Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2016  (Przeczytany 1966886 razy)

Offline Tomek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 31
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2016
« Odpowiedź #855 dnia: 07.03.2016, 19:34 »
Gratulacje dla kolegi Michała, piękne ryby, piękne zdjęcia :bravo:. To łowisko komercyjne czy PZW? Po wynikach wydaję się, że zapewne komercyjne, ale może cuda się zdarzają.
Pozdrawiam
Tomek

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #856 dnia: 07.03.2016, 19:52 »
Wow, ale ryb! :o :D :D :o  Pięknie połowione Panowie, marzec dopiero, ale ryb od groma! :bravo: :bravo: :bravo:  Sprawdzają się różne miksy i kompozycje, to dobrze - kukurydzę waniliową będę miał na uwadze! :D

Ja wczoraj wziąłem udział w zawodach spinningowych, jako sędzia brzegowy. Impreza jaką okazał się Predator Fishing Cup i pierwsze eliminacje, bardzo się udała, było aż 76 startujących, pomimo trudnego łowiska. Wpadło ponad 50 szczupaków, z czego dwa największe miały 99 i 98 centymetrów. Ten 99 cm ważył aż 11 kilogramów! Pojawiła się spora ekipa Litwinów, kilku w mundurach 'Lucky John' - to litewska firma robiąca sztuczne przynęty. Łowią naprawdę dobrze, aczkolwiek w pierwszej szóstce, która zakwalifikowała się do finału, było pięciu Polaków i jeden Litwin. Nasi jednak dawali sobie radę lepiej :)

Jako, że Ferry Meadows będzie arena jednych z eliminacji do zawodów feederowych Prestona, rozmawiałem zarówno z bailiffem jak i kilkoma wyczynowcami tam. Impreza będzie na 80 pegów (peg - stanowisko), co ważne to naturalna, wcale nie łatwa woda, posiadająca sporą ilość leszcza głównie. Oprócz zawodów Prestona będzie też puchar Ringersa tam rozgrywany (braci Ringersów oczywiście) - tez na 80 stanowisk. To chyba w ogóle najpopularniejsza woda w UK do tego typu zawodów (nie jest to komercja).
Pogadałem z kilkoma wyczynowcami, większość łowi na zestawy na trokach ze skrętką, ale było dwóch 'metodowców'. Co ciekawe łowili na 4 metrowej wodzie, używając pelletów 2 mm - nie mam pojęcia jak im się to nie rozpadało :o Inny wyczynowiec podpowiedział mi jak łowi tam, dał kilka cennych wskazówek. Najważniejsza - on obcina dendrobenę dawana na włos nad siodełkiem a nie pod... Ponadto dał mi namiary na 'Irish feeders' - czyli na koszyki robione garażową metodą, ale przeznaczone do dalekich zarzutów i dostarczania towaru na głębokości powyżej 3-4 metrów. Nie ma żadnych dziurek tam... Muszę sobie sprawić takich kilka, bo taśmą się odkleja zawsze, zaburzając opad... Mógłbym tam siedzieć z tymi goścmi godzinami, spinning to taka nuda... :)

No to jest grubo.Kolejny świetny przykład że ryby warto wypuszczać. Fajna frekwencja na zawodach i zobaczcie ile złowionych ryb :o. Na wodach w moim okręgu aby tyle szczupaków padło na zawodach to musiała by być suma z trzech sezonów. Naprawdę super :bravo:

