Autor Wątek: Koła wędkarskie - dodatkowe zakazy niewystępujące w regulaminie PZW  (Przeczytany 10545 razy)

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
Witam,
Zastanawiam się czy koło, do którego nalezę może wnieść w regulamin amatorskiego połowu ryb dodatkowe zakazy.
Otóż chciałbym wnioskować ze swoimi znajomymi aby nasze koło od nowego roku wprowadziło całkowity zakaz zabierania okoni z łowiska np. na okres 3 lat.
Pomysł narodził się w mojej głowie i poprało go paru moich kolegów po kiju, ponieważ jest zauważalny zanik okonia w rzece, na której wędkujemy. Powodem takiego stanu naszym zdaniem jest łowienie okoni przygotowujących się do tarła, a w tym roku między styczniem, a lutym widywaliśmy jak wędkarze łowili sztuki do 40cm. i zabierali do domów okonie napąpowane ikrą po brzegi.
Chcielibyśmy też wnioskować o zrobienie odcinka rzeki "no kill" gdzie można jeszcze spotkać medalowe klenie, brzany oraz jazie, których z roku na rok również coraz mniej widać.
Może ktoś z was spotkał się już z takimi pomysłami i mógłby się podzielić jak wygląda sytuacja ze zgłaszaniami takich wniosków.
Pozdra :)
Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
Jasne, że możecie wnioskować. Na koniec roku na walnym złożycie wniosek o to co chcecie. Jeśli przejdzie przez głosowanie wszystkich obecnych na zebraniu to macie sprawę załatwioną. Może jeszcze być taka możliwość a nawet będzie że zarząd twojego koła podda tą uchwałę  pod głosowanie zarządu okręgu i wtedy sprawa będzie załatwiona na 100%. My wprowadziliśmy w ten sposób zakaz połowu szczupaka i karpia przez okres 2 lat na jednym łowisku. Teraz jest też sprawa " No kill" chcemy aby ten zbiornik był tylko sportowy. Ale jak wyjdzie zobaczymy (mam nadzieje że przejdzie, podstawa to siła głosujących.Czasami warto zebrać kolegów, koleżanki z koła zrzeszyć się na walne i przyjść i wtedy można sporo załatwić). Problem polega w tym że wielu ludzi ma to wszystko w d...
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
U mnie np na wodzie kołowej jest zakaz zabierania amura i to się sprawdza, sami wędkarze pilnują siebie. Jeden był co chciał zabrać amura do domu to w ciągu minuty obok niego stało 3 kolegów po kiju.
Michał

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Piękna i słuszna idea . O ile się orientuję to można takie coś wprowadzić . Sprawa nie jest prosta bo musi się odbyć głosowanie a następnie papier powinien zatwierdzić okręg . Jak widzisz droga pełna pułapek , złych duchów i czarownic :D
Z całego serca życzę  Kolego powodzenia .

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
Chętnie zrobiłbym tak samo u siebie z okoniem, też go ludzie łowią przed tarłem, a ikrę uważają za przysmak... dość mam słuchania jak je dobrze na patelni zrobić... tylko u mnie za dużo właśnie takich "mam wyj***ne"... więc pewnie byłoby ciężko...
W każdym razie trzymam kciuki za Twoją sprawę.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
 Jeżeli koło jest opiekunem łowiska to wystarczy poddać taki wniosek pod głosowanie na walnym zgromadzeniu członków jeżeli wniosek otrzyma większość to staje się obowiązującym przepisem     
Krzysztof

