Autor Wątek: Kołowrotki DAM Quick Calyber FS & Calyber FD - wolny bieg, metalowa obudowa  (Przeczytany 44595 razy)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Gdybym wtedy miał taki kołowrotek, to chodziłbym z nim po rynku pobliskiego miasta. Odgłos wzdychania zazdrośników pamiętałbym zapewne do dziś ;D
Jacek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
;D :thumbup: . Robił przy spławikówce. Oszczędzałem jak mogłem. ;) Długo molestowałem małżonkę by nadszarpnąć budżet domowy.

Ja byłem w takim wieku,że aby nazbierać oszczędzałem kieszonkowe przez rok,kase z urodzin i wysprzątałem piwnice w domu oraz u ciotki,żeby pozyskać butelki na sprzedaż.
Miłe wspomnienia.
W tym sprzęcie hamulec mi się zatarł,dopiero po kilku latach go "naprawiłem".
Polowaliśmy z kumplem na karpie,z kulkami z pedigree pal.Po wielu próbach i zerwanych żyłkach zakończyłem na głównej 0.33.Wytrzymała odjazd ryby,ale kołowrotek zaśmierdział ,zakopcił ,stanął ...i po rybie... :)
Czesiek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Kto butelek nie zbierał, ten d...a i trąba. Poświęcało się kiedyś, oj... Fajnie było.
Tyle w tym temacie :)
Jacek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368

;D :thumbup: . Robił przy spławikówce. Oszczędzałem jak mogłem. ;) Długo molestowałem małżonkę by nadszarpnąć budżet domowy.

Ja byłem w takim wieku,że aby nazbierać oszczędzałem kieszonkowe przez rok,kase z urodzin i wysprzątałem piwnice w domu oraz u ciotki,żeby pozyskać butelki na sprzedaż.
Miłe wspomnienia.
Polowaliśmy z kumplem na karpie,z kulkami z pedigree pal.Po wielu próbach i zerwanych żyłkach zakończyłem na głównej 0.33.Wytrzymała odjazd ryby,ale kołowrotek zaśmierdział ,zakopcił ,stanął ...i po rybie... :)

To nie ryba była tylko aligator jakiś.

Wiele opowieści znad wody słyszałem ale żeby ryba zajechała hamulec to nigdy, musiała być naprawdę spora. :)
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Wonski81

• Ekspert

Ja byłem w takim wieku,że aby nazbierać oszczędzałem kieszonkowe przez rok, kasę z urodzin i wysprzątałem piwnice w domu oraz u ciotki,żeby pozyskać butelki na sprzedaż.
Miłe wspomnienia.

To nie ryba była tylko aligator jakiś.

Wiele opowieści znad wody słyszałem ale żeby ryba zajechała hamulec to nigdy, musiała być naprawdę spora. :)

Miałem  13-14 lat,ryby nie widziałem,kilka "mniejszych" się udało wyciągnąć,kilka dużych się zerwało.
Faktem jest również,że kołowrotek nie był zbyt wysokich lotów, stąd może karpik wydaje się istnym potworem.
Wiem,że po kilku latach ktoś wyłowił tam 16 kg sztukę.W sumie łatwo nie było,małe jeziorko,trochę porośnięte,trochę zaczepów,i karpie ,które się same wycierały,takie dość dzikie były.
Czesiek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Właśnie otrzymałem paczkę z kolowrotkami i już zdążyłem rozebrać i złożyć Dam'a Quicka
Chyba właśnie przez czas jaki potrzebny by go rozłożyć zawdzięcza nazwę modelu :)

I powiem wam szczerze Panowie żeby ten kołowrotek miał szerszą szpule i lepszą rączkę w sensie jakości wykonania. Byłby najlepszym kolowrotkiem w swojej kategorii.

Cała konstrukcja jest bez tzw fajerwerków i wodotrysków. Pełny minimalizm wizualny przy maksymalnej trwałości i jakości wykonania.
Kształty kolowrotka to istna epoka kamienia łupanego niepotrzebne otwory w szpuli też na minus.
Minimalne luzy fabryczne które idzie z łatwością zniwelować.
Moc hamulca głównego jest ogromna, zatrzyma każda lokomotywę precyzja hamulca to może nie to co w shimaniaku ale moc stanowczo większa!
Stopka kolowrotka jest rewelacyjna sztywna i asymetryczna. W sensie dłuższa od strony szpuli co zapewni bardziej stabilną pracę(a raczej jej brak :-*) podczas holu.
Dziękuję Wonski :thumbup:

Offline Wonski81

• Ekspert
Proszę Cię bardzo ;)
Te parę minusików,o których piszesz faktycznie istnieje.Natomiast przyćmiewa je okazyjna cena :P

W weekend wstawię tutaj recenzję Calybra Fd ,łącznie z rozbieraną sesją.

Również to bardzo dobry zakup! I za taką cenę!
Ma lepszą korbkę niż Fs,drugą szpulę alu i jest zabezpieczony przed słoną wodą!

Wada taka,że tylko wielkość 30 ,no i zniknął z niemieckiego katalogu DAMa w 2011.
Natomiast też nakłaniam do kupna ;)
Czesiek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
Skoro ma lepszą korbke sprawdź czy pasują zamiennie :)

Offline Wonski81

• Ekspert
Pasują! Ale raczej nie przełożę,bo Fd sporo mniejszy i korbka jest krótsza,już próbowałem,źle się tym kręci :-\
Czesiek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
Zapomniałeś dodać o genialnym nawoju żyłki :)

Offline Radar

• Ekspert
Właśnie otrzymałem paczkę z kolowrotkami i już zdążyłem rozebrać i złożyć Dam'a Quicka
Chyba właśnie przez czas jaki potrzebny by go rozłożyć zawdzięcza nazwę modelu :)

I powiem wam szczerze Panowie żeby ten kołowrotek miał szerszą szpule i lepszą rączkę w sensie jakości wykonania. Byłby najlepszym kolowrotkiem w swojej kategorii.

Cała konstrukcja jest bez tzw fajerwerków i wodotrysków. Pełny minimalizm wizualny przy maksymalnej trwałości i jakości wykonania.
Kształty kolowrotka to istna epoka kamienia łupanego niepotrzebne otwory w szpuli też na minus.
Minimalne luzy fabryczne które idzie z łatwością zniwelować.
Moc hamulca głównego jest ogromna, zatrzyma każda lokomotywę precyzja hamulca to może nie to co w shimaniaku ale moc stanowczo większa!
Stopka kolowrotka jest rewelacyjna sztywna i asymetryczna. W sensie dłuższa od strony szpuli co zapewni bardziej stabilną pracę(a raczej jej brak :-*) podczas holu.
Dziękuję Wonski :thumbup:

Kop3k jak pracuje hamulec wolnego biegu w Twoich kołowrotkach?

Chodzi mi o zakres oporu na szpuli przy maksymalnym i minimalnym skręceniu tego hamulca?

Radek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
Pierwsza rzecz jaka sprawdziłem po otworzeniu paczki, zakres pracy jak w shimano baitrunner w moich dwóch sztukach u ojca to samo. Musiałeś trafić lipną sztukę :(

Offline Radar

• Ekspert
Czyli było tak jak piszesz, trafiła się niedopracowana sztuka.

Ja kołowrotek zwróciłem, dostałem kasę z powrotem i sprawa jest zamknięta, wszystko przebiegło w normalnej atmosferze, także sprzedawca jak najbardziej na plus. :thumbup:

Radek

Offline Wonski81

• Ekspert
Zapomniałeś dodać o genialnym nawoju żyłki :)

Taki byłeś ciut sceptyczny ,a teraz proszę - same och i ach :P
Czesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
Czyli było tak jak piszesz, trafiła się niedopracowana sztuka.

Ja kołowrotek zwróciłem, dostałem kasę z powrotem i sprawa jest zamknięta, wszystko przebiegło w normalnej atmosferze, także sprzedawca jak najbardziej na plus. :thumbup:

No to fajnie się zakończyło,a nie chciałeś wymienić na "dobry" egzemplarz?
Czesiek