Autor Wątek: Przynęty haczykowe  (Przeczytany 28233 razy)

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Przynęty haczykowe
« Odpowiedź #60 dnia: 14.03.2015, 08:30 »

A testowałeś już kulki Lorpio Magic?

Tak, ale na jednej sesji. Niestety bez wejścia ( truskawka ,tutti frutti) . Miałem również problem z pękaniem kulki po przewierceniu. ( 2 sztuki mi się odkruszyły) >:O... wiertełko drenana i prstona używałem, drenan nowiutki i bardzo pięknie wierci ( na innych kuleczkach,pelletach)

Pozdrawiam

Offline jacob1993

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #61 dnia: 04.04.2015, 00:34 »
bardzo spodobał mi sie patent przechowywania przynet w pudełku plastikowym z przegrodami zastanawia mnie tylko czy przynety nie przejda sie zapachami np owocowy z rybnym ? noszenie ze soba kilkunastu plastikowych słoikow na ryby jest co najmniej niewygodne

Offline elceha

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 04.04.2015, 00:48 »
Ja za to przymierzam się do Pelletu SB pikantna kiełbasa i mam problem z wyborem. 8 czy 12 mm będą lepsze do metody?
Łukasz

Offline Andrew126

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
« Odpowiedź #63 dnia: 06.04.2015, 14:25 »
Witam, mały off topic  nt. przynęt haczykowych. Czy łowił ktoś z Was na kuku konserwową Vernet? Podobno jako jedyna (?) ma całe ziarna, a nie ziarna odcinane od kolby. Takie całe ziarenko byłoby super zarówno na włos lub bezpośrednio na haczyk. Chciałem ją wypróbować ale nigdzie nie mogę jej dostać. Proszę o Wasze opinie i ewentualnie namiary na miejsce gdzie można ją kupić .

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #64 dnia: 06.04.2015, 14:30 »
Łowiłem na tą kuku i tak jak piszesz ziarna są całe łuskane a nie cięte z kolby.
Inne kuku pod tym względem jej do pięt nie dorastają.

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 06.04.2015, 17:08 »
Vernet-a kuku używałem i używam ,ale najczęściej jak nie mam tej z biedronki.I jedna i druga jest ok.Wszędzie zdarzają się trefne puszki,ale w tych firmach jednak większość ziaren jest cała.Biedra wygrywa ceną.

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #66 dnia: 06.04.2015, 21:58 »
bardzo spodobał mi sie patent przechowywania przynet w pudełku plastikowym z przegrodami zastanawia mnie tylko czy przynety nie przejda sie zapachami np owocowy z rybnym ? noszenie ze soba kilkunastu plastikowych słoikow na ryby jest co najmniej niewygodne
Tez ten patent mi się spodobał. Noszenie tych wszystkich pudełek to masakra. Pudełko skomponowalem ok 1,5 miesiąca temu. Funkcjonalnie świetnie się sprawdza ale zapachowo jakby trochę straciło. Nie pachnie mi już tak intemsywnie tuti fruti. Największy smierdziel powodujący wymioty jakby zalzal(speecjalnie teraz nos tam wsadzalem). Zapachy raczej się nie wymieszaly co poprostu oslabły. Ciężko określić czy aż tak żeby to miało jakiś wpływ. Może bardziej szczelne pudełko rozwiazaloby problem.

Teraz dzięki zdjęciu(zostało zrobione te 1,5miesiaca temu) zauważyłem i zweryfikowalem to odrazu ze te dwa Pellety na dole mocno obeschly. Są one mocno nasączone. Ma to swoje plusy bo się lepiej trzymają ale nie taki jest orginal. Co myślicie?
Ja za to przymierzam się do Pelletu SB pikantna kiełbasa i mam problem z wyborem. 8 czy 12 mm będą lepsze do metody?
Wydaje mi się ze 8mm będzie lepszy. Zawsze można założyć dwa albo np z kuku. Ale najczęściej u mnie ładuje sam i jest git
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #67 dnia: 06.04.2015, 22:09 »
Po prostu wietrzeją. Może lepiej by było każdą z osobna włożyć w woreczek strunowy, wycisnąć powietrze a potem do przegródki w pudełku
Pozdrawiam - Gienek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #68 dnia: 06.04.2015, 22:38 »
Pomysł z tego co pamietam kubatora z pojemniczkami z apteki to jest bomba polecam zakrecane malutkie .
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #69 dnia: 07.04.2015, 04:19 »
Adeptus, fajnie wyglądają te przynęty, mniam mniam... :D

