Autor Wątek: "Koszyk zanętowy z 6 haczykami. MEGA SKUTECZNY"  (Przeczytany 28868 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: "Koszyk zanętowy z 6 haczykami. MEGA SKUTECZNY"
« Odpowiedź #45 dnia: 21.11.2015, 23:23 »
Spoko D! Chyba faktycznie musimy popracować nad tolerancją! Czasem chęci nie wystarczą! Nie mam pretensji! To twoje górą! Wystawiłeś opcję do dyskusji! :thumbup:
Arek

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #46 dnia: 21.11.2015, 23:32 »
Arunio serio masz coś z tymi wykrzyknikami :D Panowie, nie chciałem siać fermentu, skłócić forumowiczów czy coś w tym stylu.. Jeśli ten wątek odniósł taki skutek to przepraszam, proszę adminów o usuniecie. Jestem nowy na forum może jeszcze nie wyczułem co "trzyma poziom" a co nie. I nie chodzi o to żeby "moje było góra" tylko żeby się wymienić poglądami i doświadczeniem.
Dawid

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #47 dnia: 21.11.2015, 23:36 »
Cholera no faktycznie mam. :-\ Zacznę się pilnować. To nie były jakieś odnośniki. Pisałem szczerze. (bez wykrzykników teraz>. ;D ;))
Arek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #48 dnia: 21.11.2015, 23:36 »
Nie chodzi mi o koszyk z wieloma hakami,bo to metoda znana za wschodnią granicą,prawdopodobnie na morzu też skuteczna i dozwolona ale nie wiem do końca.Bardziej pokazanie sprężyny z siatką i adresem gdzie kupić.Nie żebym się kogoś czepiał nie o to chodzi,
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #49 dnia: 22.11.2015, 00:14 »
W Norwegii, za kołem podbiegunowym, można sobie w jeziorze 10 przerębli zrobić i do każdego wieczorem wrzucić linkę z hakiem, zostawić na noc, przyjść rano i wyjąć 10 miętusów. Dla celów konsumpcyjnych zresztą się to robi. I wszystko jest ok. Wiem to od koleżanki z Tromso. Tak więc pewnie na Allegro sprzedają takie pomysłowe patenty na zagraniczne naszych rodaków wyprawy. I  nie ma w tym nic złego. Ja w ogóle jestem przeciwny zakazom w gospodarce, czyli w handlu również. 
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #50 dnia: 22.11.2015, 00:24 »
Właściwie jak tak poczytałem wpis Darka to dało mi do myślenia! (celowe K... faktycznie gnębią mnie te wykrzykniki) Sam czasem klnę. Po co się państwowa nomenklatura wpieprza w to czy owo. Przebiegasz w złym miejscu? łazisz po płotach? Dołów oznakowanych nie omijasz? A CH..ugo ci w Żyć ! Demokracja nastała! Po co hodować sobie kaleki? Za komuny 7mio latki z kluczem od domu na tasiemce po  ileś tysiąckroć metrów przez miasto do szkoły bez Gimbusa zasuwały i żyją do dziś jako samodzielni ludzie! Sory za oftopa Mateo! A po za tym ?? Witam Darku. Brakowało nam tu ciebie! ( Cholera Za te!)
Arek

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #51 dnia: 22.11.2015, 00:26 »
Tak więc pewnie na Allegro sprzedają takie pomysłowe patenty na zagraniczne naszych rodaków wyprawy. I  nie ma w tym nic złego. Ja w ogóle jestem przeciwny zakazom w gospodarce, czyli w handlu również.

Jeśli taki jest cel ogłoszenia, to czy nie powinno być w opisie tego przedmiotu, informacji o tym, że w Polsce jest to zakazane? :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Logarytm

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 22.11.2015, 00:33 »
Tak więc pewnie na Allegro sprzedają takie pomysłowe patenty na zagraniczne naszych rodaków wyprawy. I  nie ma w tym nic złego. Ja w ogóle jestem przeciwny zakazom w gospodarce, czyli w handlu również.