elvis77

• Gość
A czy jeśli nie zatwierdził tego zarząd okręgu to zakaz ten  dotyczy tylko członków tego Koła. Tak było u mnie w kole. Jedno koło które jest prawnym opiekunem wody wprowadziło zakaz łowienia,ale nie zatwierdził tego ZO i zakaz dotyczył tylko członków tego koła.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
A czy jeśli nie zatwierdził tego zarząd okręgu to zakaz ten  dotyczy tylko członków tego Koła. Tak było u mnie w kole. Jedno koło które jest prawnym opiekunem wody wprowadziło zakaz łowienia,ale nie zatwierdził tego ZO i zakaz dotyczył tylko członków tego koła.
To jest tak głupie, że aż śmieszne ;D
(Piszę o zaistniałej sytuacji, nie o Twoim wpisie!)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Warto dodać, o czym wspomniał Daniel, że jeśli nie zatwierdzi tego Okręg, to przepis ten będzie dotyczył tylko członków koła.
Faktem jest, że w niektórych kołach podejmuje się takie uchwały, nagłaśnia sprawę (np. wieszając różne regulaminy nad wodą) i bazuje się na niedoinformowaniu wędkarzy spoza koła, którzy też się zaczynają do tego stosować ;) Może jednak znaleźć się ktoś, kto będzie bardziej zorientowany w temacie. Wszystkie zmiany zatwierdzone przez okręg podawane są w książeczkach zezwoleń przy opisie danej wody.

Ja kiedyś po raz pierwszy byłem na takim stawie PZW, gdzie członkowie podjęli sobie uchwałę, że wolno tam tylko łowić na spławik. Nie miałem o tym pojęcia, zarzuciłem jedną gruntówkę i jedną spławikówkę. Po chwili pojawił się wędkarz z odznaką SSR. Człowiek ten niestety nie miał pojęcia jak to wszystko działa. Był przekonany, że zakaz dotyczy wszystkich wędkarzy.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
Warto dodać, o czym wspomniał Daniel, że jeśli nie zatwierdzi tego Okręg, to przepis ten będzie dotyczył tylko członków koła.
Faktem jest, że w niektórych kołach podejmuje się takie uchwały, nagłaśnia sprawę (np. wieszając różne regulaminy nad wodą) i bazuje się na niedoinformowaniu wędkarzy spoza koła, którzy też się zaczynają do tego stosować ;) Może jednak znaleźć się ktoś, kto będzie bardziej zorientowany w temacie. Wszystkie zmiany zatwierdzone przez okręg podawane są w książeczkach zezwoleń przy opisie danej wody.

Ja kiedyś po raz pierwszy byłem na takim stawie PZW, gdzie członkowie podjęli sobie uchwałę, że wolno tam tylko łowić na spławik. Nie miałem o tym pojęcia, zarzuciłem jedną gruntówkę i jedną spławikówkę. Po chwili pojawił się wędkarz z odznaką SSR. Człowiek ten niestety nie miał pojęcia jak to wszystko działa. Był przekonany, że zakaz dotyczy wszystkich wędkarzy.
Czyli musiałem pouczać strażnika SSR?
Szczyt... :-\
Pozdrawiam
Marcin

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Doskonałym wyjściem jest w prowadzenie osobnej opłaty za możliwość połowu na wodzie koła
Można w tedy wprowadzić zdrowy regulamin
mieć w pływ na to czym sie zarybia
kto łowi w takiej wodzie
poprostu czysta przyjemność....
Sam łowie na wodzie mojego koła pzw fakt trzeba zapłacić druga karte oprocz pzw koszt niemaly kilka stowek ale panowie jest radość , przyjemność
Maciek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
Doskonałym wyjściem jest w prowadzenie osobnej opłaty za możliwość połowu na wodzie koła
kto łowi w takiej wodzie
Sam łowie na wodzie mojego koła pzw fakt trzeba zapłacić druga karte oprocz pzw koszt niemaly kilka stowek ale panowie jest radość , przyjemność

Właśnie , to co pisze Maciek . Jednak można ale o co chodzi , o kasę ? Maciej , jaka to woda i czy NK ?

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Woda pzw dla członków mego koła
nie rozumiem co znaczy NK....
Maciek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
No Kill - nie zabijaj  ;)

E: Priv  :thumbup:

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
kto łowi w takiej wodzie

Zrobiliście sobie prywatną komercję na państwowej wodzie, tak mam to odczytywać?