Autor Wątek: metoda i feeder sprzęt  (Przeczytany 2198 razy)

Offline Johnyzwędką

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
metoda i feeder sprzęt
« dnia: 18.05.2025, 14:46 »
Dzień dobry wszystkim, jestem tutaj nowy chciałbym się przywitać i zanudzić szanowne grono pasjonatów, znawców, zawodowców, sympatyków i hobbystów.

Zaczynam swoją przygodę z wędkowaniem, o ile bez rejestracji czytając to forum dobrałem sobie wszystkie potrzebne mi akcesoria do wędkowania. Torby siedziska wózki podpórki maty podbieraki inne rzeczy tak jeśli chodzi o wędki i kołowrotki to im więcej czytam tym mniej wiem. Dlatego postanowiłem się odważyć i założyć konto i zasięgnąć porady.

Wędka feeder / metoda 3.3m lub 3.6m w taki przedział celuje

z polecanych na forum wędzisk znalazłem

Robinson Stinger feeder

Jaxon genesis pro feeder

Daiwa Black Widow feeder

Daiwa Ninja x feeder

Daiwa N'zone

Mikado Katsudo

Flagman - S canal

Flagman - Cast master

Pytanie która z tych wędek jest dobra, nie mam karty chcę jeździć na płatne łowiska.

Poradźcie coś proszę.

Mieszkam w małym mieście nie ma tutaj wędkarskiego z prawdziwego zdarzenia nie mam gdzie kijka zobaczyć pomacać popatrzeć jak się ugina.

Zdaje sobie sprawę że Diwa N'zone i Mikado Katsudo są najdroższe i czy warto do nich dopłacić ?

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 258
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: metoda i feeder sprzęt
« Odpowiedź #1 dnia: 18.05.2025, 19:22 »
Stinger :) Tani i dobry.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 163
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 18.05.2025, 19:28 »
Polecam serie Cast master dobre kije z zapasem mocy i za rozsądna cenę.  S canal miałem w ręku ale tylko te lekkie kije do finezyjnego wędkowania gdzie na płatnych łowiskach "mogą" się nie sprawdzić

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 178
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 18.05.2025, 19:32 »
Daiwa ninja to coś przestępnego cenowego i o odpowiedniej jakości.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Johnyzwędką

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18.05.2025, 19:41 »
Polecam serie Cast master dobre kije z zapasem mocy i za rozsądna cenę.  S canal miałem w ręku ale tylko te lekkie kije do finezyjnego wędkowania gdzie na płatnych łowiskach "mogą" się nie sprawdzić

Hej,
Co to znaczy, że mogą się nie sprawdzić ? chodzi o duże ryby? te kije są słabe znaczy na małe płoteczki ?

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 18.05.2025, 19:54 »

Hej,
Co to znaczy, że mogą się nie sprawdzić ? chodzi o duże ryby? te kije są słabe znaczy na małe płoteczki ?
To jest moja ocena. Jak wcześniej napisałeś to będziesz wędkował na płatnych łowiskach - komercje. Tam dość często pływają karpie i inne ryby  zazwyczaj  chociaż nie zawsze powyżej 1,5-2 kg. A ja miałem w ręku delikatne kijki do dłubania drobnicy. Mi się podobały ale już takie lekkie to mam dlatego tylko do łapy wziąłem z ciekawości. Jednak jak ktoś ma dużo umiejętności to i na taki lekki kijek coś większego wytarga

Offline Johnyzwędką

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 18.05.2025, 22:09 »
Właśnie tak się zastanawiam nie chce aby ten kijek był finezyjny bo jestem początkujący. Ale też chciałbym żeby dawał frajdę z łowienia.
Nie powiem zależy mi aby ktoś coś odpowiednego polecił.
Widzę trzy propozycje ale nadal nie wiem która najlepsza ;)

Online pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 316
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 18.05.2025, 23:41 »
Właśnie tak się zastanawiam nie chce aby ten kijek był finezyjny bo jestem początkujący. Ale też chciałbym żeby dawał frajdę z łowienia.
Nie powiem zależy mi aby ktoś coś odpowiednego polecił.
Widzę trzy propozycje ale nadal nie wiem która najlepsza ;)

Miękkie kije wybaczają więcej, oczywiście nie za miękkie. Dla początkujących poleciałbym paraboliczny progres, jeśli ustawisz źle hamulec czy zbyt mocno będziesz holował wędka zamortyzuje odjazdy ryby. Myślę że Shimano X1 czy Daiwa super Slim by się sprawdziły u Ciebie.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
« Odpowiedź #8 dnia: 18.05.2025, 23:44 »
Pierwszy wybór to WĘDKA ROBINSON STINGER FEEDER 3,30m 20-60g 3+3. Tania i dobra.
DAIWA BLACK WIDOW FEEDER 3,30m 60g METHOD też dobra.
Jeśli nie potrzebujesz daleko zarzucać to https://sklepdrapieznik.pl/74746-wedka-daiwa-black-widow-feeder-300-80g.html wydaje się idealna.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 19.05.2025, 11:39 »
A na jakiej przypuszczalnej głębokości będzie się znajdował zestaw i na jaki dystans będzie posyłany ?