Ja dziś wybrałem się na własną komercję :). Taktyka to metoda i tylko metoda, dodatkowo test zanęty testowej Lorpio Method Carp. Więc tak. 0.5 ltr zanęty połączone z 100 ml  pellet Sensas 2 mm. Używałem podajników 15 gr Drennan. Łowiłem od godziny 09:20 do 13:00.Wynik to 3  karpiki w przedziale 37-40 cm. Nad wodą było zimno, i pochmurno delikatnie próbowało się przedzierać słońce.  Wnioski są proste :ryba jeszcze nie żeruje. Temperatura wody to tylko 2 st , zdecydowanie za zimna moim zdaniem. Specjalnie usiadłem w miejscu abym mógł obławiać większą część stawu i szukać miejsca gdzie w danej chwili mogą być ryby. Obławiałem płycizny licząc na to że właśnie tam pomału zaczną pokazywać się ryby wychodząc do nasłonecznionej wody. I tutaj złowiłem pierwszego i ostatniego w tym miejscu karpika. Później postanowiłem zejść w troszkę głębsze partie wody, tutaj lipa bez rybie totalne bez żadnych wskazań,brań.Oczywiście cały czas zmieniając przynęty.Pierwszy karp złowiony na moją kukurydzę czosnkową, co mnie bardzo ucieszyło :).Asa trzymałem w rękawie , i zostawiłem na ostatnią godzinę czyli łowienie w najgłębszym miejscu. I tu się nie myliłem. Już zaraz po pierwszym rzucie ,branko i jest karpik kolejny. Zaraz później kolejny i też  ląduje w podbieraku.Jeszcze jedno branie , niestety te akurat nie wykorzystane ryba się nie zapięła (przyczyna za długi włos).Tak więc pierwsze rybki w tym sezonie już mam.Nie są to kolosy ale cieszą. Sesyjka bardzo fajna , sporo testów i wniosków wyciągniętych. Potwierdziły się moje założenia początkowe, jak po raz kolejny to zimową porą i wczesną wiosną jest nad wodą. Wszystkie ryby złowione na kuku/czosnek, jedno branie na dumbelsa Ringersa.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #857 dnia: 07.03.2016, 20:30 »
Brawo Michał, pokazałeś nam jak się powinno łowić ryby! ;)
Pozdrawiam
Marcin

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #858 dnia: 07.03.2016, 20:35 »
Gratuluję Michał fajne ryby :)
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #859 dnia: 07.03.2016, 20:36 »
Wow, ale ryb! :o :D :D :o  Pięknie połowione Panowie, marzec dopiero, ale ryb od groma! :bravo: :bravo: :bravo:  Sprawdzają się różne miksy i kompozycje, to dobrze - kukurydzę waniliową będę miał na uwadze! :D

Ja wczoraj wziąłem udział w zawodach spinningowych, jako sędzia brzegowy. Impreza jaką okazał się Predator Fishing Cup i pierwsze eliminacje, bardzo się udała, było aż 76 startujących, pomimo trudnego łowiska. Wpadło ponad 50 szczupaków, z czego dwa największe miały 99 i 98 centymetrów. Ten 99 cm ważył aż 11 kilogramów! Pojawiła się spora ekipa Litwinów, kilku w mundurach 'Lucky John' - to litewska firma robiąca sztuczne przynęty. Łowią naprawdę dobrze, aczkolwiek w pierwszej szóstce, która zakwalifikowała się do finału, było pięciu Polaków i jeden Litwin. Nasi jednak dawali sobie radę lepiej :)

Jako, że Ferry Meadows będzie arena jednych z eliminacji do zawodów feederowych Prestona, rozmawiałem zarówno z bailiffem jak i kilkoma wyczynowcami tam. Impreza będzie na 80 pegów (peg - stanowisko), co ważne to naturalna, wcale nie łatwa woda, posiadająca sporą ilość leszcza głównie. Oprócz zawodów Prestona będzie też puchar Ringersa tam rozgrywany (braci Ringersów oczywiście) - tez na 80 stanowisk. To chyba w ogóle najpopularniejsza woda w UK do tego typu zawodów (nie jest to komercja).
Pogadałem z kilkoma wyczynowcami, większość łowi na zestawy na trokach ze skrętką, ale było dwóch 'metodowców'. Co ciekawe łowili na 4 metrowej wodzie, używając pelletów 2 mm - nie mam pojęcia jak im się to nie rozpadało :o Inny wyczynowiec podpowiedział mi jak łowi tam, dał kilka cennych wskazówek. Najważniejsza - on obcina dendrobenę dawana na włos nad siodełkiem a nie pod... Ponadto dał mi namiary na 'Irish feeders' - czyli na koszyki robione garażową metodą, ale przeznaczone do dalekich zarzutów i dostarczania towaru na głębokości powyżej 3-4 metrów. Nie ma żadnych dziurek tam... Muszę sobie sprawić takich kilka, bo taśmą się odkleja zawsze, zaburzając opad... Mógłbym tam siedzieć z tymi goścmi godzinami, spinning to taka nuda... :)

No to jest grubo.Kolejny świetny przykład że ryby warto wypuszczać. Fajna frekwencja na zawodach i zobaczcie ile złowionych ryb :o. Na wodach w moim okręgu aby tyle szczupaków padło na zawodach to musiała by być suma z trzech sezonów. Naprawdę super :bravo:

Ja dziś wybrałem się na własną komercję :). Taktyka to metoda i tylko metoda, dodatkowo test zanęty testowej Lorpio Method Carp. Więc tak. 0.5ltr zanęty połączone z 100ml  pellet Sensas 2mm. Używałem podajników 15gr Drennan. Łowiłem od godziny 09:20 do 13:00.Wynik to 3  karpiki w przedziale 37-40cm. Nad wodą było zimno, i pochmurno delikatnie próbowało się przedzierać słońce.  Wnioski są proste :ryba jeszcze nie żeruje. Temperatura wody to tylko 2st , zdecydowanie za zimna moim zdaniem. Specjalnie usiadłem w miejscu abym mógł obławiać większą część stawu i szukać miejsca gdzie w danej chwili mogą być ryby. Obławiałem płycizny licząc na to że właśnie tam pomału zaczną pokazywać się ryby wychodząc do nasłonecznionej wody. I tutaj złowiłem pierwszego i ostatniego w tym miejscu karpika. Później postanowiłem zejść w troszkę głębsze partie wody, tutaj lipa bez rybie totalne bez żadnych wskazań,brań.Oczywiście cały czas zmieniając przynęty.Pierwszy karp złowiony na moją kukurydzę czosnkową, co mnie bardzo ucieszyło :).Asa trzymałem w rękawie , i zostawiłem na ostatnią godzinę czyli łowienie w najgłębszym miejscu. I tu się nie myliłem. Już zaraz po pierwszym rzucie ,branko i jest karpik kolejny. Zaraz później kolejny i też  ląduje w podbieraku.Jeszcze jedno branie , niestety te akurat nie wykorzystane ryba się nie zapięła (przyczyna za długi włos).Tak więc pierwsze rybki w tym sezonie już mam.Nie są to kolosy ale cieszą. Sesyjka bardzo fajna , sporo testów i wniosków wyciągniętych. Potwierdziły się moje założenia początkowe, jak po raz kolejny to zimową porą i wczesną wiosną jest nad wodą. Wszystkie ryby złowione na kuku/czosnek, jedno branie na dumbelsa Ringersa.
Super foty mała uwaga castera trzymaj w wodzie
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #860 dnia: 07.03.2016, 20:42 »
Mała uwaga, to nie są zdjęcia Grześka. Te zdjęcia parę postów wcześniej dodał Luk, a na zdjęciach są chyba angielscy wyczynowcy.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #861 dnia: 07.03.2016, 20:43 »
Mała uwaga, to nie są zdjęcia Grześka. Te zdjęcia parę postów wcześniej dodał Luk, a na zdjęciach są chyba angielscy wyczynowcy.
Jak angole, to na pewno je gniotą na miazgę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #862 dnia: 07.03.2016, 20:47 »
Jak angole to na pewno je gniota na miazge
A tego to już nie wiem. Tak tylko zwróciłem uwagę, że to nie zdjęcia Grześka ;)
Pozdrawiam
Marcin

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #863 dnia: 07.03.2016, 20:49 »
Czujność przede wszystkim :)
Krzysztof

Offline siwy-czl

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #864 dnia: 07.03.2016, 22:59 »
A jak tam na Wiśle, dzieje się coś?? bo mam ochotę wybrać się na feedera a nie wiem czy nie za wcześnie.

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #865 dnia: 07.03.2016, 23:04 »
A jak tam na Wiśle, dzieje się coś?? bo mam ochotę wybrać się na feedera a nie wiem czy nie za wcześnie.
Niech kolega jedzie :) Zawsze warto...
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline michał1995

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #866 dnia: 08.03.2016, 01:23 »
Dziękuje Panowie :-[ Oby równie duże "brawa" czekały mnie po wypadach nad Odrę.
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #867 dnia: 08.03.2016, 01:33 »
Graty Michał, pokosiłeś jak latem! :thumbup: Jeden z pierwszych linów w tym sezonie, dobry omen! ;D

Co do kasterów to były w wodzie, ale nie było jej zbyt dużo...
Lucjan

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #868 dnia: 08.03.2016, 18:35 »
Graty Michał, pokosiłeś jak latem! :thumbup: Jeden z pierwszych linów w tym sezonie, dobry omen! ;D

Co do kasterów to były w wodzie, ale nie było jej zbyt dużo...
Luk wygląda jakby były na sucho nie są zatopione
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #869 dnia: 08.03.2016, 18:55 »

Robert