Jeśli taki jest cel ogłoszenia, to czy nie powinno być w opisie tego przedmiotu, informacji o tym, że w Polsce jest to zakazane? :)

Trzeba sobie zadać pytanie, kto jest potencjalnym kupcem? Jeśli wędkarz, to wie, że to niedozwolone. Jeśli jest to kłusownik, to również wie, ze jest to w Polsce niedozwolone, a może nawet tym bardziej wie o tym. Jeśli jest to osoba, która chce kupić ten sprzęt na wyprawy zagraniczne, gdzie stosowanie takich rzeczy jest dozwolone, to nie musi wiedzieć, ze w Polsce nie jest dozwolone. Podsumowując, taka informacja jest raczej zbędna.
Darek
Lub po polsku:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #53 dnia: 22.11.2015, 07:19 »
 Rzadko bo rzadko, ale tutaj się z Tobą, Darku, nie zgodzę. Są całe rzesze niedzielnych wędkarzy, którzy nie mają pojęcia, co wolno, a czego nie. Informacja "produkt zakazany na wodach PZW" czy coś podobnego, powinna gdzieś tam drobnym druczkiem być zamieszczona.
Na patelni, cholera, prawo nakazuje umieścić info "przed użyciem zdjąć folię"...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 22.11.2015, 10:32 »
Ale nie znajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności.Każdy wędkarz MUSI znać RAPR.Nie ma dyskusji.To tak jak z kierowcami.Mają znać przepisy w ruchu drogowym,bez względu na to kiedy zdawali egzamin.Nie ma tłumaczenia,że jeżdżą tylko w niedzielę do kościoła.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 22.11.2015, 10:40 »
Ale nie znajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności.Każdy wędkarz MUSI znać RAPR.Nie ma dyskusji.To tak jak z kierowcami.Mają znać przepisy w ruchu drogowym,bez względu na to kiedy zdawali egzamin.Nie ma tłumaczenia,że jeżdżą tylko w niedzielę do kościoła.

Oczywiście, tyle że ja przez 3 ostatnie lata miałem ze 2 kontrole, a jestem kilka razy w tygodniu nad wodą. Możemy śmiało założyć, że niedzielny wędkarz nigdy w życiu nie uświadczy kontroli, a co zabije takim nielegalnym sprzętem, to już jego...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #56 dnia: 22.11.2015, 14:39 »
To chyba jakiś  patent z nad amazonkki bo tam nie mają żadnego regulaminu i jak czlowiek tam jest głodny to wyjdzie nad rzekę załozy cos na haczyk i za jednym razem ma kilka rybek

Offline Logarytm

• Ekspert
« Odpowiedź #57 dnia: 22.11.2015, 16:39 »
Są całe rzesze niedzielnych wędkarzy, którzy nie mają pojęcia, co wolno, a czego nie.

Myślę, że każdy wędkarz, który ma kartę wędkarską i wykupione zezwolenie całoroczne wie, że łowienie takim patentem jest zabronione. Dopuszczam możliwość, że są wędkarze niedzielni, którzy wykupują sobie zezwolenie jednodniowe lub tygodniowe i tacy jegomoście mogą nie znać regulaminu. Wtedy taka informacja mogłaby być wskazana. Ale
każdy wędkarz MUSI znać RAPR.Nie ma dyskusji.
Nawet ten niedzielny i jednodniowy.

Oczywiście, tyle że ja przez 3 ostatnie lata miałem ze 2 kontrole, a jestem kilka razy w tygodniu nad wodą.
A ja w ubiegłym roku po raz pierwszy przeżyłem kontrolę, a łowię (z przerwami i z różną intensywnością) od 1987. Kontrola była tylko dlatego, że zarybili dwa dni wcześniej karpiem, czego nie byłem świadom - dowiedziałem się później z Internetu.
Na patelni, cholera, prawo nakazuje umieścić info "przed użyciem zdjąć folię"... :)
Głupota nie boli :)
Darek
Lub po polsku:

Offline RetroX

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Michał z Bytomia
« Odpowiedź #58 dnia: 22.11.2015, 23:48 »
Nie chodzi mi o koszyk z wieloma hakami,bo to metoda znana za wschodnią granicą,prawdopodobnie na morzu też skuteczna i dozwolona ale nie wiem do końca.Bardziej pokazanie sprężyny z siatką i adresem gdzie kupić.Nie żebym się kogoś czepiał nie o to chodzi,

Na początku zdenerwował mnie Twój post, bo niby czemu nie poddać czegoś pod dyskusję w cywilizowanym gronie. Dyskutować moim zdaniem można o wszystkim. Natomiast przemyślałem sprawę i przyznaję rację - jeśli jest jakakolwiek szansa, że ktoś to tu przeczyta i z tego powodu zacznie korzystać to podawanie linka było z mojej strony błędem, po co kogoś "kusić" czy ułatwiać zakupienie czegoś takiego. Mogłem po prostu wspomnieć o tym nie podając żadnych adresów, tak też  zrobię w przyszłości jeżeli nadarzą się jakieś kontrowersyjne tematy.
Michał z Bytomia

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #59 dnia: 23.11.2015, 08:23 »
:thumbup: zawsze możesz zmodyfikować swój post i usunąć chociażby adres
Staś
Klasyczny Feeder