Autor Wątek: Pierwsza tyczka... ;)  (Przeczytany 450 razy)

Offline Grimmnir

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Pierwsza tyczka... ;)
« dnia: 08.01.2026, 19:54 »
Witam
To mój pierwszy post na forum i od razu pytania i prośba o pomoc :)
Panowie, koniec końców po method feederowaniu jako odskocznia przyszedł czas na tyczkę, decyzja zapadała długo ale w końcu zapadła ostatecznie, tyka zamówiona :)
wybór padł na Matrix XTR300, kij będzie wykorzystywany głównie do łowienia na komercjach i stawkach lokalnych kół PZW, dlatego taki wybór :)
W packu sa cztery topy , dwa typu match i dwa power. I teraz moje rozterki, cos poczytałem ale wole popytać jeszcze fachowców :)
Jakie rozmiary amortyzatorów i do nich żyłki dobrać.
Ktos zapyta jakie ryby zamierzam łowic? a wiec chciałbym jeden top zrobić żeby z karpiami nawet 10+ nie było problemu, drugi powiedzmy ryby 5-10kg,
topy matchowe powiedzmy jeden na jakies leszcze i karasie, czyli takie mniejsze a drugi pod rybki do 5kg :)
Nie interesuja mnie zawody ( na razie :P  ) łowienie rekreacyjne :)

Doradzicie jak ogarnać temat?

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1321
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Pierwsza tyczka... ;)
« Odpowiedź #1 dnia: 08.01.2026, 22:16 »
Ściągawka ze strony Matrixa (dotyczy hybrydowych amortyzatorów Silk):

Fachowe filmiki-poradniki dotyczące typów i rozmiarów amortyzatorów:

https://www.youtube.com/results?search_query=pole+elastic+choice

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 59
« Odpowiedź #2 dnia: 08.01.2026, 22:47 »
Ta tabelka jest świetna. Zmontuj dwa rodzaje topów i ogień. Ja zawsze wolę łowić grubiej niż cieniej. Proponuję z tej tabelki gumę 2,2 mm na karpie i 1,4 na mniejsze ryby (ale nie na płotki). Tylko dwa rodzaje. Potem sobie to wyregulujesz i będziesz łowił grubiej albo cieniej. Nie ma co kombinować na początku. Ceny amortyzatorów są niewielkie, potem możesz z nimi eksperymentować do woli. Te gumy od Matrixa są bardzo ok.

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 08.01.2026, 23:12 »
Ja z prestonów mam 1.2 świetne na jezioro nawet z linem da sobie radę tylko trzeba trochę powalczyć. 2.0 i grubszych używam na rzece do łowienia na dyski.