Autor Wątek: Elektroniczna baza danych PZW  (Przeczytany 31146 razy)

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Elektroniczna baza danych PZW
« dnia: 13.12.2015, 10:04 »

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Elektroniczna baza danych PZW
« Odpowiedź #1 dnia: 13.12.2015, 10:22 »
Pomysł chyba nie głupi taka baza danych może być pomocna dla strażników PSR. Bazę danych mają urzędy w gminach straż miejska policja tylko ile to kosztuje a do tego cały inny sprzęt za pomocą którego strażnik PSR będzie się mógł połączyć i dokonać stosownego sprawdzenia. Nie będzie już można ciemnic że się ma kartę i zrobione opląty a karty się zapomniało zabrać z domu. Może choć trochę wyeliminuje kłusownictwo na wodach. 

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
« Odpowiedź #2 dnia: 13.12.2015, 10:55 »
Stachu, umiesz budować napięcie :o

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13.12.2015, 11:01 »
W 2001 roku zgłaszałem szkodę do PZU i pamiętam jak "dziadek", wprowadzał palcem wskazującym jednej ręki moje dane przez kilkanaście minut co chwila się myląc i wołając kolegę, by pomógł mu poprawić dane, dla mnie trwało to wieczność.
To co mi pierwsze przyszło do głowy po przeczytaniu powyższych wypowiedzi, znając dziadków borowych, którzy w kołach zajmują się zarządzaniem, to będzie katastrofa organizacyjna, i przeciętny Jan Kowalski dowie się, że ma na imię Józef.
Może już jestem  zbyt anty do tej organizacji (chociaż nie zawsze), wszelkie próby polepszenia sytuacji powinny być realizowane, ale jakoś jestem pewny, że prędzej, czy później okaże się jakaś muka, za którą zapłacimy z naszych składek.

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 13.12.2015, 11:36 »
No niestety takie nasze realia. Jak pisze Jurek takie coś musi się wziąć z zakupem mobilnego sprzętu i stworzeniem systemu łączności, za co zapłacą wędkarze. Potem tak jak wspomniał Grzegorz, 80% urzędników tego nie obsłuży, pomimo tego, że zapewne będą jakieś szkolenia - również płatne.. Efekt - kasa w błoto, a jak już się składki podniesie to raczej nie spadną później :(
Dawid

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 13.12.2015, 13:31 »
Grzegorz zgodzę się ale pamiętasz że to był jak piszesz rok 2001 i od tego czasu dużo się zmieniło. Znając życie to władze PZW i tak to zrobią a za jakiś czas dojdą do wniosku że było to nie potrzebne  w mojej ocenie jest to chyba jakiś przekręt by ktoś mógł zarobić trochę kasy. 

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13.12.2015, 15:32 »
Grzegorz zgodzę się ale pamiętasz że to był jak piszesz rok 2001 i od tego czasu dużo się zmieniło. Znając życie to władze PZW i tak to zrobią a za jakiś czas dojdą do wniosku że było to nie potrzebne  w mojej ocenie jest to chyba jakiś przekręt by ktoś mógł zarobić trochę kasy.
Zmieniło się, bo dziadki używają już 2 palce do pisania ;).

Tak poważnie, to odniosłem to samo wrażenie dotyczące przekrętu.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 13.12.2015, 16:45 »
No niestety takie nasze realia. Jak pisze Jurek takie coś musi się wziąć z zakupem mobilnego sprzętu i stworzeniem systemu łączności, za co zapłacą wędkarze. Potem tak jak wspomniał Grzegorz, 80% urzędników tego nie obsłuży, pomimo tego, że zapewne będą jakieś szkolenia - również płatne.. Efekt - kasa w błoto, a jak już się składki podniesie to raczej nie spadną później :(

Panowie , jestem pewien , że tu nie chodzi o stworzenie mobilnego systemu do weryfikacji /kontroli wędkarzy nad woda itp.  Po pierwsze koszt byłby olbrzymi , po drugie kto miałby tego używać i na jakich zasadach - aktualnie druga opcja bezapelacyjnie nie do wykonania .
Tutaj pewnie chodzi o system , który będzie gromadził dane wędkarzy , ich poczynania nad wodą i to , czy dany delikwent ma aktualne opłaty . Jeżeli chodzi o koszty tego przedsięwzięcia , oczywistym jest , że zapłacą za to wędkarze ( no bo chyba nie górnicy  :D )
 Ja tu nie widzę żadnego problemu , zważywszy , że opłaty w Polsce są niskie a ten system powinien być już uruchomiony wiele lat temu . Za tym idzie , przynajmniej powinna iść możliwość dokonywania opłat przez internet . Możliwość zakupu pozwoleń kilkudniowych bez chodzenia po kołach i proszenia się . Nie muszę mówić jak wielu wędkarzom ułatwiłoby to życie .

