Autor Wątek: Nowa zanęta Lorenca do method feeder  (Przeczytany 77014 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2048
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Nowa zanęta Lorenca do method feeder
« Odpowiedź #315 dnia: 10.03.2016, 01:28 »
Skopiowali pomysł, Dynamite ma takie miksy od kilku lat w ofercie. Dla tych, co nie mają czasu, opcja jest idealna.

Co do wody, to Sonubaits podaje, ile wody użyć, aby zrobić gotowy miks. Jest tego bardzo dużo - ale wiadomo, mało kto rozrabia dwa kilogramy nad wodą. Ja tez daję więcej wody od razu, bo wiem, jak chłoną takie zanęty. Im drobniej mielone, tym bardziej suche i więcej piją. Przy robieniu pasty przyjmuje się proporcje 1:1. Czyli z kilograma zanęty mamy dwa kilo pasty :o
Lucjan

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #316 dnia: 10.03.2016, 01:31 »
Nie chce mi się wierzyć, że to tylko zasługa drobnego przemiału.. Na jakimś filmie ostatnio anglik mówił że sb zawierają mielone expandery, pewnie to też swoje robi.
Dawid

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2048
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #317 dnia: 10.03.2016, 02:21 »
Mielone ekspandery ma tylko jedna lub dwie zanęty, reszta jest raczej niepracująca, zawiera mielone pellety karpiowe. Według mnie im drobniej coś mielisz i suszysz, tym mniejsza jest wilgotność i co się z tym wiąże - więcej trzeba dodać wody. Dlatego tak dużo pije taki Swim Stim, drobno mielony. Swoją droga to wilgotna zanęta to tez jakaś oszczędność dla producenta. Może daje się to robić z odpadami cukierniczymi i ziarnami, gorzej jest przy pelletach, które są suche jak pieprz, po zmieleniu zaś nie mogą być zbite w grudy (co świadczy o jakieś wilgotności właśnie) - klienci szybko by się zorientowali.

W UK jest ostra konkurencja i firmy raczej nie pozwalają sobie na takie rzeczy. Wyczyn to komercje głównie, tysiące wędkarzy rywalizujących cały rok- szybko zweryfikowano by takie niedociągnięcia.
Lucjan

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #318 dnia: 14.03.2016, 22:41 »
Jestem po pierwszych testach nowej zanęty od Lorpio i powiem tak, coś nie pykło . Nie znaczy to jednak, że przekreślam ją całkowicie. Problem pojawił się podczas przygotowania. Na dwie miarki suchej zanęty dałem jedna miarkę wody i to okazało się za dużo. Z zanęty zrobiła się pasta po ok 45 minutach przetarłem to przez sito, ale nie nadawało się to do koszyka. Więc dosypałem ponownie suchej zanęty wymieszałem i znów zostawiłem na 30 minut. Po tym czasie miks jednak nadal  był zbyt mokry. Moim zdaniem warto za pierwszym razem rozrobić zanętę w tradycyjny sposób, żeby łatwiej dobrać idealną ilość wody. Sama zanęta wygląda i pachnie bardzo ładnie. Brakuje w niej tylko pokruszonych pelletow,  które zapewne podniosą jej atrakcyjność. Następne testy już niebawem. W tym samym czasie w ten sam sposób potraktowałem wodą MMM i po 30 minutach zanęta była idealna do łowienia.
Jožin z bažin

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 979
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #319 dnia: 14.03.2016, 22:47 »
Dzięki za podzielenie się obserwacjami, Kuba!
Ja też mam paczuszkę tej zanęty, ale jeszcze nie próbowałem. Zapewne będę ostrożnie dodawał wody, aż do ustalenia optymalnej dawki.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline tomek-kun

• Ekspert
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #320 dnia: 14.03.2016, 22:48 »
Ja też dziękuje. Również posiadam tę zanętę, ale jeszcze jej nie testowałem. Dzięki Tobie wiem, że lepiej uważać przy rozrabianiu :thumbup:
Tomek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 521
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #321 dnia: 14.03.2016, 22:52 »
Jestem po pierwszych testach nowej zanęty od Lorpio i powiem tak, coś nie pykło . Nie znaczy to jednak, że przekreślam ją całkowicie. Problem pojawił się podczas przygotowania. Na dwie miarki suchej zanęty dałem jedna miarkę wody i to okazało się za dużo. Z zanęty zrobiła się pasta po ok 45 minutach przetarłem to przez sito, ale nie nadawało się to do koszyka. Więc dosypałem ponownie suchej zanęty wymieszałem i znów zostawiłem na 30 minut. Po tym czasie miks jednak nadal  był zbyt mokry. Moim zdaniem warto za pierwszym razem rozrobić zanętę w tradycyjny sposób, żeby łatwiej dobrać idealną ilość wody. Sama zanęta wygląda i pachnie bardzo ładnie. Brakuje w niej tylko pokruszonych pelletow,  które zapewne podniosą jej atrakcyjność. Następne testy już niebawem. W tym samym czasie w ten sam sposób potraktowałem wodą MMM i po 30 minutach zanęta była idealna do łowienia.
Dziękuję Kuba! Twoje błędy zaoszczędzą nam porażki. Ode mnie!  :thumbup: Wychodzi na to, że jednak zbyt dużo odpadu, co do konkretu w zanęcie. Nie znaczy to oczywiście, że na wodzie nie będzie skuteczna! Myślę, że nadal warto potestować.
Arek

