Autor Wątek: Podbierak wyczynowy (kosz + sztyca)  (Przeczytany 117375 razy)

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Podbierak wyczynowy (kosz + sztyca)
« Odpowiedź #180 dnia: 22.08.2015, 13:11 »
Dzisiaj powiedziałem sobie, że zamawiam podbierak ze strony grubaryba, zaryzykuje z tą sztycą węglową... raz się żyje, a wczoraj zauważyłem, że przy podbieraniu ryb automatycznie łapie za kosz więc chyba dorosłem do delikatnego sprzętu, tymbardziej, że ja o wszystko dbam :)
Kosz będzie drennan speedex, patrzyłem na zdjęciach, on jest wystarczająco głęboki moim zdaniem, sam myślałem, że jest płytszy.
Tylko ostatnie pytanko co do sztycy....
-Drennan Series 7 Rigid Carbon 2.6m Net Pole   
-Drennan Rigidex 2.6m Landing Net Handle

Dodam, że ta druga jest o 90zł droższa, ale jestem w stanie zainwestować, a innych nie biorę pod uwagę bo ta długość mnie interesuje. Która z nich jest mocniejsza, a która lżejsza? Bardziej jednak chodzi o moc.

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #181 dnia: 22.08.2015, 14:33 »
Widziałem u Luka sztyce z Drennana miał dwie wersje.tańsza i droższa,ta drozsza jest sztywniejsza. Sam musze sobie kupić,bo wczoraj swoją złamałem i tak była do dupy ;)

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #182 dnia: 22.08.2015, 14:43 »
Hahahah "i tak byla do dupy", takie teksty sa najlepsze, zawsze mnie to bawi, pewnie, nie ma sie co zalamywac :D
Szkoda, ze sam Luk nie chce sie odezwac na temat tych dwóch sztyc, pewnie by mi wszystko wyjaśnił.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #183 dnia: 22.08.2015, 17:33 »
Już się odzywa...  :D

Spokojnie dasz radę ze sztyca Red Range. Krótsza zaledwie o 20 cm, sztywna i mocna tak jak ta Drennan 7.

Co do sztyc, to waga ich i moc jest bardzo ważna, dochodzi jeszcze średnica. Przy Drennanach świetnie się je trzyma, nie uginają się, zaś rybę do 4 kilo można podnosić trzymając sztycę jak widły. Waga - jeżeli łowisz większe ryby, to potrzeba siły aby trzymać kij i sztycę w ręku, zwłaszcza na stojąco. Jeżeli siatka jest ciężka, to kij już w ogóle 'dobija'. Moc - tutaj potrzebujesz zaufania, tak aby wiedzieć, że możesz rybę podnieść do góry. Jak sztyca jest giętka, to trudno o taką wygodę... Co zaś się tyczy średnicy, to mam znajomych mających sztyce o średnicy 30-40 mm. Fatalnie się je trzyma jedną ręką, po prostu fatalnie. Dobre jak ktoś podbiera komuś rybę tylko... Dlatego lepiej wybrać coś cienkiego właśnie. Drennan łączy w sobie to wszystko.

Ponad dwa lata temu kupiłem sztycę Drennan 7 - i do dzisiaj jestem z niej baaaardzo zadowolony - nie ma ona żadnych wad, i sprawdza się do wagglera, karpiowania czy też łowienia na rzekach. Warto tu zainwestować. Po ostatniej przygodzie z Jaxonem, gdzie siatka zdemontowała się z rybą i zatonęła, zaś sztyca kilka sesji później się rozwaliła - stwierdzam, że warto zapłacić więcej i nie mieć później problemów.

Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #184 dnia: 22.08.2015, 20:13 »
Dzisiaj powiedziałem sobie, że zamawiam podbierak ze strony grubaryba, zaryzykuje z tą sztycą węglową... raz się żyje, a wczoraj zauważyłem, że przy podbieraniu ryb automatycznie łapie za kosz więc chyba dorosłem do delikatnego sprzętu, tymbardziej, że ja o wszystko dbam :)
Kosz będzie drennan speedex, patrzyłem na zdjęciach, on jest wystarczająco głęboki moim zdaniem, sam myślałem, że jest płytszy.
Tylko ostatnie pytanko co do sztycy....
-Drennan series 7 Rigid carbon 2.6m Net Pole   
-Drennan Rigidex 2.6m Landing Net Handle

Dodam, że ta druga jest o 90zł droższa, ale jestem w stanie zainwestować, a innych nie biorę pod uwagę bo ta długość mnie interesuje. Która z nich jest mocniejsza, a która lżejsza? Bardziej jednak chodzi o moc.
Skoro cena dla kolegi to nie problem to bierz. Ja poszukałem i zakupiłem może nie tak firmową i polecaną oraz gustowną? Ale równie sprawną za 1/3 ceny. Nasadowa, można rozsunąć teleskopowo na krócej! Wykonanie spoczko! No ale różnica tylko kilka pln!
Arek

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #185 dnia: 22.08.2015, 21:09 »
Ok, myślę, że poniżej tych 2,6m nie chciałbym schodzić, także skoro mówisz, że Drennan 7 z tych dwóch wystarczy to go sobie zamówię, wiem że to jest pewnie przepłacanie bo znalazłbym coś dobrego o wiele taniej, ale jakoś tak mnie wzięło, żeby Drennana zakupić jakiegoś. A jak ja się na coś upre to nie ma mocnych ::) Zainwestuje raz a porządnie :P Mam nadzieję, że raz ..... hahhahahaahh Do tego kosz Drennan Speedex i będzie miód malina :)

Arunio, jak ta mi się połamie, to z płaczem zwrócę się do Ciebie. Tylko wtedy bez śmiechów proszę! hahah ;)

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #186 dnia: 22.08.2015, 21:17 »
Nie będzie śmiechu bo nie ma powodu! Wszyscy uczymy się na błędach i zbieramy doświadczenia! Oby zakup się sprawdził! :)
Arek

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #187 dnia: 22.08.2015, 22:19 »
Oj tam, w życiu trzeba się śmiać jak najwięcej ;D (nie ma to jak dobre rady od 20 letniego gówniarza)
Na pewno się sprawdzą, dopiero jak pęknie powiem, że się nie sprawdziły :P

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #188 dnia: 22.08.2015, 22:34 »
Tu nie ma gówniarzy Corbi!!(forum) Liczy się mądrośc wypowiedzi ! Bywali starsi i się ośmieszali! Ja wierzę w siłę analizy młodego pokolenia ogarniętego mentalnie i wyciąganie wniosków . Macie o wiele bardziej otwarte umysły na nowości i dostęp do  nich! A jak ktoś jeszcze słucha 
i umie porównać ? to myślę że jest wygrany!
Arek

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #189 dnia: 22.08.2015, 22:38 »
Tu nie ma gówniarzy Corbi!!(forum) Liczy się mądrośc wypowiedzi ! Bywali starsi i się ośmieszali! Ja wierzę w siłę analizy młodego pokolenia ogarniętego mentalnie i wyciąganie wniosków . Macie o wiele bardziej otwarte umysły na nowości i dostęp do  nich! A jak ktoś jeszcze słucha 
i umie porównać ? to myślę że jest wygrany!
Jak to nie ma gówniarzy?! A ja... :(  ( :P )
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #190 dnia: 22.08.2015, 22:46 »
J/W Filipie! :-[
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #191 dnia: 23.08.2015, 12:36 »
Wato dodać, że sztyca z serii Series 7 jest po prostu ładna. Producent zadbał mocno o jej wykonanie i wyposażył ją w sporą ilość ozdobników. Oczywiście kosztem masy. Sztyca do najlżejszych nie należy.
Sztycy Rigidex nie miałem okazji trzymać w ręce, ale na zdjęciach wygląda na lżejszą. Nie jest powleczona taką ilością lakieru, nie ma dodatkowego uchwytu i metalowych ozdobników. Stąd podejrzewam, że może być lżejsza.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline wiksa

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #192 dnia: 08.10.2015, 20:16 »
Podepnę się do tematu. Zacząłem się ostatnio rozglądać za sztycą 4 m do podbieraka, bo mój obecny podbierak jaxona jest za krótki. Możecie polecić coś sensownego w cenie do 140 zł ?
Marcin

Offline Robcio

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
  • Genetycznie obciążony - wędkarstwem.
« Odpowiedź #193 dnia: 08.11.2015, 21:39 »
Witam !
Mam pytanie do Corbi lub do kogoś kto posiada kosz podbieraka Drennan Speedex.
Jakim wymiarem jest podawany wymiar rozmiarowy tzn. długością czy szerokością. Przeglądając inne kosze na stronie Drennana nie można tego stwierdzić jednoznacznie. W/g mnie długością. Jeśli ktoś z was posiada taki kosz (rozmiar obojętny) proszę o podanie wymiarów , długość , szerokość ew. głębokość. Interesuje mnie również rodzaj siatki tzn. materiał , czy jest gumowana i jak się zachowuje przy quickstopach.
Wędkarstwo uzdrawia duszę.
Rob.

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)