Autor Wątek: Mocniejszy, nie koniecznie starszy brat dla Nzone S 10ft/40g  (Przeczytany 382 razy)

Offline furgon

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
Cześć
Mam za sobą pierwszy poważny sezon z wędkarstwem gruntowym. Łowię głównie NZone S 10ft/40g, ale mam jeszcze black draft picker od mikado (9ft i 10ft) i prestona dura carp 11ft/40g. Podajniki to 15-20g. W zasadzie opędzam tą daiwą komfortowo dystans ~30-35m, niewiele dalej prestonem, ale z nim jakoś się nie polubiliśmy. Łowisko to zbiornik w kształcie owalu z wyspą pośrodku, max ok 2m głębokości. Szukam wędki, która pozwoli mi na podobny komfort wędkowanie na dystansie ok 45-50m. Gdybym miał opisać ten kij, to byłby to mocniejszy brat ww nzona S. Kierując się tą logiką myślałem o nzonie super slim (chyba że gdzieś trafię S) 11ft cw 60g. Wydedukowałem sobie, że powinienem to ogarnąć 30g podajnikiem 11ft wędziskiem, ale przyznam że nie wiem czy to poprawna logika :) A być może jest kij 10ft, który spełnił by moje oczekiwania. Preferuje wędziska dwuskładowe, 11ft to max. Zaglądałem do oferty zemexa i myślałem o Zemex 2025 Iron Light 11ft 60g. Proszę o jakieś propozycję. Budżet ~500plnów

Offline Nextion

• Aktywny użytkownik
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Mocniejszy, nie koniecznie starszy brat dla Nzone S 10ft/40g
« Odpowiedź #1 dnia: 16.10.2025, 11:26 »
Odpowiem, bo posiadam zarówno Nzonkę 10ft do 40g, 11ft do 60g (3skład) i Irona 11ft do 50g. Zarówno Eską 11ft jak i Ironem obłowisz spokojnie ten dystans, który wskazałeś, ale Iron jest mocniejszy i trochę mniej finezyjny. Rzutowo wypada jednak lepiej i machniesz nim z 5-10m dalej niż daiwą. Wszystko zależy jakie ryby łowisz, bo jeśli głównie takie 1-3kg to nie szedłbym w Irona - będziesz miał mniej frajdy z holu :)

Odnośnie dostępności tej daiwy to nadal są dostępne (mają lepszy węgiel niż obecne super slimy) - np. tutaj: https://jarofishing.pl/centrum-wedkarskie/wedka-daiwa-n-zon-s-light-feeder-335-60g.html

Offline furgon

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 17.10.2025, 10:28 »
Dziękuję. Ten nzon z linku jest w 3 składzie. Był robiony w 2 składzie, czy tylko wersja cw50g?

Offline szulmar

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 17.10.2025, 11:26 »
Wersja 60gr w 3-składzie, wersja 50gr dwuskład.