Autor Wątek: Składanie wędki segmentowej  (Przeczytany 20097 razy)

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Składanie wędki segmentowej
« Odpowiedź #15 dnia: 27.06.2020, 14:47 »
W jaki sposób najlepiej składać feedera 3 elementowego z zamontowanym kołowrotkiem i zestawem method feeder tak, aby przy ponownej wyprawie na to samo łowisko nie trzeba było wszystkiego na nowo uzbrajać? W jaki sposób ustawić względem siebe każdy blank? Podajnik method feeder można zostawić na wędce?

Przydatny link: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=8971.0

//Edit: Dodano linka.
Ja składam powoli, koszyk owijam w folie bąbelkową, zeby nie stukał blanku.

Offline Darek_Darek1968

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 27.06.2020, 15:42 »
A ja używam ICS Prestona i na zestawie zostaje jedynie trzpień od podajnika. Idealna sprawa i do transportu i do zmiany podajnika w trakcie łowienia.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #17 dnia: 27.06.2020, 22:14 »
U mnie w feederze żyłka główna kończy się krętlikiem z agrafką, do której dopinam dopinkę z podajnikiem. Do transportu demontuję dopinkę i składam wędkę z żyłką i kołowrotkiem. Krętlik z agrafką przy demontażu zatrzymują się ja przelotce szczytowej.
Przy wędce 3 składowej, gdzie wszystkie składy, w tym ten ostatni razem ze szczytówką, są równe, stosuję rzep na dole i na górze.
Jeżeli na pierwszym składzie jest przelotka, to wszystkie grubsze części lądują na dole. Ważne, żeby taśmę z rzepem założyć tak, żeby oddzielała od siebie poszczególne segmenty, przynajmniej w górnej części. Nie spinał bym tego razem gumką.
Jeśli na pierwszej przelotce nie ma przelotki, to drugi segment składam odwrotnie, reszta j.w.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #18 dnia: 27.06.2020, 22:19 »
U mnie w feederze żyłka główna kończy się krętlikiem z agrafką, do której dopinam dopinkę z podajnikiem.

I teraz sobie wyobraz, że zrywasz ryba razem zestawem powyżej kretlika z agrafką. Ryba nie ma jak uwolnić się od podajnika i pływa razem z nim. Lub inną sytuacja zrywasz zestaw przy rzucie część z podajnikiem i kretlikiem z agrafką ląduje w wodzie. Ryba pobiera zestaw i masz analogiczną sytuację...

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #19 dnia: 27.06.2020, 22:35 »
A co mam powiedzieć gdy ryba pływa z moją wędką? :-[
Ja robię tak samo jak Tomba  I będę tak robił bo ilość łączeń do koszyków metody jest chora.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #20 dnia: 27.06.2020, 22:56 »
Używam tylko stosunkowo małych haczyków bezzadziorowych, więc jest duża szansa, że ryba się jednak wyswobodzi. Dopinka jest zawsze słabsza, niż żyłka główna. Oczywiście żyłka główna zawsze się może zerwać.
Ale wyobraź sobie, że łowisz na duży haczyk z zadziorem na potężnym przyponie i zrywasz kilka metrów żyłki albo, nie daj boże plecionki. Ryba zaplącze to w krzaki, gałęzie itd. Nie ma szans ani na pozbycie się haczyka ani na rozprostowanie ani na wyrwanie sobie jego z pyska ani na urwanie przyponu.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #21 dnia: 27.06.2020, 23:26 »
Nigdy w razie zerwania zestawu nie będzie on bezpieczny w 100% dla ryby...Ale prawidłowo wykonany zwiększa szanse uwolnienia się rybie z niego.

Offline Ellah

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #22 dnia: 01.09.2023, 09:48 »
Gdyby jednak nie chces rozmontowywac calego zestawu.. To jak w matchowce 3 skladowej zabezpieczacie splawik ?

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #23 dnia: 01.09.2023, 11:57 »
Jest parę opcji.
Spławiki łatwo demontowalne, jak waggler z adapterem/agrafką czy mocowane dwupunktowo gumkami po prostu zdejmujesz i transportujesz osobno.
Jeśli masz spławik bezpośrednio doczepiony oczkiem na żyłce, to możesz zwinąć końcowy odcinek zestawu na zwijadełko (jak do zestawów na bata) i zwijadełko opaską neoprenową przymocowujesz do wędziska.
Jeśli chodzi tylko o to, żeby jakiś bardziej pancerny spławik nie obijał się o blank, to na wysokości spławika spinasz blanki opaską.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 01.09.2023, 13:19 »
Ja zabezpieczam swoje zestawy jak na fotkach. Potrzebujemy okrągłej gumy 2mm i przesuwanych blokad, można kupić w większości pasmanterii. Ja wybrałem kolor czerwony, jest bardziej widoczny i trudniej zgubić ;) Wagglera mam zabezpieczonego identycznie a spławika nie demontuję, jest zblokowany stoperami a po złożeniu, przytrzymany gumką spinającą. Śruciny zsuwam, a jako obciążenia sygnalizacyjnego używam Fine Quick Snap'a o wadze 0,1gr firmy "CRALUSSO". Przypon jest demontowany na czas transportu i przechowania.
pozdrawiam Benon

Offline ZiZ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #25 dnia: 02.09.2023, 16:43 »
A ja wpadłem na najprostszy sposób aby zestaw był gotowy do wędkowania ..... nie składam zestawu tylko zostawiam go gdzieś w krzakach lub trzcinie na łowisku :D ;D.
Oczywiście to żart :D
Zestawy demontuję całkowicie; wędki -> do futerałów, kołowrotki -> do pokrowców, zestawy końcowe  -> do skrzyneczki.
Składanie jednego zestawu to jakieś 5-8min, przy dwóch jakieś 15 minut. W tym czasie zalany pellet "dochodzi" .

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #26 dnia: 02.09.2023, 18:56 »
A ja wpadłem na najprostszy sposób aby zestaw był gotowy do wędkowania ..... nie składam zestawu tylko zostawiam go gdzieś w krzakach lub trzcinie na łowisku :D ;D.
Oczywiście to żart :D
Zestawy demontuję całkowicie; wędki -> do futerałów, kołowrotki -> do pokrowców, zestawy końcowe  -> do skrzyneczki.
Składanie jednego zestawu to jakieś 5-8min, przy dwóch jakieś 15 minut. W tym czasie zalany pellet "dochodzi" .
Podziwiam :D

Offline lucio62

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #27 dnia: 02.09.2023, 21:17 »
Wędki demontuje do futerałów,kołowrotki tak samo nic nie przetarte poobijane korki jak nowe,tak robię od lat chyba 90 nie mam z tym problemów.

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 03.09.2023, 11:00 »
Uzupełnię swoją wypowiedź, wędki używam od trzech lat i są jakbym wczoraj je kupił. Po złożeniu i spięciu gumkami, są transportowane w pokrowcu jak poniżej:
pozdrawiam Benon