Autor Wątek: Podwyżki cen na komercji  (Przeczytany 1778 razy)

Offline Festusus

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Ulubione metody: method feeder
Podwyżki cen na komercji
« dnia: 15.06.2025, 19:06 »
Czołem. Nie będzie to jakoś zbyt odkrywczy wpis. Natomiast moje ostatnie bastiony komercji, gdzie dało się połowić dużo taniej już praktycznie nie istnieją. Właśnie planuję wypad z synem kilkuletnim na komercję w mojej okolicy i muszę wyłożyć na dzień dobry 80-100 zł za możliwość jednodniowego wędkowania mając swój sprzęt. Mało - dużo, to zależy jak się patrzy. Dla niektórych to drobnostka, dla innych górka. Ja rozumiem, że komercja to prywatny biznes i to jest absolutna autonomia właściciela, który dyktuje warunki cenowe. Jaka alternatywa? PZW to jest też cyrk z opłatami rocznymi. Własny staw może :)
Grzegorz

Non omnis moriar

Offline Szpadel

• Reputacja: 178
Odp: Podwyżki cen na komercji
« Odpowiedź #1 dnia: 15.06.2025, 19:24 »
Własny staw? ???
Jak Ci opłata pzw jest droga albo jak wejście na komercję też jest drogie, to położenie kilkudziesięciu tysi na wykopanie, uprzątnięcie ziemi i zagospodarowanie tereny to Cię wyrwie z butów ;D

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 391
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 15.06.2025, 20:01 »
Pzw okręg katowicki, za śmieszne 460zł + 150zł wkładka no kill na 10ha licencji mam ryb do porzygu, różnorakie gatunki. Jedyne czego mi brakuje to rybnej rzeki blisko domu, jak Ty Odrę pod Wrocławiem.
Dzierżno uzależnia

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 15.06.2025, 20:32 »
Czy Ty cyrkiem nazywasz możliwość łowienia cały rok za równowartość 5 wypadów na komercję?
Cyrk.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Festusus

« Odpowiedź #4 dnia: 15.06.2025, 21:18 »
Uuu jacy obrońcy PZW się znaleźli :D :D Spoko, z tym stawem to była ironia. A co do PZW. Jak masz 4-5 wyjść w roku na ryby to można się zastanawiać nad komercją, albo PZW.
Grzegorz

Non omnis moriar

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2231
  • MFT
« Odpowiedź #5 dnia: 15.06.2025, 21:26 »
To nie jest obrona PZW. Chłopaki na śląsku mają już kilka fajnych wód. U mnie mam 3 No-Kille. Pozostałe wody to dramat. Inni nie mają tyle szczęścia i w ogóle wszędzie mają dramat...
I prawda jest taka, że masz roczną składkę w cenie pięciu wyjść na komercję.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #6 dnia: 15.06.2025, 21:31 »
Rok łowienia za 600 zł mając do dyspozycji kilkadziesiąt wód to chyba dobry deal. Na pzw niestety trzeba się przyłożyć to nie działa jak na komercji.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #7 dnia: 15.06.2025, 22:14 »
W mojej okolicy cena za sensowną komercje zaczyna się od 100 zł za dobę. Tanio już było :P Wędkarstwo to biznes który z roku na rok zyskuje na popularności. Szczególnie "karpiarstwo" (Cudzysłów nie przypadkowy, bo chodzi głównie o połowy ryb karpiowatych). Jest popyt, jest podaż. Właścicieli komercji to widzą i skrupulatnie wykorzystują.

Powiem więcej... 100 zł to nie jest tragedia. Chcąc jechać na komercje w Wielkopolsce typu Szachty / Fiszka, ceny zaczynają się od 140 w górę :) A gdzie paliwo, towar, jedzenie? No właśnie.

Sam, mimo że niegdyś łowiłem tylko i wyłącznie po komercjach, obecnie obławiam głównie pzw. Opłaciłem kartę + łowisko mam 5 min od domu. Może nie łowie tak dużo jak kiedyś (obecnie 5 wypadów na zero :D) ale jak już siądzie to na prawdę nie ma nic piękniejszego niż hol dużego karpia z pontonu na ultra dzikiej wodzie, przynajmniej dla mnie :) No i cenowo ogromna oszczędność.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Festusus

« Odpowiedź #8 dnia: 15.06.2025, 22:36 »
Ledi zgadzam się z tym co napisałeś. Nie chciałem tym wpisem marudzić za bardzo, ale chyba właśnie zatęskniłem za tamtymi czasami. Co do no-kill (PZW) we Wrocławiu to są jakieś żarty. Może jeden zbiorniczek i koniec. Kiedyś był kawałek Odry no kill, ale przetrwał pół roku bo gumofilce zaczęli strasznie protestować.
Grzegorz

Non omnis moriar

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 15.06.2025, 23:00 »
Ledi zgadzam się z tym co napisałeś. Nie chciałem tym wpisem marudzić za bardzo, ale chyba właśnie zatęskniłem za tamtymi czasami. Co do no-kill (PZW) we Wrocławiu to są jakieś żarty. Może jeden zbiorniczek i koniec. Kiedyś był kawałek Odry no kill, ale przetrwał pół roku bo gumofilce zaczęli strasznie protestować.

