.2025, 19:47 »
Wysokie przełożenie sugeruje, że mogą być problemy pod obciążeniem, a i długiej żywotności nie wróży. Ciekawe jak bebechy.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 428
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 17.09.2025, 19:51 »
Wyssałeś te bzdety z którego palca? :facepalm: To jest Okuma INC6000 z inną szpulą.

Każdy kołowrotek z dużym przełożeniem to twoim zdaniem szmelc? ;D
Dzierżno uzależnia

Offline MarioSan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #17 dnia: 17.09.2025, 21:06 »
Jeśli to Okuma INC6000 to używam go do lekkich karpiówek i jestem bardzo zadowolony, solidny i kompaktowy młynek, a w dodatku można go dość łatwo wzbogacić o cztery łożyska.
Rano nie brały, a potem przestały...

Offline Pastor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #18 dnia: 17.09.2025, 21:12 »
Wyssałeś te bzdety z którego palca? :facepalm: To jest Okuma INC6000 z inną szpulą.

Wcześniej ktoś sugerował, że zasłyszał opinię, że ciężko kręci (pewnie pod obciążeniem). To powód mojej ciekawości na temat jego wnętrzności. Jeśli reszty posta nie zrozumiałeś i wysnułeś wniosek, że każdy z kołowrotków o dużym przełożeniu nazywam szmelcem to już wyłącznie Twój kłopot.

Offline cranberr

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #19 dnia: 18.02.2026, 09:12 »
@Pastor - nic ciężko nie chodzi. Jestem bardzo zadowolony z jego użytkowania i polecam z czystym sumieniem. Może u kogoś się trafił felerny egzemplarz (ja jeszcze w Okumie nie trafiłem, mając sporo różnych modeli, w przeciwieństwie do np. drogich młynków od Daiwy). U mnie sparowane z Prestonami Monster Xtreme Distance, których używam do dystansowej metody. Fajnie się to zgrywa.

Offline Roberto

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #20 dnia: 18.02.2026, 11:02 »
Ja kupiłem ten kołowrotek do łowienia w rzece. Po kilku wypadach nie widzę w nim problemów, działa dobrze, nadaję się do takiego łowienia. Jak będzie za kilka lat, tego nie wiem. Posiadam również Okumę LS-6K Baitfeeder i ona po kilku latach nadal działa dobrze.
Łowiąc na dwie wędki mogę tytułowy kołowrotek porównać bezpośrednio do Prestona Extremity 620 (poprzednia wersja). Przy koszyczkach 100-125 gram w mojej subiektywnej ocenie Okuma miała więcej mocy, koszyczki zwijało mi się lepiej, lżej. Zatem wbrew opinii teoretyków, moim zdaniem przełożenie samo w sobie nie determinuje mocy kołowrotka. Najczęściej polecany kołowrotek do pracy - Shimano Ultegra ma przełożenie 5.3:1

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 216
« Odpowiedź #21 dnia: 18.02.2026, 11:22 »

Im większe przełożenie tym bardziej przekładnia jest obciążona. O ile w takim spławiku czy lekkim spinningu to nie ma żadnego znaczenia to przy ciężkich koszykach rzędu 150g już ma spore. Szmelcowatości młynka to nie definiuje ale wybór między porównywalnymi konstrukcjami sugeruje.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 18.02.2026, 11:24 »
Najczęściej polecany kołowrotek do pracy - Shimano Ultegra ma przełożenie 5.3:1

Chyba 4.3:1 ;)

I need a Barbel !!!

Offline Roberto

• Nowy użytkownik
  • *

• Ekspert
I need a Barbel !!!

Online fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 928
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #25 dnia: 18.02.2026, 14:29 »
Ultegra 5500 (XTD) ma rzeczywiście przełożenie 5,3:1, a wiem, bo miałem kiedyś 3szt. Zwijanie pustego podajnika 60g (na gliniance) nie było dla mnie komfortowe, więc je sprzedałem. To oczywiście moje odczucia, ale jak dla mnie te młynki nie miały mocy do ciężkiej, feederowej orki, a już na pewno nie na mocniejszych, rzecznych nurtach.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Roberto

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 18.02.2026, 15:28 »
Nie łowiłem żadną z tych wersji Ultegry, więc nie wiem ile mają w sobie mocy. Łowiłem tylko spinningiem z Ultegrą w wersji 4000, ale to co innego.
Model Ultegry 5500 będzie wielkościowo mniej więcej odpowiednikiem Okumy 6K. Ultegra w wersji Ci4 uznawana jest wielu wędkarzy za jeden z najlepszych wyborów do dystansu jako trwały i niezawodny kołowrotek. Czy słusznie, nie wiem.
Tak jak wspomniałem w pierwszym swoim poście, mam za to bezpośrednie porównanie Okumy 6K z wyższym przełożeniem z Prestonem Extremity 620 z niższym przełożeniem. Subiektywnie Okuma była mocniejsza. Nie wiem jak wyglądają w środku, być może Okuma ma np większe podzespoły, które bardziej przekładają się na moc niż samo przełożenie. Są osoby bardziej kompetentne, które mogą to zweryfikować.
Kiedyś mocno do orki były polecane Daiwy BG, gdzie niektóre wersje mają jeszcze wyższe przełożenie.

Offline cranberr

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #27 dnia: 19.02.2026, 08:06 »
Panowie, chciałbym tylko zaznaczyć, o czym nikt nie wspomniał, że w cenie omawianej Ultegry można praktycznie mieć dwa 6k :)

Offline Przemek_M

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #28 dnia: 19.02.2026, 09:06 »
Panowie, chciałbym tylko zaznaczyć, o czym nikt nie wspomniał, że w cenie omawianej Ultegry można praktycznie mieć dwa 6k :)
Sensowna uwaga ;D