Autor Wątek: Rzeczny feeder - kleń, jaź  (Przeczytany 46578 razy)

Chub

• Gość
Odp: Rzeczny feeder - kleń, jaź
« Odpowiedź #90 dnia: 05.01.2016, 13:13 »
Ależ czasami to robię. Ale tylko wówczas, jeśli złowię w specyficzny, nietypowy sposób, lub jest coś, czym można się podzielić z innymi Kolegami. A tak chwalić się tylko dla chwalenia? Jak ryba wygląda każdy wie.

Wiem wiem tak dla żartu napisałem :)
Swoją drogą wolałbym oglądać fotki tysiąca dwu kilowych kleni czy jazi z dzikiej rzeki niż 5 wigilijnych karpi z komercji :) ( nie żebym miał pretensje do łowiących na komercji)

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #91 dnia: 05.01.2016, 21:47 »
Panowie przeczytałem cały ten wątek i jestem pod wrażeniem jak macie pięknie rozpracowane rzeki. Terminologia jaką się posługujecie to dla mnie kosmos. Pełen szacun :bravo:. Ja po ostatnim wypadzie niedzielnym nad Parsęte postanowiłem poszukać miejscówek gdzie mógłbym ewentualnie spróbować zacząć łowić federem w rzece. Jest spory rybostan wielkich jazi i kleni , dużej płoci , lipieni, leszczy. Nie mam zielonego pojęcia gdzie zacząć i jak. Dodatkowo jestem troszkę ograniczony bo gdybym zdecydował łowić się w nurcie to nie posiadam na dzień dzisiejszy sprzętu który by temu sprostał. Pozwoliłem sobie zrobić kilka fotek miejscówek o których myślę. Zaznaczyłem dokładne miejsca. Są to miejsca o zdecydowanie wolnym nurcie a nawet ostojach. Co o tym myślicie?

Grzegorz > Kołobrzeg

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #92 dnia: 05.01.2016, 22:02 »
Grzegorz znam Parsętę troszkę ponad Kołobrzeg ach co za, rzeka.....
ja bym spróbował pod mostem na fundamentach po młynie oraz u wylotu kanału drzewnego
oraz przed mostem kolejowo drogowym przed portem
wiele czasu spędziłem pare lat temu jak kolesie tam łowili fajne miejsca...

co do zdjec moglbys na mapie google satelitarnej zaznaczyc tam bedzie widac  lepiej czytelniej , przejzysciej - na mapie widac uksztaltowanie rzeki
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #93 dnia: 05.01.2016, 22:10 »
To prawda. Na twoich zdjęciach dla mnie to przymulony płytki brzeg. Trochę dziwnie ukształtowany że nurt aż tak odbija od zewnętrznego brzegu.
Arek

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #94 dnia: 05.01.2016, 22:15 »
Maciek miejsca o których mówisz :
Fundamenty po młynie duży uciąg i raczej brak miejsca aby wędkować
Wylot kanału drzewnego w tej chwili jest po kolana wody , ten kawałek został przebudowany płycizna
Most kolejowy - zakaz łowienia za dużo tam kłusoli było
Miejsca jakie podaje na fotkach ,wszystkie 3 są powyżej tzw"rowka". Rościęcino, Kopel, Budzistowo.
Jak widzisz wszystkie te miejsca to coś jak zatoki na pograniczu nurtu, z tego co się dowiedziałem są głębokie. Jak tylko to znajdę na mapach to wstawię foty.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #95 dnia: 05.01.2016, 22:23 »
Zdjęcia Twoje mi osobiście nic nie mówią. Czy masz łowić na drugim brzegu? Powinieneś, jeśli to możliwe. Tyle mogę Ci podpowiedzieć w oparciu o Twoje zdjęcia.
Powiem Ci inaczej, czyli tak, jak uczą w szkołach żeglarskich, kiedy zechcesz być sternikiem (uprzedzam, kiedyś pracowałem jako marynarz ściślej mechanik, ale w dobrym guście było uzyskać wszelkie uprawnienia które pracę robiłoby przyjemną). Ale było to dawno temu i dzisiaj jest to nieprawdą…