Nie zaczęli protestować tylko pewnie poszli na walne i przegłosowali zniesienie no killa tylko i aż, co do samych cen na komercjach to są one robione typowo pod karpiarzy z prostej przyczyny - oni nie siedzą 4 godziny tylko 4 dni także w tygodniu dodatkowo często karpiarze organizuja zawody rezerwując terminy z nawet i rocznym wyprzedzeniem, więc lepiej ukierunkować się na tą grupę odbiorców niż niedzielne osoby z feederami bo mówiąc w dużym skrócie, większy zysk. Dodatkow dochodzi fakt, że niektóre komercje wprowadzają już minimalną ilość dni, coś w stylu zezwolenie na trzy dni i więcej, ale o tym wszystkim już pisałem dawno temu, wtedy niektórzy pisali, że to się w końcu zmieni jak będzie zwiększy się ilość łowisk komercyjnych, a co za tym idzie konkurencja i zmniejszenie cen, ale coś mi się wydajem, że do tego to jeszcze lata świetlne, bo komercje powstają jak grzyby po deszczu, a ceny zamiast spadać to rosną, ale ja tam na komercje nie jeżdżę więc mój komentarz potratkuj raczej jako jakąś opinię obserwatora niż coś rzetelnego.

Offline pitry1987

• Ekspert
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #10 dnia: 16.06.2025, 05:30 »
Ja się na stowarzyszenie. Ryby mniejsze ale przynajmniej różne gatunki. Ceny niektórych komercji koło mnie to 70 pl dzień. Jak czasem jeszcze dziecko chca doliczyć jako towarzysza i mam tylo 3 h łowienia nie interes.
Najlepiej mnie bawi gadka o kosztach a tu paragonu brak, więc spokojnie można straty fiskusowi raportować i płacić mniej podatków, ryb nowych brak albo symbolicznie, pracowników też brak albo na czarno bądź z Ua też po kosztach. Na yt często mówią nasi, że płacą  w Uk czy Irlandii 10 funtów. U nas wejście droższe a często nieoferujacego nic specjalnego wzamian. Najlepiej chyba kupić albo wydzierżawić ze 3 ha wody, nawalić miejsc kolo siebie jak na bielawie czy innych zawodniczych komercjach i życzyć sobie 70 pln  za połów  i tak na prawdę karmienie ryb.
Bo rybka lubi pływać i to nie w patelnianym oleju 😃

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 391
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 16.06.2025, 05:47 »
Uuu jacy obrońcy PZW się znaleźli :D :D Spoko, z tym stawem to była ironia. A co do PZW. Jak masz 4-5 wyjść w roku na ryby to można się zastanawiać nad komercją, albo PZW.

Nawet jakbym miał wyjść 5 razy w roku to wolę pzw. Weekendami i w okresie wakacyjnym na komercjach masz jak na targu o 7 rano, niektóre komercje wyglądają jak basen miejski - Grodzisko pod Częstochową. Na PZW mam przede wszystkim spokój i piękne urokliwe miejsca a jeden amur 5kg i kilka linów na 3-4h zasiadce jest warty więcej jak tuczniki z komercji. Tak, trzeba w to włożyć trochę pracy, ale w większości przypadków wystarczą okulary polaryzacyjne i częste spacery w słoneczne poranki, zobaczyć gdzie ryba ustawia się przy powierzchni, gdzie łowią miejscowi, następnie kupić wór kukurydzy na allegro, jedno wiadro zakisić, drugie zafermentować i przepis na rybne pzw gotowy. Taka ciekawostka, od początku marca nie używałem do metody waftersów czy pelletów, jedynie aller do podajnika, na bagnecie moja kuku, na brak ryb nie narzekam. Ty masz Odrę, jedź kilka razy z rowerami z młodym nad rzekę, obczajcie miejscówki, później siadaj z feederem i batem. Pooglądaj filmy Marcina Siwego i Grzegorza Grabowskiego jak rybną masz wodę pod nosem.

Dzierżno uzależnia

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #12 dnia: 16.06.2025, 12:58 »
Gdzie jeździłeś na komercje w okolicy Wro?
Jak coś to mam bajorko za 30zl/ dniówka

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #13 dnia: 16.06.2025, 13:06 »
W mojej okolicy cena za sensowną komercje zaczyna się od 100 zł za dobę. Tanio już było :P Wędkarstwo to biznes który z roku na rok zyskuje na popularności. Szczególnie "karpiarstwo" (Cudzysłów nie przypadkowy, bo chodzi głównie o połowy ryb karpiowatych). Jest popyt, jest podaż. Właścicieli komercji to widzą i skrupulatnie wykorzystują.

Powiem więcej... 100 zł to nie jest tragedia. Chcąc jechać na komercje w Wielkopolsce typu Szachty / Fiszka, ceny zaczynają się od 140 w górę :) A gdzie paliwo, towar, jedzenie? No właśnie.
Nie porównuj łowisk z zarybieniówką do tych z okazami.
W Wielkopolsce można połowić na prywatnym akwenie za 50zl.
Maślanka, Tarnowski Sad, Matchpro Arena.
Na mniej popularnych jak u Dionizego jest jeszcze taniej.

Offline Festusus

« Odpowiedź #14 dnia: 16.06.2025, 13:34 »
Gdzie jeździłeś na komercje w okolicy Wro?
Jak coś to mam bajorko za 30zl/ dniówka

Staw Wilczyce, Milicz, Ligota i parę lat temu Krobielowice.
Grzegorz

Non omnis moriar