Autor Wątek: Gotowe przypony do Method feeder  (Przeczytany 2182 razy)

Offline SławekM

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: bolonka
Odp: Gotowe przypony do Method feeder
« Odpowiedź #15 dnia: 28.07.2025, 11:16 »
Witam proszę o pomoc , nie mam czasu na wiązanie przyponów , czy może mi ktoś polecić dobrej jakości gotowe przypony , z bagnetami  ,push stop ,  wolę z hakami z zadziorem , ale macie doświadczenia z hakami bezadziorowymi proszę o informację pozdrawiam.

Według mnie najlepsze gotowce ma Guru obecnie, w różnych wersjach - głównie do Metody. Masz tu spory wybór, do tego są na dwóch typach haków. Zapewniam, że nie potrzebujesz zadziora, bo kij pochłania energię ryby i zapobiega spadom, i przede wszystkim wygodniej jest ją wypinać w podbieraku. Jak ryba się zacina za kraniec pyska to i tak będą spady :)

Dobra opcją są też przypony Kamasan'a na hakach B911 Czy też Drennana na hakach Wide Gape. Można kupić hak z gumką, o długości 30 cm i skracać przypon. W takim układzie zapasuje na przykład do pellet wagglera lub zestawu feederowego. O ile nie startujesz w zawodach przypon 30 cm jest bardzo skuteczny, polecam filmy Guru Underwater, gdzie obala się mit o tym jak świetny jest długi przypon na wodzie stojącej.

W przypadku Guru masz do wyboru dwa typy haków, jak mam jeden i drugi, ale wolę Wide Gape. Dlatego, że wypinam ryby za pomocą palców, jest to o wiele łatwiejsze niż przy hakach QM1 Yu potrzeba często wypychacza). Są też różne grubości żyłki, co też może bardzo pomóc, bo cieńsza żyłka przy mniejszych karpiach może zapobiegać wydostawaniu się przynęty poza podajnik. Teraz są waftersy mniejsze, jak Ringers Mini (5 mm), i tutaj  pewne kombinacje z przyponami mogą okazać się strzałem w 10-tkę i dać większą ilość ryb.

Wg mnie przypony Guru są najlepsze. W przeciwieństwie do takich Prestonów mają gumkę, co daje możliwość skrócenia włosa, co też może dać większą ilość zacięć.

I jeszcze raz, nie wchodź w przypony z mikrozadziorem do feedera na wodzie stojącej, zwłaszcza Metody, bo to zbędne. O ile nie nastawiasz się na bardzo duże karpie, stanowi to przeszkodę a nie pomoc. Obecne wędki są na tyle dobre, nawet te tanie, że mają świetną amortyzację, a to zapobiega wypinkom, o ile nie popełnia się jakichś kluczowych pomyłek.
Dzięki za dobrą radę pozdrawiam.