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #8 dnia: 13.12.2015, 22:18 »
A ja, głupi, myślałem, że w końcu tworzą internetową bazę zbiorników wodnych. Widzę wodę, sprawdzam w bazie, do kogo należy i gdzie mogę dokonać opłaty, by łowić...
Ech, rozmarzyłem się.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 13.12.2015, 23:31 »
Baza danych to szerokie pojęcie tam dosłownie może być prawie wszystko. Dane wędkarzy (oczywiście zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych) informacje o zbiornikach, zarybieniach, o działaniach jakie przeprowadziła SSR lub PSR, dane i miejsce gdzie można się spodziewać kłusoli, rekordy połowów oraz wiele innych informacji dot. PZW. Wystarczy tylko dobry program i odpowiednie zakładki kasa i administrator takiej bazy. Nie wiem jak im się to uda czy ta baza będzie dostępna oczywiście nie ze wszystkimi informacjami dla wędkarzy.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 14.12.2015, 08:23 »
Panowie, nowy prezes na wstępie powiedział, że jest to jeden z jego celów, widzę, że coś się zaczyna dziać tutaj. Czy jest to potrzebne w Polsce? Mam mieszane uczucia, bo w wielu przypadkach jest to technologia  wciąż trochę obca starszym wędkarzom, z drugiej wszystko co elektroniczne jest lepsze, szybsze i łatwiejsze do zarządzania. I tak będzie to konieczność. Choć przy tych wszystkich ręcznie pisanych rejestrach, porozumieniach i dodatkowych świstkach, luki prawnej dotyczącej poboru opłat (wciąż są niejasności) to jednak bardzo przydatna rzecz.

Spójrzmy na to też z tej strony. To wstyd, że takiego rejestru nie ma, w XXI wieku i przy takiej wielkości składek. Myślę, że jednak byłoby lepiej, aby póki co dane zbiorcze gromadziła Warszwka, na podstawie jakiś papierów nadsyłanych z kół. Komputeryzacja samych kół PZW to jakaś fikcja i temat do świetnej komedii, może nawet jakiegoś tasiemcowego sitcomu :D
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #11 dnia: 14.12.2015, 08:29 »
Będzie jak w każdej innej dziedzinie naszej biurokracji. Żeby było szybciej i prościej wprowadzą komputery. Ludzie tam pracujący piszą jednym palcem, boją się, że jak zły przycisk nacisną, to komputer wybuchnie albo na ekranie pojawi się "loading virus"... Skończy się tak, jak wszędzie - będą dalej wypełniać wszystkie papierki oraz dodatkowo wprowadzać je potem godzinami do komputera. Zrobi się dwa razy dłużej i 10 razy drożej niż było.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 14.12.2015, 08:35 »
Masz rację Mosteque!

Ja uważam, że komputery w kołach są zbędne, podobnie jak płacenie gotówką. Jeżeli opłat dokonywano by na poczcie lub przez neta, baza danych stworzy się sama. Jest potrzebna tylko w centrali. Wiadomo jak to jest z komputerami i wirusami w dzisiejszych czasach. Dziadki łykną syfu z neta i trzeba będzie płacić za odwirusowanie, naprawy. A jakby był jakiś przetarg - to wiadomo, że znowu będzie 'po polsku'. Łapówy, zawyżona cena...
Lucjan

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 14.12.2015, 08:44 »
Przecież u nas w kraju każdy kto bierze udział we wszystko jednym jakim przetargu by go wygrać musi dać pod stołem kopertę. Tak już jest a w szczególności jeżeli chodzi o przetarg związany z elektroniczna bazą danych. Jak pracowalem tak też u mnie w firmie było. Pewien gościu sam zrobił program kierownictwo zgodziło się by go wprowadzić do użytku. Użytkowany był przez ok. 2 lata a twórcy tego programu obiecywano kasę za prawa autorskie. Nic z tego nie wyszło firma nadal działa program nie i powrót do ręcznych zapisków w książkach specjalnie drukowanych jak to było wcześniej.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 17.12.2015, 11:58 »

Rzecznik Prasowy ZG PZW

Myślę, że niektórzy Koledzy zbyt emocjonalnie podchodzą do sprawy. Podjęte przez Zarząd Główny działania, są pierwszym etapem stworzenia elektronicznego centralnego rejestru członków PZW. W tym celu konieczne jest przekształcenie „papierowych” kartotek na wersję elektroniczną. Takie działanie wymaga uzyskania „oświadczenia-zgody” na przetwarzanie danych osobowych.
Opracowywana ankieta nie jest niczym innym, jak tylko uaktualnieniem w sposób jednakowy dla wszystkich jednostek organizacyjnych, posiadanych kartotek członków PZW oraz zgodnie z wymogami ustawowymi umożliwi okręgom utworzenie baz danych.
W związku z tym, w dniu 26 listopada Prezydium ZG podjęło Uchwałę nr 98 w sprawie wprowadzenia elektronicznej bazy danych członków PZW oraz tworzenia bazy danych przez Okręgi PZW. Jako załącznik do uchwały dołączony został projekt ankiety dostarczonej przez firmę, która opracowuje system. Ze względu na to, że oświadczenie w niej zawarte wykraczało poza założone cele oraz budziło wiele zastrzeżeń pod względem zgodności z Ustawą o ochronie danych osobowych, został opracowany i przesłany wzór obowiązującej ankiety, którego ostateczna wersja zostanie zatwierdzona przez Zarząd Główny na posiedzeniu w dniu 18 grudnia br.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i wnioskom wędkarzy, centralny rejestr poprzez jego rozbudowę, ma w przyszłości umożliwiać na przykład wykupowanie znaków i prowadzenie rejestrów połowu przy pomocy aplikacji telefonicznych czy też przekształcenie dokumentów takich jak zezwolenia i legitymacja członkowska na formę „plastikowej karty” ze wszystkimi możliwościami jakie oferuje internet. Jednakże, aby te założenia można było zrealizować, potrzebny jest pierwszy krok, stworzenie narzędzia, którym jest baza danych. Na tym etapie obecnie jesteśmy.

http://www.pzw.org.pl/forum/index.php?PHPSESSID=l2dgu11f6ruqtcar1l8difr967&topic=2498.msg28965;topicseen#new