Autor Wątek: Strzałówka do plecionki  (Przeczytany 1953 razy)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Strzałówka do plecionki
« Odpowiedź #15 dnia: 24.05.2025, 09:34 »
Tomku, rozumiem Twoje zdziwienie/zaskoczenie co do plecionki w charakterze linki głównej. Jednakże spotkałem się z takimi zapisami i dlatego też o nich wspominam.
Dla przykładu regulamin prywatnego łowiska: KLIK. Ponadto mamy na wodzie PZW w o/Tarnów, na łowisku ZiW (S-2), zapis o zakazie stosowania plecionki jako linki głównej, zaś samą plecionkę dopuszcza się jako strzałówkę, jednakże nie dłuższej jak 12m.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 680
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 24.05.2025, 20:44 »
Marcin, nie spotkałem się z takim regulaminem, w takim przypadku też bym użył plecionki, jako strzałówki, która lepiej ładuje wędkę, niż męczyć się ze strzałówką z FC, który dodatkowo, przy większych grubościach lubi się prostować i "uciekać" z kołowrotka.
Mowa tu o rzutach dystansowych ciężkim obciążeniem i maksymalnej sile wyrzutu, gdzie strzałówka musi wytrzymać wiele a linka główna powinna być możliwie cienka, żeby daleko leciało.
Przy umiarkowanych odległościach wystarczy linka główna z żyłki lub cienka plecionka (jeśli wolno) ze strzałówką z grubszej żyłki dającej dodatkową amortyzację.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 258
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 25.05.2025, 18:27 »
Z reguły na większości łowisk można stosować strzałówki z plecionki (pozornie), bo w regulaminie jest tylko mowa o lince głównej :D W przypadku kontroli i pretensji ma się bardzo logiczny argument i praktycznie racje na podstawie interpretacji. Chociaż parokrotnie pisałem do łowisk z takimi zapiskami i nagle okazywało się, że strzałówki też nie można, bo autor "miał" już to na myśli.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg