Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2016  (Przeczytany 1968096 razy)

MrProper

• Gość
Odp: Wyniki nad wodą 2016
« Odpowiedź #4590 dnia: 25.06.2016, 19:07 »
Ale łowicie!

Mr Proper - fajną masz wodę, chociaż japońce tam mają niezłą metę jak widać, za wyniki :thumbup:

Fajną i kosztowną, i nerwy potrafi zszargać :P
Japońców jest sporo - czują się jak u siebie >:( >:(

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4591 dnia: 25.06.2016, 21:35 »
Ale łowicie!

Mr Proper - fajną masz wodę, chociaż japońce tam mają niezłą metę jak widać, za wyniki :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Vanplesniak, pięknie połowione! :bravo: :bravo: :bravo:  Aż dziw bierze, że to woda PZW. Karpika nie biorą?

Drako, widzę, że rozbiłeś bank na Wye! Gratki... Jak będziesz miał ochotę na nockę na Tamce, daj znać! Nie widziałe wcześniej Twojego postu o Trencie i białych, zadziwiłeś tam wynikami, teraz zreszta też! :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Dzięki! Biorą, biorą...
Tydzień temu, jak byłem, spiąłem amura około 80 cm, wyskoczył z podbieraka :/ do tego dwa pełnołuskie 53, 52 cm i lustrzeń 37. Po jednego pełnołuskiego wchodziłem do wody, bo w trzciny wlazł ^^ Na drugi dzień już nie dało rady tam łowić, po dwa stanowiska obok zajęte były xd

Ale wiesz, to woda, na której się wychowałem, mniej więcej wiem, co, jak i gdzie...

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4592 dnia: 25.06.2016, 22:26 »
Robert

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #4593 dnia: 26.06.2016, 08:39 »
Wczoraj(sobota 25 czerwca) wędkowałem z ojcem. Była to wyprawa z okazji "dnia ojca" ;) Miejscem połowu był staw w miejscowości Kalety ,jest to tzw. zbiornik sekcyjny - czyli pod opieką PZW,ale za dodatkową opłatą(80zł) dla członków koła Kalety.
Stawik bardzo ładny i zadbany,czyściutki. Głębokość od 1,5 do 4m.Trochę trzcin i tataraków na brzegach,tu i ówdzie skupiska grążeli. Staw ma kształt dużego prostokąta.
Jest to jak najbardziej zbiornik sztuczny. Niegdyś był to zbiornik z wodą do chłodzenia turbin w papierni(gigantycznej). Od bodajże 15 -20lat papierni nie ma,zostały w większości ruiny,ale mniejsza z tym ;)
Warto dodać,że stawik połączony jest systemem rur z drugim stawem i z rzeką (Mała Panew).
Woda czyściutka,dno bardzo ciemne,ale nie jest to muł.Torf może?Sam nie wiem.

Przyznam,że bardzo mi się spodobał.Ojciec nieraz chwalił rybostan,że dużo gatunków,że czasem coś konkretnego się zaczepi,że obficie i regularnie zarybiany.Co miłe w zbiorniku występuje lin,okoń i karaś. Niestety tylko 1 linek się skusił na przynętę. Widziałem natomiast przy brzegu stadka narybku okoni ,płoci i linków :)

Łowiłem gościnnie tylko jedną wędką. Oczywiście na metodę. Generalnie była to "rzeź niewiniątek" :P

W ciągu 4h 5 karpików (takich 30-35cm), drugie tyle spiętych (dość ciekawe,że zaraz po braniu i 5sek holu luz i brak ryby na haku...), 1 linek 30cm, leszczyki w dużej ilości (nie liczyłem szt), no i ryba "imprezy" - karpik 48cm. Podłużny,pełnołuski i czarny jak diabeł,naprawdę ładny egzemplarz. A co on wyprawiał w trakcie holu? Miałem wrażenie,że to coś o wiele bardziej "poważnego".
Rybka(rybki) w znakomitej kondycji. Wszystkie wróciły do wody,mimo iż ojciec rybek uwalniać nie lubi (aczkolwiek gospodaruje coraz rozważniej swoimi połowami-może mam w tym swój wkład? ) ;)

Co by nie mówić tato bardzo sceptycznie podchodził do tych moich podajników,malutkich haczyków,mixów zanętowych i kolorowych kuleczek. Wręcz uśmiechał się pod nosem z politowaniem nad tym "szaleństwem" ;)
Na rybach jego "kocia morda" (nie wiem jak ten wyraz twarzy ładniej określić) była bezcenna :P Nie wiedział co jest grane,a grupka wędkarzy za plecami potwierdzała te zdziwienie. Oprócz mnie,nikt nic nie łowił i nie miał brań. A ja dosłownie : zarzut, 5-10min czekania,branie i ryba.
Koniec końców ojciec zobowiązał mnie do zakupu sprzętu do metody i wstępnego szkolenia.
Foto tylko jedno(brak czasu na więcej,hehe),ale za to z najfajniejszą rybką.   
Czesiek

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #4594 dnia: 26.06.2016, 08:50 »
Karpik ładny,  ja też byłem sceptyczny co do łowienia na metodę do kiedy sam nie spróbowałem :)
Paweł

