Autor Wątek: Nęcenie długotrwałe w zimę  (Przeczytany 857 razy)

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Nęcenie długotrwałe w zimę
« dnia: 05.01.2026, 23:55 »
Hej, czy ktoś z was próbował może nęcić miejscówkę w zimę? Przypomniało mi się że mrozami sprawdziłem miejsce na którym często siada jeden wędkarz i okazało się że trzyma się tam ryba. Jest do dosyć płytka (średnio 1.5m) miejscówka z niską temperaturą wody i twardym dnem znajdująca się blisko brzegu. Czy myślicie że takie zachowanie ryb może być efektem regularnego nęcenia? Dzięki za odp i zapraszam do dyskusji.

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2097
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Nęcenie długotrwałe w zimę
« Odpowiedź #1 dnia: 06.01.2026, 07:54 »
Wątpię, przyznam szczerze. Po prostu często są miejsca, gdzie z jakichś powodów trzyma się ryba zimą, która zwłaszcza na wodzie stojącej nie potrzebuje wiele pokarmu. Na kilku zbiornikach klubowych czy komercyjnych wiem np. gdzie zarzucać, bo przez kilka lat łowienia tam wiem gdzie ryba zimuje. Jest jednak kilka 'ale'. Taki karp ma często okres, kiedy w ciągu dnia rusza się trochę i lekko żeruje (no chyba, że jest mróz). Więc jakaś mała porcyjka pokarmu może go do czegoś przyzwyczaić, do takich odwiedzin, o ile nie jest to zbyt daleko od 'zimowiska'. Kolejna sprawa to ocieplenie klimatu. W grudniu było kilka dni z temperaturą 15-16 stopni u mnie, do tego kilka nocy z temperaturą powyżej 10 stopni. Woda nie zdążyła się ochłodzić tak jak zwykle i ryba była bardziej aktywna. Dopiero teraz przyszły mrozy i woda się wyziębi jak na zimę przystało. Moim zdaniem taki grudzień można traktować jak listopad, z rybą wciąż aktywną, choć dużo mniej niż w październiku.

Pytanie też czym nęcić? Wg mnie najlepsze będą białe o tej porze roku, drugie w kolejności pellety 2 mm.

W pewnych wypadkach nęcenie może mieć sens zimą, należałoby to sprawdzić. Jednak...jak nęcić stale jeżeli są takie wahania pogody? Do tego ryba często unika mocniej nęconych miejsc, trzeba więc wszystko odpowiednio ograniczyć. Ale są pewne szanse, że na pewnych łowiskach to zadziała. Bo sam się zastanawiam, czy jeżeli nawet przy cieplejszej pogodzie zimą podnęcamy lekko, to czy ryba to zapamiętuje? Wg mnie to prawdopodobne, że takie miejsca są potem częściej odwiedzane, nawet jeżeli nie ma juz tam pokarmu. Ryba jak inne zwierzęta powinna o takich rzeczach pamiętać. Sęk w tym, aby nęcić tak aby nie odstraszyć :)
Lucjan

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 751
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 06.01.2026, 09:34 »
Hej, czy ktoś z was próbował może nęcić miejscówkę w zimę? Przypomniało mi się że mrozami sprawdziłem miejsce na którym często siada jeden wędkarz i okazało się że trzyma się tam ryba. Jest do dosyć płytka (średnio 1.5m) miejscówka z niską temperaturą wody i twardym dnem znajdująca się blisko brzegu. Czy myślicie że takie zachowanie ryb może być efektem regularnego nęcenia? Dzięki za odp i zapraszam do dyskusji.

Nęciłem miejscówkę na jeziorze cały grudzień. Łowiłem bardzo fajne płocie. Kwestia doboru miejsca,towaru i pory łowienia.

Offline bogdanspławik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 10
  • Spławik ponad wszystko
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #3 dnia: 07.01.2026, 21:51 »
Jednej zimy tak zrobiłem ale na wiosnę efektów nie było, jak ci wyjdzie to może po prostu ja nie miałem szczęścia tamtego roku :thumbup:
Jestem spławikowcem i nic co spławikowe nie jest mi obce

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 08:30 »
Polecam płatki owsiane/żytnie, otręby, wiórki kokosowe. Bardzo dużo błonnika dobrze czyści ryby. Napewno nie polecam nęcić jakimiś wysokobiałkowymi produktami - trawi się to fatalnie w zimnej wodzie