Offline kubator

• Ekspert
  • Kuba
« Odpowiedź #322 dnia: 14.03.2016, 23:46 »
Arek zanęta nie jest spożywcza (odpady cukiernicze), ale moim zdaniem ilość wody podana na stronie leszcza do przygotowania zanęty jest za duża. No chyba, że miałem pecha i trafiłem taką paczkę. Mam jeszcze dwie inne więc zobaczę. Fakt, że do zanęty dodałem sól (ok 50 ml na 700 gramów) ale ona raczej nie powinna pogorszyć chłonności chyba że się mylę??
Jožin z bažin

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #323 dnia: 14.03.2016, 23:53 »
Arek zanęta nie jest spożywcza (odpady cukiernicze), ale moim zdaniem ilość wody podana na stronie leszcza do przygotowania zanęty jest za duża. No chyba, że miałem pecha i trafiłem taką paczkę. Mam jeszcze dwie inne więc zobaczę. Fakt, że do zanęty dodałem sól (ok 50ml na 700gram) ale ona raczej nie powinna pogorszyć chłonności chyba że się mylę??
Dobrze myślisz! Sól wyciąga i zatrzymuje wodę!
Arek

Offline Tomek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 31
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #324 dnia: 15.03.2016, 06:20 »
Kilka stron wcześniej kolega gregorio opisywał proporcje i rozrabianie "czystej" nowej zanęty Lorpio i nic mu się podobnego nie wydarzyło, wątek dyskusji #268.
Pozdrawiam
Tomek

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
« Odpowiedź #325 dnia: 15.03.2016, 06:21 »
Może jakaś wersja zapachowa nie wyszła?
Dawid

Offline sebo6050

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #326 dnia: 15.03.2016, 07:16 »
Panowie, w niedzielę rozrabiałem kryla dodając 400 ml wody od razu faktycznie na początku zrobiło się błoto, ale po 20-stu minutach po przetarciu przez sito i było ok.

Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #327 dnia: 15.03.2016, 07:20 »
Może akurat ciut za dużo kolega tej wody wlał i tak wyszło. Na to, że zanęta jest stara, czy coś, nie możemy zganiać, bo to nowy produkt 😃
Krzysztof

Offline kubator

• Ekspert
  • Kuba
« Odpowiedź #328 dnia: 15.03.2016, 08:22 »
Wczoraj nie dawało mi to spokoju, więc rano znalazłem pojemnik do którego miałem wsypaną całą paczkę zanęty w domu zanim podzieliłem sobie na mniejsze porcje w woreczkach strunowych. Wynika z tego, że 700 gram zanęty to ok 1200 ml (nie sprawdzone drugi raz, więc wynik proszę traktować szacunkowo). W takim razie wynika z tego, że na 1200 ml zanęty dajemy 400 ml wody co daje proporce 3/1(zanęta/woda). Ja nie mieszałem całej paczki, a tylko jej cześć mierząc objętości kubkami i to był mój błąd obliczeniowy. Policzyłem sobie, że 700 gram zanęty to ok 0,7 litra nie skojarzyłem tego, że jest tego więcej objętościowo. Wiec jeśli dałem dwa kubki zanety a jeden wody to wyszły proporcje 2/1(zanęta/woda) i to pewnie było dla miksu za wiele. Podsumowując jeśli ktoś nie rozrabia całej paczki to koniecznie trzeba przeliczyć sobie proporcje moim zdaniem będzie to 3/1 (zanęta/woda). Jedno jest pewne zanęta nie jest tak chłonna jak MMM od Sonu a co za tym idzie nie jest tak ekonomiczna. Może być jednak tak, że skutecznością bije MMM na głowę, ale nie było mi dane tego sprawdzić :D
Jožin z bažin

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #329 dnia: 15.03.2016, 08:29 »
Czyli sprawa wyjaśniona. Błąd w obliczeniach. Zdarza się.
Arek