Co do trwalości ich i zapachów - ja mam rok swoje pudełko i wciąż łowię na niektóre rzeczy... :) Jeżeli używasz pelletów, to polecam wykorzystanie jednego pudełka a la Sonubaits na skomponowanie mieszanki. Wtedy w pudełku możesz mieć kulki, które i tak swoj zapach mają, zaś pellety zamknięte w szczelnym osobnym pudełeczku.
Kulkę wystarczy nożem lekko poobcinać, aby uwalniała sporo zapachu, samo przewiercenie już dużo daje. Pellety natomiast nie tracą tak wiele - w wodzie odzyskują swoje wlaściwości. Zawsze można dodać jakiegoś Goo albo śmierdziela z Drennana...
Lucjan

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #70 dnia: 07.04.2015, 13:39 »
Pomysł z tego co pamietam kubatora z pojemniczkami z apteki to jest bomba polecam zakrecane malutkie .
Kubator wzywany do tablicy :) proszę szybko nam tu sprzedać ten patent :D Napiszcie coś więcej. Jakie pojemniczki?

Druid małe woreczki strunowe będą  nie wygodne.

Adeptus, fajnie wyglądają te przynęty, mniam mniam... :D

Co do trwalości ich i zapachów - ja mam rok swoje pudełko i wciąż łowię na niektóre rzeczy... :) Jeżeli używasz pelletów, to polecam wykorzystanie jednego pudełka a la Sonubaits na skomponowanie mieszanki. Wtedy w pudełku możesz mieć kulki, które i tak swoj zapach mają, zaś pellety zamknięte w szczelnym osobnym pudełeczku.
Kulkę wystarczy nożem lekko poobcinać, aby uwalniała sporo zapachu, samo przewiercenie już dużo daje. Pellety natomiast nie tracą tak wiele - w wodzie odzyskują swoje wlaściwości. Zawsze można dodać jakiegoś Goo albo śmierdziela z Drennana...
Też mi się podobają ;) Jednak trochę tracą swoje właściwości.
Ale wszystkie pellety(pikantna, wanilia, truskawka, te nasączone itd.) do jednej przegrody w takim pudełku a la SB? Nie dobrze bo większość moich przynęt to pellety ;D
Band Ums są z masy kulek ale ich nie nawiercam a nacinać też bym nie chciał żeby nie traciły swojego kształtu więc ciekawe czy to nie wpływa negatywnie na ich zapach
Na Goo jeszcze się nie szarpnąłem a śmierdziela z Drenana pewnie nabędę niedługo:)

może do tego pudełka dodać jakąś uszczelkę
Mariusz
Fishing Fighters Team

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 07.04.2015, 14:21 »

Chodzi o pojemniki na próbki do badań moczu i kału,dostępne w aptece w cenie od 0,60-1,50 pln/szt pojemność to: mały chyba 25ml,
a  duży 120ml

Offline pawel79ozo

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #72 dnia: 07.04.2015, 14:42 »
Polecam sklep internetowy "zrobsobiekrem" mają fajne pojemniczki w różnych rozmiarach ( opakowania kosmetyczne ) :) .

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #73 dnia: 07.04.2015, 14:44 »
W rossmanie też mają takie różne małe pojemniczki.

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #74 dnia: 07.04.2015, 20:47 »
Melduje się przy tablicy, ale widzę że elvis77 już wrzucił fotę moich pojemników :) ja używam tylko zakręcanych bo moim zdaniem są bardziej szczelne. Przynęty trzymam w oryginalnych opakowaniach a nad wodę zabieram tylko trochę w tych małych pojemniczkach na kał. Jeśli nie mam oryginalnego opakowania to przynęty pakuje do torebek strunowych a potem chowam w pojemnikach na mocz. Wydaje mi się że trzymanie wszystkich przynęt w jednym pudelku nie jest dobrym rozwiązaniem.  Zapachy się mieszają.  Pół biedy jeśli wszystkie przynety są łowne :) ale jak będzie tam jakaś która rybą nie podchodzi to całe pudełko traci moc takie pudelko na drobiazgi ma jeszcze jeden minus nie jest szczelne i przynety traca zapach.
Jožin z bažin