Autor Wątek: Chińskie auta  (Przeczytany 2102 razy)

Offline Festusus

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 33
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Chińskie auta
« Odpowiedź #45 dnia: 27.01.2026, 20:36 »
Tak tak, pod każdym lidlem są ładowarki, u mnie tak nowoczesne, że stoją bez kabli, widocznie ładowanie bezprzewodowe już wprowadzili xD

Nie mając możliwości ładowania w domu to BEV nie ma sensu, tracić 30-40min na ładowanie na stacjach za każdym razem. W Katowicach jedyny Supercharger Tesli ma całe 4 stanowsika i potrafi być zajęty w środku tygodnia o 9-10 rano. 2,5mln aglomeracja.

Czy masz auto elektryczne i ładujesz się na mieście? Czy swoją opinię wyrażasz tylko na podstawie obserwacji? Myślałem podobnie jak Ty, ale teraz jest inaczej. Jadę z dzieckiem do przychodni na rehabilitację - cyk postawili ładowarkę, jadę do Auchan na zakupy - ładowarka, jadę do Lidla - ładowarka. Jestem w pracy, mam swoją ładowarkę i się ładuję. Nie tracę specjalnie czasu na ładowanie siedząc w aucie.
Grzegorz

Non omnis moriar

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 416
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 27.01.2026, 21:46 »
Nie jeżdżę z dzieckiem na rehabilitację, do Auchana jeżdżę 3 razy w roku, do Carrefoura też, w lidlu jestem w zasadzie co drugi dzień, jest ładowarka ale bezprzewodowa, w pracy nie mam jak ładować.

Masz jeszcze jakieś złote rady?

Jeden odklejeniec od aut z Temu, drugi odklejeniec od BEV xD

Kwintesencja użytkowników chinoli, co szkłem chcieli dupę otrzeć. Kupujesz chińskie BEV żeby wjebać spalinowe webasto bo ogrzewanie jest słabe i zasięg spada xD

Dzierżno uzależnia

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 354
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #47 dnia: 27.01.2026, 22:06 »
Jeden odklejeniec od aut z Temu, drugi odklejeniec od BEV xD
Chciałem zareagować i poczuć się urażony, ale stwierdziłem, że chcesz mnie sprowadzić do swojego poziomu, a potem pobić doświadczeniem. ??? Dobrze, że ferie niebawem, pograsz trochę na kompie to i ciśnienie Ci zejdzie, bo na solidną edukację jeszcze za wcześnie.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #48 dnia: 27.01.2026, 22:10 »
Co tam skomlesz, fanatyku niedopracowanych produktów chińskiego reżimu? ;D
Dzierżno uzależnia

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #49 dnia: 27.01.2026, 22:16 »
Czy na tym forum już w żadnym temacie nie da się podyskutować z kulturą? Człowiek czyta te różne wątki i już wie dlaczego wędkarsko jesteśmy w czarnej dupie.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 27.01.2026, 22:21 »
Jesteś niespójny w  swoich wypowiedziach, nie tylko na temat aut (co do których Twoja wiedza nie sięga poza gimbazę),  kilka stron wcześniej obiecałeś się już nie odzywać, a tu proszę-krucjata trwa, nie ważne, że na bakier wiedzy, faktów, techniki...ważne że można wrzutkę z FB zapodać sobie podobnego, czasami lepiej nic się nie odezwać, niż zrobić to i rozwiać wszelkie wątpliwości. :-[ Dobrego wieczoru życzę, bo z Tobą motoryzacyjne dyskusje zakończyłem, betonu nie skruszysz i szkoda pary w klawiaturę,a  to zdaje się forum całkiem dojrzałych facetów.  A rynek zweryfikuje wszystko. I w przeciwieństwie do Ciebie nie będę miał problemu, by stwierdzić-myliłem się, wręcz przeciwnie, chciałbym by tak było, bo zjedzenie motoryzacyjnie Eu przez Chrl nikomu na dobre nie wyjdzie. Ale nie szat nie zamierzam drzeć z tego powodu, nie jestem tez forumowym krzykaczem z zerową wiedzą ogólną-ze spokojem sobie mogę poobserwować, ze względu na robotę mam bardzo dużą próbkę, więc łatwiej mi wyciągnąć REALNE wnioski.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #51 dnia: 27.01.2026, 22:21 »
Niestety ale się nie da, bo jak to polaczki mają w zwyczaju, dając im dowody dalej będą nazywać Cię idiotą :)

Przy auperchargerze Tesli w Kato tankuje 2-4 razy w tygodniu w godzinach dopołudniowych, ale chłop mi pisze, że jak nie mam BEV to się nie znam. No kurwa xD
Dzierżno uzależnia

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #52 dnia: 27.01.2026, 22:25 »

Jesteś niespójny w  swoich wypowiedziach, nie tylko na temat aut (co do których Twoja wiedza nie sięga poza gimbazę),  kilka stron wcześniej obiecałeś się już nie odzywać, a tu proszę-krucjata trwa, nie ważne, że na bakier wiedzy

Śmiem twierdzić, że wiedzą i umiejętnościami motoryzacyjnymi zjadłbym Cię razem z twoją pieluchą na śniadanie i wypluł przed południem, niewielu rzeczy jestem tak pewny :)
Dzierżno uzależnia

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 27.01.2026, 22:26 »
Niestety ale się nie da, bo jak to polaczki mają w zwyczaju, dając im dowody dalej będą nazywać Cię idiotą :)

Przy auperchargerze Tesli w Kato tankuje 2-4 razy w tygodniu w godzinach dopołudniowych, ale chłop mi pisze, że jak nie mam BEV to się nie znam. No kurwa xD
Może Cię skontaktuję z kilkoma posiadaczami EV z Kato to Ci wytłumaczą w jaki sposób sobie radzą...Chociaż wątpię, że zechcą nadawać takim rynsztokiem. Nie dopuszczasz do siebie podstawowych faktów a innych nazywasz fanatykiem, ogarnij się chłopaku, bo pośmiewisko z siebie robisz co w tym wątku kulturalnie zasygnalizowało Ci kilka osób siedzących głębiej w temacie.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #54 dnia: 27.01.2026, 22:28 »
Śmiem twierdzić, że wiedzą i umiejętnościami motoryzacyjnymi zjadłbym Cię razem z twoją pieluchą na śniadanie i wypluł przed południem, niewielu rzeczy jestem tak pewny :)
I tego się trzymajmy! Patrząc na takich "inżynierów" jak Ty jestem spokojny o światową motoryzację. :bravo: :thumbup:

Offline niebel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 27.01.2026, 22:33 »
Panowie PAX
Ta dyskusja już do niczego nie prowadzi.

Offline piszczu

• Reputacja: 54
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #56 dnia: 27.01.2026, 22:56 »
Panowie PAX

Ta dyskusja od początku do niczego nie prowadziła i nie doprowadzi z racji tego, że sposób patrzenia zależny od grubości portfela. Zazwyczaj Ci co piszą, że motoryzacja zatrzymała się na jakimś starym BMW E36 a wszystko co później to gniot bez 'duszy' to zazwyczaj osob, których nie stać na te auta 'bez duszy', potem półkę wyżej są Ci co jeżdżą autami za ~50k mówią 'po co kupować nowe jak to zaraz traci na wartości, lepiej kupić 3-4 latka' no i później są Ci, których stać na auta z salonu bez znaczenia czy to w leasing, raty czy za gotówke i Ci zazwyczaj nie wylewają swojej frustracy w internecie wtykając szpilki na różnych forach gdzie tylko się da, tylko kupują, jeżdżą, wymieniają ich nie interesuje co będzie się działo z tym autem po 100k przebiegu bo będą je wymieniali na nowe, tymi bolączkami będą przejmowali się Ci biedniejsi z grupy ~50k, a później oni robią 200-250k i sprzedają tym co jeszcze kilka lat wczesniej wypisywali, że motoryzacja skończyła się na BMW E36 i tak z generacji na generację, zmienia się tylko te ostatnie 'auto bez duszy' z jednej generacji na kolejną i tak krąg zatacza koło na nowo.

Offline Festusus

• Reputacja: 33
« Odpowiedź #57 dnia: 28.01.2026, 08:17 »

Czyli się nie znasz zupełnie :) Ja  przejeżdżam 2-4 razy obok lotniska i wiem jak się pilotuje samolot. Ta sama logika. I nie wyzywaj ludzi na forum, którzy mają inne zdanie jak Ty. Można dyskutować, ale trzymajmy poziom. Za duże emocji i nerwów niepotrzebnie.
Grzegorz

Non omnis moriar

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #58 dnia: 28.01.2026, 08:41 »
Napisałem gdzieś tam wyżej, że facet który zjadł zęby na nowych technologiach i liniach produkcyjnych mówił mi już 5-6 lat temu, że Chiny są już motoryzacyjnie w kalkulatorze a Europa dalej uzywa liczydeł... dodam na wlasne życzenie. Chiny kupiły nas jak Jaś lizaka. Pouciekalismy z technologia i produkcja do Chin bo chcielismy tanio... to mamy czego chcielismy. Oni brali najlepsze rozwiazania kopiowali i ulepszali, a my sie zastanawiamy jak zamocowac nakretke do butelki. Kiedyś Indianie powiedzieli madre slowa, ze jak bualy czlowiek zajmie cala prerie i zabije ostatniego bizona to zrozumie, ze pieniedzmi sie nie pozywi. Jestesmy zachlanni i ciagle nam malo.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Jozi

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #59 dnia: 28.01.2026, 10:02 »
Panowie PAX

Ta dyskusja od początku do niczego nie prowadziła i nie doprowadzi z racji tego, że sposób patrzenia zależny od grubości portfela. Zazwyczaj Ci co piszą, że motoryzacja zatrzymała się na jakimś starym BMW E36 a wszystko co później to gniot bez 'duszy' to zazwyczaj osob, których nie stać na te auta 'bez duszy', potem półkę wyżej są Ci co jeżdżą autami za ~50k mówią 'po co kupować nowe jak to zaraz traci na wartości, lepiej kupić 3-4 latka' no i później są Ci, których stać na auta z salonu bez znaczenia czy to w leasing, raty czy za gotówke i Ci zazwyczaj nie wylewają swojej frustracy w internecie wtykając szpilki na różnych forach gdzie tylko się da, tylko kupują, jeżdżą, wymieniają ich nie interesuje co będzie się działo z tym autem po 100k przebiegu bo będą je wymieniali na nowe, tymi bolączkami będą przejmowali się Ci biedniejsi z grupy ~50k, a później oni robią 200-250k i sprzedają tym co jeszcze kilka lat wczesniej wypisywali, że motoryzacja skończyła się na BMW E36 i tak z generacji na generację, zmienia się tylko te ostatnie 'auto bez duszy' z jednej generacji na kolejną i tak krąg zatacza koło na nowo.
Mądrze i w punkt kolega napisał
 Niby do czego ta dyskusja prowadzi, może niektórym się zdawać, że są mądrzejsi od innych?
Słusznie kolega zauważa, mam w dupie co będzie z nowym autem za kilka lat. Kupiłem nowe i się będę martwił za kilka lat, jak będę żył. Oglądałem chińskie auta przed zakupem ale stwierdziłem, że nie będę testerem aut, które dopiero startują na naszym rynku, dlatego kupiłem Volvo też chińskie.