Offline Johnyzwędką

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 19.05.2025, 16:51 »
A na jakiej przypuszczalnej głębokości będzie się znajdował zestaw i na jaki dystans będzie posyłany ?

Jestem zielony jak pisałem :) przypuśćmy że będę rzucał na 50 - 70 metrów.
Nie wiem jakie są głębokości poszczególnych łowisk, nie mam takiego doświadczenia. Jeśli zapytam właściciela jaka jest głębokość, to jakie to ma przełożenie na moje przyszłe wędki? na jakie parametry mam zwrócić uwagę ?
Skoro mówisz o różnych głębokościach to ile ja tych wędek potrzebuje? będę jeździł na 4 lub 6 łowisk.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 19.05.2025, 17:47 »
Często na forum pada pytanie "uniwersalna wędka do ...." Jestem święcie przekonany,że takiej nie ma  Ja mam kije w przedziale 3-4,20m z cw od ok.25-220gr. Łącznie 8szt. Nie robię podziału na kije do metody i klasyka zakladam zestaw jaki mi w danym dniu pasuje chociaż od metody powoli odchodzę. Wędkuję na różnych wodach bez uciągu, kanale żerańskim, zalew zegrzyński i na Wiśle. Mam swoje już obcykane miejscówki i w zależności od miejsca jakie wybiorę to montuję kije.
Piszesz o dystansie 50-70m celował bym w kije o długości 3.60-3.90. Długość 3,30  też może być jednak być może będziesz miał problemy z celnością w upatrzone na takim dystansie miejsce. Na forum jest duzo tematów i opisów wędek. Poczytaj a coś tam wybierzesz. Nic na wariata poszukaj w sklepach i poczekaj na promocje wtedy możesz coś tam taniej wyrwać. Ja  uderzyłem w koruma i flagmana, mam też jaxona no i moja perełka stary oryginalny silstar.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2225
  • MFT
« Odpowiedź #12 dnia: 19.05.2025, 19:12 »
Na początek potrzebujesz jednej w miarę uniwersalnej wędki. Średni ćw, średnia długość, średnia praca, średnia cena.
Po prostu coś takiego kupić i jazda nad wodę. Jako początkujący w ogóle nie odczujesz różnicy, nie będziesz wiedział, jak ją wykorzystać... między wędka za 300 a za 2300.
Proponuję coś 3,6 m, do 60-80 g, w cenie 200-300 zł. Z tym że u nas na giełdzie możesz fajna uzywkę trafić w tych pieniądzach, co nowa kosztuje z 500.

Wkręcisz się, to będziesz sobie powoli bazę sprzętu budował.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Johnyzwędką

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 19.05.2025, 22:34 »
Na początek potrzebujesz jednej w miarę uniwersalnej wędki. Średni ćw, średnia długość, średnia praca, średnia cena.
Po prostu coś takiego kupić i jazda nad wodę. Jako początkujący w ogóle nie odczujesz różnicy, nie będziesz wiedział, jak ją wykorzystać... między wędka za 300 a za 2300.
Proponuję coś 3,6 m, do 60-80 g, w cenie 200-300 zł. Z tym że u nas na giełdzie możesz fajna uzywkę trafić w tych pieniądzach, co nowa kosztuje z 500.

Wkręcisz się, to będziesz sobie powoli bazę sprzętu budował.

Oczywiście rozumiem. Ale najpierw chciałbym od czegoś zacząć

Padły wcześniej dwie nazwy kijków

Pierwszy wybór to WĘDKA ROBINSON STINGER FEEDER 3,30m 20-60g 3+3. Tania i dobra.
DAIWA BLACK WIDOW FEEDER 3,30m 60g METHOD też dobra.

też potwierdzasz, że to dobry wybór ?
jedynie dla większej różnorodności kupiłbym Robinsona jak jest a Daiwe np 3,60

miałbym 4 kijki gdzie mógłbym poznać co i jak. Czy to dobra opcja ?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2225
  • MFT
« Odpowiedź #14 dnia: 20.05.2025, 07:13 »
Obu tych wędek nie miałem, ale nie widzę przeciwwskazań.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!