Autor Wątek: Karta wędkarska 1998  (Przeczytany 23446 razy)

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Karta wędkarska 1998
« Odpowiedź #15 dnia: 05.01.2016, 19:58 »
Ja miałem wydaną w 1986 "chyba" i trzy lata temu wymieniłem na nową, coś skarbnik mówił że muszę wymienić, ale nie pamiętam dokładnie.

Offline Wiśnia

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
« Odpowiedź #16 dnia: 05.01.2016, 20:10 »
Kartę mam z 98 roku (z up. wojewody) - pewnie czeka mnie wymiana, ale wyrok i zmiana prawa to pewnie jeszcze ten i następny sezon bez zmian. Natomiast legitymacja jest z 92-go, zdjęcie z 1 klasy podstawówki (akurat takie miałem) - karta zdezelowana, adres nieaktualny .. nie miałem problemów podczas kontroli (3 kontrole na 20 wypadów nad wodę). Nie mam pojęcia jak wygląda wymiana legitymacji, wstyd - koło nie po drodze (60 km), ktoś wie czy oprócz zdjęcia są jakieś wymogi ?

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 05.01.2016, 20:20 »
Nie, ale raczej od ręki nie dostaniesz. 2 wyjazdy cię pewnie czekają.
Arek

Offline Wiśnia

• Reputacja: 43
« Odpowiedź #18 dnia: 05.01.2016, 20:25 »
Dzięki, myślę że do mojego początku sezonu (marzec) dam rade :beer:

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #19 dnia: 05.01.2016, 20:26 »
Stara karta, zdjęcie i 10 zł. Zaniosłem i gość kazał mi zostawić numer telefonu, jak będzie do odbioru to przedzwoni.
Najlepiej przedzwonić i się spytać czy od ręki wymienią, nie pamiętam teraz dokładnie bo jeszcze rejestrowałem też ponton wtedy.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 05.01.2016, 20:40 »
Stara karta, zdjęcie i 10 zł. Zaniosłem i gość kazał mi zostawić numer telefonu, jak będzie do odbioru to przedzwoni.
Najlepiej przedzwonić i się spytać czy od ręki wymienią, nie pamiętam teraz dokładnie bo jeszcze rejestrowałem też ponton wtedy.
Ja zrobiłem dokładnie tak jak napisał Shiemano. Kilku moich kolegów musiało ponownie zdawać egzamin w związku z tym iż ich karta była nieważna (sic!). Na szczęście w UM Krakowa obyło sie bez takich ceregieli.

Jak dla mnie paranoja totalna. Na starej karcie miałem napisane, że została wydana bezterminowo. Jak to możliwe, że straciła ważność? :( wprawdzie była wydana przez okręg PZW, a nie urząd miasta ale i tak wydaje mi się to chore :/

Wysłane z mojego SM-G900F

Pozdrawiam,
Maciek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #21 dnia: 05.01.2016, 21:51 »
Kartę mam z 98 roku (z up. wojewody) - pewnie czeka mnie wymiana, ale wyrok i zmiana prawa to pewnie jeszcze ten i następny sezon bez zmian. Natomiast legitymacja jest z 92-go, zdjęcie z 1 klasy podstawówki (akurat takie miałem) - karta zdezelowana, adres nieaktualny .. nie miałem problemów podczas kontroli (3 kontrole na 20 wypadów nad wodę). Nie mam pojęcia jak wygląda wymiana legitymacji, wstyd - koło nie po drodze (60 km), ktoś wie czy oprócz zdjęcia są jakieś wymogi ?
Ja też legitymację teraz brałem nową, bo w starej nie było już miejsca na znaki. 5 zł musiałem dopłacić + zdjęcie.

Co do karty, to dowiedziałem się, że w starostwie jak się da kawę lub bombonierkę, to na miejscu mogą kartę nową wypisać.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Tomek

• Reputacja: 31
    • Galeria
« Odpowiedź #22 dnia: 05.01.2016, 22:38 »
Ja swoją kartę wydaną mam w 1992 roku przez koło, wczoraj dzwoniłem do Urzędu Miasta w Krakowa w sprawie wymiany i facet (urzędnik :)) powiedział, że załatwi mi to od ręki (wypełniony wniosek o wymianę karty wędkarskiej, 10 zł, stara karta, zdjęcie). Jedynie upewniał się i dopytywał czy karta została wydana w Krakowie, potwierdziłem. Jedyny minus jest taki, że muszę sobie wziąć wolne z tej okazji. Wniosek można przesłać pocztą lub zostawić w innym UM, ale odebrać trzeba osobiście.
Co mnie frapowało, to jaki ma być wymiar zdjęcia, bo to nie jest takie oczywiste. Na stronie UM jest procedura i podane są wymiary fotografii ("zdjęcie musi być aktualne, nieuszkodzone, nieużyte w innych dokumentach oraz mieć wymiary nie większe niż 35 mm× 45 mm").
Pozdrawiam
Tomek

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #23 dnia: 05.01.2016, 22:46 »
Co do karty, to dowiedziałem się, że w starostwie jak się da kawę lub bombonierkę, to na miejscu mogą kartę nową wypisać.

U mnie obeszło się bez Wedla. Chłopaki takie "problemy" załatwiają od ręki, bo trwa to 5 minut i nie trzeba sobie zamulać ważniejszych tematów. Chyba, że jakiś Pan czy Pani w urzędzie ma kompleksy. Bywa :(

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #24 dnia: 05.01.2016, 23:17 »
To mam nadzieję, że ja też trafię na kogoś uprzejmego. W razie czego jednak wstrzymam się z wymianą do czasu odwilży, kiedy już na lód nie będzie dało się wejść. Póki co u mnie pokrywa zadowalająca, więc niebawem startuję.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #25 dnia: 05.01.2016, 23:24 »
Ja w zeszłym roku duplikat wyrobiłem od ręki bez żadnych problemów. Jedyne co musisz wiedzieć żeby szybko ktoś w starostwie znalazł papierek to miesiąc i rok kiedy uzyskałeś pierwszą kartę  (uprawnienia)

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 06.01.2016, 01:42 »
Ja swoją kartę wydaną mam w 1992 roku przez koło, wczoraj dzwoniłem do Urzędu Miasta w Krakowa w sprawie wymiany i facet (urzędnik :)) powiedział, że załatwi mi to od ręki (wypełniony wniosek o wymianę karty wędkarskiej, 10 zł, stara karta, zdjęcie). Jedynie upewniał się i dopytywał czy karta została wydana w Krakowie, potwierdziłem. Jedyny minus jest taki, że muszę sobie wziąć wolne z tej okazji. Wniosek można przesłać pocztą lub zostawić w innym UM, ale odebrać trzeba osobiście.
Co mnie frapowało, to jaki ma być wymiar zdjęcia, bo to nie jest takie oczywiste. Na stronie UM jest procedura i podane są wymiary fotografii ("zdjęcie musi być aktualne, nieuszkodzone, nieużyte w innych dokumentach oraz mieć wymiary nie większe niż 35 mm× 45 mm").
Tomek niby wszystko ok... wniosek można wysłać pocztą, ale do wniosku musiałem załączyć oryginał karty, więc całą "internetowość" wymiany szlag trafił ;)

Jak będziesz wymieniał kartę to opłatę zrób od razu przez internet. Wtedy załatwisz wszystko szybciej, bez biegania po urzędzie ;)

Pozdrawiam,
Maciek

Offline Tomek

• Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 06.01.2016, 01:57 »
Inaczej jak osobiście się tego nie załatwi i kartę trzeba dołączyć :-\ Akurat teraz to jest luz do wiosny, można zrobić bez pośpiechu. Niestety w KRK sprawę trzeba załatwiać na Al. Powstania Warszawskiego 10, chciałem tego jakoś uniknąć (dojazd, parking, strefa), myślałem, że załatwię to na Wielickiej, ale się nie da w 100%, tak trzeba pojechać po odbiór na Al. Powstania. Tyle, że facet załatwia od ręki, to już jestem zadowolony. Na stronie UM jest procedura i tam jest wszystko napisane, łącznie z tą informacją o opłacie, ale dzięki za zwrócenie uwagi. Akurat bardzo dobrze oceniam stronę internetową UM Krakowa z tymi procedurami, można sobie poradzić a przynajmniej zorientować się jak to załatwić, jest również kontakt do osoby odpowiedzialnej za procedurę https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=3276&sub=procedura&proc=SA-40.
Pozdrawiam
Tomek

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 06.01.2016, 10:28 »
Racja. Jedź przed 10:00 to odpadnie Ci opłata za parking Miejsce do zaparkowania nawet szybko znalazłem i nie było tragedii :)

Mnie niestety nie udało się tego załatwić "od ręki", ale UM mam po drodze do pracy, więc na drugi dzień odebrałem kartę. Ogólnie obsługa miła i szybka, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Powoli bo powoli, ale w dobrą stronę zmierzają te nasze urzędy ;)

Pozdrawiam,
Maciek

Offline Tomek

• Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 06.01.2016, 11:35 »
Ja od kilku lat mam bardzo dobre zdanie o urzędnikach z UM Krakowa (tych "fizycznych" z okienka), głównie sprawy załatwiam na Wielickiej. W osłupienie mnie wprawiło jak Pani w kasie zaproponowała mi możliwość opłacenia za wymianę dowodu rejestracyjnego płatność kartą :D. Przysłowiowej bombonierki czy flaszki nikt by nie przyjął, a człowiek jak mu zależy na czasie i sprawie to chętnie by zostawił za przyspieszenie sprawy (nowi młodzi ludzie, nowe standardy, nowa jakość i strach):P.
Pozdrawiam
Tomek