Autor Wątek: Elektroniczna baza danych PZW  (Przeczytany 31173 razy)

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Elektroniczna baza danych PZW
« Odpowiedź #15 dnia: 17.12.2015, 17:31 »
" W tym celu konieczne jest przekształcenie „papierowych” kartotek na wersję elektroniczną. Takie działanie wymaga uzyskania „oświadczenia-zgody” na przetwarzanie danych osobowych."
Szanowny pan rzecznik się myli - każda baza z danymi wymaga zgody od tych co w tej bazie są bez względu na to czy jest elektroniczna czy papierowa.                                                                                                                                          Zawoalowany dopisek o wyrażaniu zgody na przetwarzanie danych osobowych też jest coś nie halo :
http://www.giodo.gov.pl/317/id_art/1356/j/pl/
" Ustawa o ochronie danych osobowych, w art. 32 ust. 1 pkt 8, przyznaje natomiast, każdej osobie, której dane są przetwarzane w zbiorach danych prawo do kontroli ich przetwarzania, które można zrealizować poprzez wniesienie sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Sprzeciw można wnieść wtedy, gdy administrator, jako przesłankę legalizującą przetwarzanie danych wskazuje art. 23 ust. 1 pkt 4 i 5 ustawy o ochronie danych osobowych, gdy zamierza je przetwarzać w celach marketingowych lub wobec przekazywania jej danych osobowych innemu administratorowi danych. "

Wzór pism:
http://www.mskupin.pl/blog/2012/09/10/wycofanie-zgody-na-przetwarzanie-wzor/

Poza tym czy ludzie, którzy przyjmują te ankiety są przeszkoleni z przechowywania tych danych ?

Polecam zapoznać się z postem Kolegi Ciernik a w szczególności z tym fragmentem:
" c/ przetwarzanie przez administratora systemu eOkoń.pl danych osobowych podanych przeze mnie w Karcie Informacyjnej oraz innych dokumentach dla celów prowadzenia Rejestru Członków PZW w systemie e.Okon.pl
Interesujące? Kto w końcu będzie administratorem "naszych" danych osobowych!Czy firma AquariusCorp Sp.ZOO  Pana Macieja Pałuckiego, czy firma eOkon.pl SOURCE SA - pana Grzegorza Okoń. I kto tak naprawdę zrobi na tym kasę???
Ta ankieta to WIELKI BUBEL!!! Jeżeli ktoś w ZG PZW zabiera się za zbieranie danych osobowych to winien zapoznać się z Ustawą o ochronie danych osobowych. Polecam tu szczególnie art.32 ust.1 pkt 8 Ustawy o ODO, kłania się również art.24 i 25 Ustawy.
PZW nie może nakazać wyrażenia zgody na przekazanie jakiemuś tam panu eOkoń.pl moich danych osobowych w celu przetwarzania dla potrzeb marketingowych! Polecam ankietę GIODO.
Na szczęście mam prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania moich danych osobowych, do czego namawiam bardziej rozgarniętych kolegów wędkarzy. "

JK

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 30.12.2015, 09:43 »
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #17 dnia: 30.12.2015, 09:56 »
JKarp, ja uważam, że ewidencja elektroniczna jest niezbędna, żyjemy w XXI wieku. Poruszasz jednak bardzo ważny problem. Ponieważ PZW może spokojnie handlować wielką bazą danych i zbijać na tym majątek. W Polsce robi się tak, że ktoś z Zarządu dostanie za to kasę, i obawiam się, że ktoś dlatego taka bazę tworzy. Łapownictwo i szukanie sposobów na uzyskanie korzyści finansowej to domena takich związków, w PZW łapownictwo to rzecz normalna...

Rzecznik napisał o oświadczeniu:
Niniejszym wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Polski Związek Wędkarski danych osobowych podanych przeze mnie w niniejszej Karcie Ewidencyjnej oraz innych dokumentach rejestracyjnych dla celów prowadzenia rejestru PZW.

Powinno to być wykorzystywane tylko i wyłącznie przez PZW, bez sprzedaży danych firmom trzecim. To jasno nie wynika...

Ciekawa sprawa... :o
Lucjan

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 30.12.2015, 10:16 »
No to byłoby super, móc kupić pozwolenia w sieci, dostać plastikową legitymację zamiast całej tej książeczki jak do nabożeństwa ;)
Co do handlu danymi, to że zapis jest nieprecyzyjny bardziej chyba wynika z braku kompetencji tego kto to pisał niż z góry założonej złej woli. PZW wchodząc w rozwiązania e-commercowe musiałoby nadrobić kilka lat cyfryzacji i projektowwania portalu internetowego. To spore wyzwanie. Ciekawe czy ogłaszają przetarg na wykonawcę całego tego systemu.

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #19 dnia: 30.12.2015, 11:45 »
No ja już się poddałem tej rejestracji wczoraj. Kwestionariusz czy jak to fachowo nazwać wypełniony. Z tego co się dowiedziałem plany są takie że ma to jakoś ruszyć od czerwca 2016. Pożyjemy zobaczymy :)
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #20 dnia: 04.01.2016, 12:46 »
Dla mnie jest ciekawe, po jaką cholerę im mój adres? Imię i nazwisko - okej, przynależność do okręgu - spoko. Ale po co komu mój adres? Skoro państwo odchodzi od adresów zamieszkania (podobno w nowych dowodach nie ma - nie wiem bo mam jeszcze stary) to po co PZW mój adres? Chyba tylko po to, by handlować bazą danych. A później w skrzynce na listy pierdoły albo naciągacze pod drzwiami.
Grzegorz

Offline MaciejK

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #21 dnia: 04.01.2016, 12:59 »
Mój znajomy rzekł, czy ty masz telefon? A po co ci mail? Podać tylko dane te same co w legitymacji wędkarskiej/karcie wędkarskiej.  I tak są do odszukania w różnych miejscach systemu.

Offline tankista34

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #22 dnia: 04.01.2016, 17:15 »
Mnie zastanawia jedno czy jak nie wyraże zgody ma przetwarzanie danych to ? To własnie co?  karte wydało mi starostwo , legitymacje okręg i to bezterminowo i to pzw powinno wystarczyc po co im moja zgoda na przetwarzanie danych , do czego ma to służyć.Czuje tu jakieś  kretactwo :-( i nie wierze rzecznikowi pzw nic a nic bo jakby chcieli zrobic zezwolenia elektroniczne to mogliby to zrobic dawno i bez problemu :-D
Pozdrawiam

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Wiadomo bowiem, żeby ukraść milion, trzeba z forsy podatników wydać kilka lub kilkanaście razy więcej na jakiegoś słomianego Misia. A im ten Miś jest droższy, to...

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 04.01.2016, 17:37 »
Jak nie wyrazisz zgody to nie będziesz mógł być członkiem PZW. Karta wędkarska, którą wydaje starostwo nie ma nic wspólnego z PZW i tego z pewnością nie mogą cofnąć ani odebrać - przynajmniej nie z tego powodu. Jeśli chodzi zaś o członkostwo w stowarzyszeniu to jeśli chcą taki system wprowadzić to sens jego wprowadzenia jest tylko wtedy kiedy będą ewidencjonować wszystkich czlonków a nie połowę czy ćwierć, czyli tych, którzy wypełnią i podpiszą formularz. Tutaj niestety, dostajesz glejt i albo się zgadzasz i chcesz łowić albo do widzenia. Tak samo jak z umową na telefon, kontem w banku itd... Też masz różne zapisy, też potwierdzasz różne paragrafy... i albo to zrobisz albo Ci podziękują i zostajesz bez telefonu, konta w banku, internetu, telewizji, innych podobnych. Niestety, ale w tej kwestii zostaliśmy nieco przymuszeni. Nie przeszkadza mi to zbytnio, jednak tak jak pisał Luk, istotny jest tutaj zapis, że administrują naszymi danymi osobowymi tylko i wyłącznie w celach statutowych czy innych ale związku wędkarskiego i dane te nie zostaną udostępnione innym podmiotom.
Grzegorz

Offline tankista34

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 04.01.2016, 18:07 »
Matchless skąd wiadomo , że brak zgody rowna sie z wyłaczeniem  z pzw ?  jezeli.tak bedzie to wydaje mi sie że pzw wykluczając mnie jako członka za nie wyrażenie zgody na przetwarzanie danych strzeli sobie w kolano bo sprawa trafia do sądu i wynik bedzie chyba wiadomy :-D

Wiadomo bowiem, żeby ukraść milion, trzeba z forsy podatników wydać kilka lub kilkanaście razy więcej na jakiegoś słomianego Misia. A im ten Miś jest droższy, to...

Offline MaciejK

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #25 dnia: 04.01.2016, 18:38 »
Paradoksalnie taka baza może utrudnić wędkarskim kłusolom życie. Traci kartę za lewizny, nie wykupi jej gdzie indziej. Także trzeba poszukiwać też pozytywów. No i może być to rodzaj bata na skarbników i rozchodowanie znaków.

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 04.01.2016, 19:04 »
Matchless skąd wiadomo , że brak zgody rowna sie z wyłaczeniem  z pzw ?  jezeli.tak bedzie to wydaje mi sie że pzw wykluczając mnie jako członka za nie wyrażenie zgody na przetwarzanie danych strzeli sobie w kolano bo sprawa trafia do sądu i wynik bedzie chyba wiadomy :-D

Jaka podstawa? Bo nie widzę żadnej. Stowarzyszenie to stowarzyszenie. Ma swój statut i inne regulaminy. Jeśli nie akceptujesz zasad członkostwa to po prostu nie możesz przystąpić do niego. Bujasz w obłokach. PZW Ciebie nie wykluczy tylko nie będziesz mógł opłacić składek na nowy rok. Nie zgadzasz się z zasadami działania stowarzyszenia więc nie możesz być jego członkiem.

Grzegorz

Offline tankista34

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 04.01.2016, 19:09 »
Ale ja ciągle jestem w tym stowarzyszeniu :-D zapisując sie do niego i je opłacając :-D były zasady jakie są .Chyba że powstaje nowe stowarzyszenie i tam bedzie wymagane to co piszesz :-D
Pozdrawiam

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 04.01.2016, 19:26 »
Ale ja ciągle jestem w tym stowarzyszeniu :-D zapisując sie do niego i je opłacając :-D były zasady jakie są .Chyba że powstaje nowe stowarzyszenie i tam bedzie wymagane to co piszesz :-D
Pozdrawiam
Stowarzyszenie na podstawie zarządzeń i innych uregulowań podejmowanych przez wybrany na podstawie statutu zarząd ma prawo zmieniać te zasady. Jeśli ulegają zmianie to albo je akceptujesz i nadal jesteś w stowarzyszeniu albo ich nie akceptujesz i z własnej, nieprzymuszonej woli rezygnujesz. Jak Ci Cyfrowy Polsat, NC+ czy inne duperele zmieniają umowę i podwyższają taryfę, zmieniają regulamin, zasady współpracy to Cię informują i albo akceptujesz i dalej korzystasz z usług albo mówisz do widzenia. To działa na bardzo podobnej zasadzie.

Paradoksalnie taka baza może utrudnić wędkarskim kłusolom życie. Traci kartę za lewizny, nie wykupi jej gdzie indziej. Także trzeba poszukiwać też pozytywów. No i może być to rodzaj bata na skarbników i rozchodowanie znaków.

Plusów może być trochę. Niektóre mogą okazać się naszymi pobożnymi życzeniami, inne niewypałem. Mimo to zmiana dobrze rokująca. Byle tylko nie handlowali tymi danymi bo tego po prostu się robić nie powinno.

Edycja administratora: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=518.msg37838#msg37838
Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #29 dnia: 04.01.2016, 23:17 »

Bardzo słuszna uwaga.

Co do adresu, jeżeli jako członek PZW ktoś coś przeskrobie - to musi w jakiś sposób dostać wezwanie, powiadomienia etc.

Panowie, ja w każdym klubie w UK muszę dać swoje dane, dla mnie to normalne. Problem jest czy PZW będzie handlować bazą, po to też to robi, czy też naprawdę chodzi im o komputeryzację. Sama komputeryzacja wiele może pomóc, ponad 50% członków może płacić używając internetu, znikają wtedy problemy z pieniędzmi, wpływają one na konto, nie musi ich trzymać skarbnik. W przyszłości może to być na przykład 80%. Do tego mogą dojść rejestry połowów internetowe (kupowane na dzień, tydzień, miesiąc).
W UK licencję wędkarską kupuje się tylko przez internet lub na poczcie i nie ma z tym problemu.
Lucjan