Każda rzeka ma swoje koryto (zwane też łożyskiem), długość, zwierciadło, poziom wód, dolinę, obszary zalewowe oraz nurt, który nie jest niczym innym jak linią największej prędkości i głębokości wody w kierunku spływu. Każda rzeka niesie ze sobą "materiał ruchomy" (piasek, żwir, itp.), co ma wpływ na zmiany szerokości koryta, meandrowanie, a czasem nawet na zmianę koryta. Wleczone w ten sposób rumowisko ma tendencję do tworzenia ławic (płycizn). Miejscem szczególnie podatnym na tworzenie się płycizn są zakola rzeki.
Na zakolu rzeki największa prędkość wody występuje przy brzegu zewnętrznym (wklęsłym) i tam właśnie powstaje ploso [F] (miejsce o największej głębokości). Natomiast przy brzegu wewnętrznym (wypukłym), gdzie prąd jest zdecydowanie mniejszy, gromadzi się niesiony przez wodę piasek, tworząc w ten sposób odsypisko [E].
Opada ono łagodnie w stronę środka rzeki; w części wyższej (przy brzegu) tworzy przymulisko [D], które porasta roślinnością i kształtuje linię koryta rzeki. Ławica [A] o kształcie podłużnym i łagodnie opadającymi brzegami powstaje za plosem, między środkiem koryta rzeki a jej wypukłym brzegiem. Ławica ma tendencje do powolnego przesuwania się w dół rzeki. Przy wysokich stanach wody znika pod powierzchnią wody, tworząc płyciznę, natomiast przy niższych wystaje ponad lustro wody. Utrzymująca się przez dłuższy czas ławica może porosnąć roślinnością i zamienić się w wyspę jak często widzimy pomiędzy główkami.
Przykosa [H]powstaje w części rzeki leżącej poza nurtem i jest wędrującą po dnie ławicą piasku (np. Cigacice). Przy niskich stanach wody może wyłonić się częściowo ponad jej lustro i przekształcić w ławicę. Przykosa tworzy stopnie, z których najniższy znajduje się w górze rzeki, zaś najwyższy, tak zwany kant, za którym znajduje się głębia, jest nieco w dół rzeki. Przykosę poznajemy po marszczeniu się wody nad kantem (już wspominałem o tym, że wędkarz musi mieć lornetkę). Płycizna zwana przemiałem [C] tworzy się w miejscach, gdzie woda rozlewa się szeroko, a prąd rzeki słabnie. Najczęściej wypłycenie takie powstaje pomiędzy dwoma plosami, z dwóch zbliżających się do siebie ławic lub ławicy i przykosy, albo z połączenia ławicy z odsypiskiem. Przemiał układa się zazwyczaj prostopadle do nurtu rzeki.
Wszystkie opisane powyżej przeszkody ogólnie nazywane są mieliznami. Oprócz nich możemy natrafić na przeszkody innego typu, jak zatopione głazy, kłody drzew, pozostałości budowli hydrotechnicznych itp. Prąd płynącej wody powoduje, że nawet przy nieprzejrzystej wodzie możemy zauważyć ich obecność.
Nad miejscami głębokimi woda układa się w długie, łagodne zafalowania zwane bystrzem lub wartem [D]. Miejsca płytkie tworzą na powierzchni wody drobną, łuskowatą falę - tzw. warkocz [A]. Przykosa powoduje zawirowania i marszczenie się wody za progiem oraz wąski pas podniesionego lustra wody (tzw. blizna [E] ) wzdłuż całego progu przykosy. Płytko zanurzony głaz lub pień drzewa tworzy bardzo wyraźne zawirowanie - zwarę [C].

Jest to tzw. "czytanie rzeki" i polega na obserwacji wyglądu lustra wody, jej wypiętrzeń, zawirowań, zmian falowania, czyli wszystkiego tego, co napisałem wyżej.
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #96 dnia: 05.01.2016, 22:32 »
Gregorio, pisać przed Mirkiem to samobójstwo :)

Ale skoro zacząłem, trudno - problem polega na tym, że Parsęta to nie Środkowa Odra. Nie łowiłem w takich rzekach o tej porze roku.

Jedyne, czego prawie jestem pewien, to zdjęcie nr 1. Tam, przy obecnej zimie, ryb bym nie szukał. Spójrz na tło i horyzont, który jest przedłużeniem ukształtowania koryta. Ta zatoczka to zastoisko. Przy wysokim stanie wody super obiecujące. Ale teraz? Skarpa obniża się w kierunku zatoczki. Do tego z prawej strony rosną trzciny. Sądzę, że gatek tam nie zamoczysz. Płycizna i tyle.

Zdjęcie nr 3 - zewnętrzny zakręt rzeki - popatrz, co nurt wyrabia (to miejsce bez lodu)  i gdzie odbija. Wg mnie w zasadzie z powrotem do środka rzeki, inaczej dalsza część byłaby bez lodu. Ale przy okazji sypie na burtę. Ja bym wpuszczał przynętę pod ten lodowy nawis.

Cholera, najwyżej się ośmieszę. Nie pierwszy raz zresztą, jakoś to przeżyję.