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #4595 dnia: 26.06.2016, 08:52 »
Karpik ładny ale i bardzo ciekawy maskująca strój wędkarski :)
A co tam? :P Nie muszę przecież w moro występować "jak wszyscy" ;)
Czesiek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4596 dnia: 26.06.2016, 09:10 »
Graty Wonski! :thumbup: Musiała to być ciekawa sesja, chciałbym widzieć te miny... :D
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #4597 dnia: 26.06.2016, 09:58 »
Piękne brzaniory. :bravo:

Ja bylem z Piotrem (sympatyk forum) i Mjmaćkiem na wypadzie na komercji (tej co odwiedził Luk niedawno).
Piątek - pogoda masakra, parę rybek wymęczyliśmy rano i coś tam w dzień z Piotrem (od wzdręgi 17 cm do jesiotra 9 kg).
Wieczorem dojechał Mjmaciek. W nocy mimo dalej masakrycznej pogody mieliśmy brania i kilka karpi, amurów i jesiotrów haka się uwiesiło.
Nad ranem przeszła obok burza i warunki pogodowe teoretycznie się polepszyły - ale ryby się niestety nie zorientowały. Piotr pojechał, Mjmaciek miał parę brań i ryb, u mnie już nic.
U mnie najlepiej spisały się przynęty i zanęty na bazie kuku i czosnku. Kolejny raz nie zawiodły pellety Meus, ale trzeba się napracować aby zachowały odpowiednią konsystencję do koszyka, szczególnie przy wysokiej temperaturze.

Dzięki Mirku za wspólny wypad było kosmicznie , temperatura masakryczna.... :sun:
Pewne przemyślenia mam ... mimo tak trudnych warunków wynik był świetny !
Jestem bardzo zadowolony !
Kilkanaście maleństw w tą pogode to kosmiczny wynik!
Dziękuje , i do następnego .... już myśle nad nim....
Maciek

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #4598 dnia: 26.06.2016, 10:05 »
Przedwczoraj nocka nad wodą, ale znów bez efektów...jedynym godnym okazem okazał się "turtles" złowiony przez kolegę Krzysztofa :)

https://www.facebook.com/rybomaniak/videos/794218387379967/
Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #4599 dnia: 26.06.2016, 12:38 »
Wojowniczy był, ale nie ninja :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4600 dnia: 26.06.2016, 12:48 »
Pięknie połowiliście , gratulacja :thumbup:

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
« Odpowiedź #4601 dnia: 26.06.2016, 13:11 »
Fantastycznie połowiliście - gratulacje :)
Zbyszek

Offline David89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #4602 dnia: 26.06.2016, 13:59 »
Gratulacje panowie ładne sztuki łowicie :bravo: Ja z kolega wybrałem się z 24-25 czerwca na Łowisko u Roberta. Zaczeliśmy o 17 lecz początek był straszny :( Przy ustalaniu głębokości podczas drugiego rzutu na łączeniu części pękł mi picker Fox Matrix Method Master :'( ( na żyłce był podajnik z drennana large 25g wiec dziwne że pękła ta wędka )
 Zamiast niego zmuszony byłem użyć karpiówki a drugim kijem był feeder. Od 23 do 1 miałem 6 brań z czego trzy ryby zostały spięte, a trzy karpie udało mi sie wyholować( 5,5 kg 5 kg i trzeci nie wazony miał ok 3,5 kg) Rano jeszcze złowiłem małego leszcza a to zdjęcia rybek :

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #4603 dnia: 26.06.2016, 15:49 »
Dzisiaj obowiązkowo uderzyłem nad wodę :D
Pełen obaw o pogodę, przepowiadali burze, zagościłem na zbiorniku pożwirowym.
Zbiornik ten uwielbiam, chociaż do eldorado nie należy. Ma jednak potencjał i po mimo presji wędkarskiej, kryje w moim odczuciu wiele pięknych rybiszonów. Nad wodą zameldowałem się po godzinie 7. Pogoda na początku typowo letnia, ciepło, parno, wysokie ciśnienie. Niestety po 2 godzinach od strony naszych południowych sąsiadów Czechów, nadeszły czarne chmury i błyskawice :( >:(
Momentami tak lało i waliło piorunami, ze nawet jakby mi rybek pobrał to nie wyszedłbym za chiny ludowe spod parasola :rain:
Brań się jednak nie doczekałem, jak łatwo możecie się domyśleć ;) Manele zwinąłem o godzinie 13, wykorzystując krótką przerwę w ulewie. Na sam koniec miałem jeszcze przygodę z autem, gdyż na tą miejscówkę dojazd jest nie łatwy, dziury, błoto itp. Kilkukrotnie myślałem, że się już zakopie ale na szczęście moja stara Asterka dała radę. Pozdrawiam Kolegów i wrzucam fotki z dzisiejszego bezrybia ;)

Offline Robert_X

• Ekspert
  • Reputacja: 12
  • Złów i wypuść, urośnie...
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4604 dnia: 26.06.2016, 16:29 »
Gratulacje dla odławiających rybki , ja dałem sobie spokój z :narybki: w ten łikend