Autor Wątek: Kulki na karpia  (Przeczytany 2159 razy)

Offline Andrieju

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Kulki na karpia
« dnia: 07.05.2025, 21:40 »
Witam, ostatnio zaintrygowała mnie metoda połowu karpiowa. Używa się tam kulek proteinowych odwiedziłem sklep wędkarski gdzie polecono mi kupno kulek rafish makrela. Czy to dobry produkt? Co o nim sądzicie i co na to złowiliście, poproszę też o rady jak łowić..

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kulki na karpia
« Odpowiedź #1 dnia: 07.05.2025, 23:42 »
Machaj wędą, ryby będą :D Na forum masz mnóstwo poradników :) Co do samych kulek to się nie wypowiem, bo ich nie używałem. W każdym razie wydają się drogie.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #2 dnia: 08.05.2025, 11:07 »
Doradzili Ci największy szmelc na rynku. Żeby robic dobry towar trzeba mieć trochę pojęcia. Osób która jest właścicielem tej firmy nie ma pojęcia o łowieniu ryb jak również o produkcji kulek proteinowych.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 08.05.2025, 12:08 »
Rafish... Omijam szerokim łukiem. Nawet, gdy jeszcze nie robiłem swoich kulek - nie spoglądałem w ich kierunku.
Co do konkretnej firmy to Ci nie polecę, bo jest tego takie zatrzęsienie, że głowa mała. Poza tym - od czasu kiedy mam swój przepis i się on sprawdza - nie zawracam sobie głowy gotowcami.
Jeśli już chcesz trochę się pobawić, to są dość ciekawe kanały na Y-T, na których karpiarze uchylają nieco swoich tajemnic. Kanały takie jak Morf-Fishing, Amigos Fishing pokazują dość fajnie jak robić kulki i to zarówno te po taniości, jak i nieco droższe.
Wejście w "świat rolowania" wiąże się z dużą ilością składników, sprzętu do rolowania no i czasu. Czasu na samo przygotowanie kulek, sprawdzenie ich nad wodą i późniejsze modyfikacje.
Nie polecam też kulek z firmy Meus (za bardzo "walą" chemią), wszechobecnie(?) chwalony Warmuz u mnie kompletnie się nie sprawdza, a cena powala na kolana. Używałem kiedyś kulek z firmy Putton Flavours i wyniki miałem dość przyzwoite.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Andrieju

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #4 dnia: 08.05.2025, 12:33 »
Dobrze, więc jakie firmy polecacie? Dziękuje za objaśnienie i będe starał się być bardziej świadomy

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 08.05.2025, 12:39 »
Wejdź w dział przynęty. Kliknij w zaznaczonym miejscu. Potem w wyszukiwarkę na górze po prawej wpisz słowo "kulki".

Podobną czynność możesz wykonać w dziale "zanęty", bo tam też o kulkach do nęcenia jest trochę wątków.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 08.05.2025, 12:53 »
Dobrze, więc jakie firmy polecacie? Dziękuje za objaśnienie i będe starał się być bardziej świadomy

Miejsce > Zestaw > Kulka

Wielu zaczyna od końca, a później płaczą, że nie mają efektów, bo zestawy źle się prezentują lub są nieefektywne na miejscówkach, które ostani raz karpie widziały wieki temu

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #7 dnia: 09.05.2025, 08:39 »
Piszczu - ale ten mit będzie dalej pokutował, gdyż producenci kulek stają na głowie, by przekonać wędkarza, że mają "złotą kulkę".
Dlatego ten temat będzie się zawsze/nieustannie przewijał, gdyż za każdym razem znajdzie się osoba, która ulegnie reklamie...
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 09.05.2025, 16:41 »
Andrieju, istnieje duża szansa, że karpie będziesz łowił na większość kulek dostępnych na rynku.
Czytaj opinie o kulkach różnych producentów ale nie bierz i nie wierz we wszystko co o dantm produkcie przeczytasz...
W sumie, to masz do tego prawo.
Zdecyduj się na jedną markę i próbuj łowić na te przynęty.
To najlepszy sposób aby się przekonać czy dane kulki są łowne czyli dobre.
C'est la Vie

Offline Boreasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #9 dnia: 10.05.2025, 12:21 »
Dobra miejscówka to podstawa, a ile z niej wyciągniesz i czy będziesz robił to regularnie to już inna bajka.
Jeśli znajdziesz miejsce, które regularnie odwiedzają ryby i jeszcze będzie techniczna możliwość położenia zestawu i wyholowania ryb to już raczej  masz z górki.

Kilka lat temu miałem taką prostą i tanią strategię nęcenia, rakietowanie gotowaną kukurydzą paszową z konopiami , potem lądował zestaw z kulką podbitą sztuczną kukurydzą pływającą, i obok zestawu lądowało dosłownie kilkanaście kulek. Kulki przeważnie 20mm.
Zdecyduj się na jedną markę i próbuj łowić na te przynęty.
To najlepszy sposób aby się przekonać czy dane kulki są łowne czyli dobre.
Święte słowa  8)
Pare sezonów temu łowiłem na  dwa smaki kulki Bait Zone, Rak i Truskawka i miałem dość dobre wyniki na swojej wodzie.
Później wszedłem w Massive baits Bolsena  oraz Starbaits Hot Demon, też tylko dwa smaki (by nie robić sobie zamieszania w głowie :)) i tu już nie było tak wspaniale sprawdził mi się tylko Hot Demon
W tym sezonie próbuje bardziej main srtremowo :facepalm: i wjechał CC Moore Boilie Live System a do tego dobrałem Massive Baits Strawberry Bergamota zobaczymy jak się sprawdzi taka parka.
Jak znam życie i moją wodę ,to niepotrzebnie tak kombinuje  :), na jednym kiju w zupełności wystarczył by mi aromatyzowany orzech (Carp Old School Pink Panter) podbity sztucznym ziarnem pływającej kukurydzy (Korda Pop Up Maize)  , na drugim zestawie jakaś większa kulka, np. wcześniej wypróbowany  Bait Zone Rak  , lub z tej samej stajni, faworyt mojego kolegi PEG72 , i to tyle.
Niektórym może wydać się to niedorzeczne jak można przez cały sezon jechać na dwóch smakach z ale mi to w zupełności wystarcza, można to łączyć z ziarnem, robić jakieś bałwanki itd..