Zdjęcie nr 2 - tylko po lewej stronie żółtego jaja.

A gdybym miał wybierać, szukałbym zupełnie innych miejscówek...

Offline kALesiak

• Ekspert
« Odpowiedź #97 dnia: 05.01.2016, 22:34 »
Gregorio, pisać przed Mirkiem to samobójstwo :)

Nie zdążyłem :)

Offline kALesiak

• Ekspert
« Odpowiedź #98 dnia: 05.01.2016, 22:40 »
Mirek, kciuków mi zabraknie ;) :thumbup:

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #99 dnia: 05.01.2016, 22:45 »
Maciek miejsca o których mówisz :
Fundamenty po młynie duży uciąg i raczej brak miejsca aby wędkować
Wylot kanału drzewnego w tej chwili jest po kolana wody , ten kawałek został przebudowany płycizna
Most kolejowy - zakaz łowienia za dużo tam kłusoli było
Miejsca jakie podaje na fotkach ,wszystkie 3 są powyżej tzw"rowka". Rościęcino, Kopel, Budzistowo.
Jak widzisz wszystkie te miejsca to coś jak zatoki na pograniczu nurtu, z tego co się dowiedziałem są głębokie. Jak tylko to znajdę na mapach to wstawię foty.

co do młyna właśnie mi o to chodzi że to jedyna przeszkoda na autostradzie od morza jest tam mnostwo cofek na bocznych ujsciach pradu co do miejsca wpierw bym ustawil sie od strony muzeum nad kanalem lub od strony drogi i masz w zasiegu z filara caly prog to najlepsze miejsce

co do drugiego miejsca to piekna miejscowka ale jak piszesz kusole to miejsce wypalili....
Maciek

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #100 dnia: 05.01.2016, 22:48 »
Koledzy wielkie dzięki :bravo: bardzo szybkie konkretne odpowiedzi :thumbup:. Tak ja zamierzałem łowić dokładnie po drugiej stronie tak jak zaznaczałem. Zdjęcie nr 1 jest tak jak piszesz kalesiak to taka mała ostoja z trzcinkami ,myślałem że tam może ryba właśnie stać :-[. Dodam że zamierzam próbować na Parsęcie wczesną wiosną. Te 2 fotki pozostałe to właśnie zewnętrzne zakręty.Co do innych miejsc na razie więcej nic nie znam a tak jak pisałem skupiam się raczej na spokojniejszym nurcie ( sprzęt jedynie do 70gr wyrzutu).
poniżej jeden z tych zkrętów
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #101 dnia: 05.01.2016, 23:04 »
A ja bym spróbował zaraz za zwęzeniami w mojej rzece były by to zazwyczaj fajnie schodzace z pradu zwolnienia za tymi drzewami niewiem jaka glebokosc rzeki jest tam u ciebie....
jedna zwezka jest na gorze pod napisem parseta druga tuz przed zaznaczonym przez ciebie okregiem
sa drzewa i zwolnienie dlamnie ok...
Maciek

Offline kALesiak

• Ekspert
« Odpowiedź #102 dnia: 06.01.2016, 00:01 »
Zdjęcie nr 1 jest tak jak piszesz kalesiak to taka mała ostoja z trzcinkami ,myślałem że tam może ryba właśnie stać :-[

Jak Pan wiosną zamierzasz tam łowić, to Pan sobie szutki stroisz z dojrzale wyliniałego człowieka! Będzie lane  ;)

Tak poważniej, nie sądzę, żeby wiosną w tę "zatoczkę" wchodziły ryby. Może przy wysokim i ustabilizowanym stanie wody? Myślę, że na rzekę, jak i na wszystko, nie można patrzeć "odcinkowo". Ryba wybiera to, co najmniejszym staraniem pozwoli jej na bezpieczne i syte przetrwanie. Jeżeli w okolicy jest jakieś ciekawe starorzecze połączone z Parsętą, to typowego białorybu szukałbym właśnie tam.

To, co piszę, jest tak oczywiste, że wstyd mi się rozpisywać.

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #103 dnia: 06.01.2016, 12:36 »
Chciałem napisać ale kolega kalesiak wyjął mi to z ust dokładnie przed wejściami do starorzecza będzie bardzo dobre miejsce mało tego w samym starorzeczu też będzie super kto wie czy nie lepiej byle by lodem nie skulo u nas taka fajna starówka jest w Pomorsku i jeszcze 2 tygodnie temu lowili piękne klenie :)
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #104 dnia: 06.01.2016, 21:01 »
Piękne miejsce, zwłaszcza ta woda pod drzewami :)